culturALE

#goodreads: lecturile din 2022 (1)

Pinterest LinkedIn Tumblr

Povesteam anul trecut cu unul dintre lucrurile pe care mi le-am propus și impus a fost să citesc mai mult și mai activ, să am propriul meu Goodreads. Așadar, am lansat pe blog rubrica lunară #goodreads, pe de o parte ca să mă motivez să citesc mai mult și pe de altă parte să văd dacă îmi pot creea un stil de lecturi personale.

În total, pe lângă lucrurile pe care le-am citit pentru diverse proiecte – și aici integrez multe rapoarte și lucrări academice, am reușit să citesc în 2021 un număr de 83 de cărți pe care le-am parcurs – volume recent lansate, mulți autori români, povești, lecturi care să mă ajute profesional. Sigur, ca orice om, am ups and downs cu cititul – am zile când nu fac altceva decât să citesc – 1-2 cărți pe zi și săptămâni întregi când nu deschid nicio carte. Ceea ce e perfect normal în haosul în care trăim.

Din păcate, 2022 nu a fost la fel de consistent în lecturi până acum, astfel încât am renunțat la rubrica lunară și am transformat-o în versiunea de mai jos. Aș vrea să punctez că nu este nicicum despre vreo competiție sau vreun target de atins, ci de nevoie de a evada în alte lumi prin intermediul lecturii.

#goodreads: 8 lecturi personale ale lunii ianuarie 2022

 • Bucureștiul lui Mircea Eliade – dacă v-au mai trecut prin mână scrieri ale lui Eliade, știți că Bucureştiul joacă, în literatura sa, un rol central, devenind aproape un personaj. Cartea oferă o multitudine de elemente de geografie literară, care efectiv te plimbă printr-o altă lume, mult prea puțin recognoscibilă în acest moment.

Idei Roșcate - goodreads

 • Glossy – pare că 2022 este anul meu în istoria și poveștile revistei VOGUE, cartea fiind semnată de Nina Sophia Miralles, una dintre femeile care a pus umărul la transformarea revistei în imperiul care este astăzi.

Idei Roșcate - goodreads

 • What would Machiavelli do – este o satiră asupra atitudinii egoiste a oamenilor în relațiile de viață și business, iar autorul explorează tehnicile celui mai faimos strateg politic din istorie și îi traduce învățăturile în lumea de astăzi a afacerilor, puterii și intrigilor.

Idei Roșcate - goodreads

 • Simple a cookbook – Chef Yotam Ottolenghi este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din lume, iar cărțile lui sunt o plăcere. Cea de față este de fapt o carte de rețete foarte ușoare și foarte rapide. SIMPLE.

Idei Roșcate - goodreads

 • What the most successful people do before breakfast – cartea reunește mai multe portrete de persoane cunoscute care au câteva lucruri în comun. Bazându-se pe povești și cercetări științifice care arată de ce primele ore ale zilei sunt atât de importante, autorul dezvăluie modul în care oamenii de succes folosesc diminețile pentru a-i ajuta să realizeze lucruri de care sunt adesea imposibil de făcut mai târziu în cursul zilei. Motivațional pentru cine se trezește foarte greu dimineața.

Idei Roșcate - goodreads

 • The many lives of Michael Bloomberg – una dintre cele mai surprinzătoare biografii pe care le-am citit, despre cum un mogul media a pariat tot ca să devină politician, dar și cum a adus din business, mai precis din businessul media, idei și oameni care să rezolve mai bine probleme administrative. Cred că această carte ar trebui să fie în lista de lecturi obligatorii pentru cei care vor să facă carieră în marketing politic / politică.

Idei Roșcate - goodreads

 • The Chiffon Trenches – André Leon Talley este redactorul-șef al Vogue UK, iar cartea este o autobiografie despre drumurile pe care le-a parcurs ca să ajungă cunoscut, respectat și să se impună într-o lume a albilor, a rasismului și a goanei pentru faimă. Ulterior am citit și biografia Annei Wintour despre care am scris mai jos, este foarte interesant cum se suprapun poveștile celor doi și ce înseamnă, de fapt, brandul VOGUE.

Idei Roșcate - goodreads

 

 • Femei, Mihail Sebastian – Mihail Sebastian povestește în paginile cărții mai multe feluri de iubiri, portretizând femei, care surprind Femeia în diverse ipostaze.

Idei Roșcate - goodreads

 • Cafe Gourmand – cred că orice călător trebuie să ajungă și prin paginile propuse de Marius Constantinescu. Lectura te poartă pe peste tot în lume, inclusiv pe scenă, la interviurile și întâlnirile spectaculoase ale lui Marius, de la Paris la New York, de la un concert de muzică clasică la portretele membrilor familiei lui.

Idei Roșcate - goodreads

 • Anna: The Biography – fascinația pentru Vogue este acum completată despre viața Annei Wintour, o perspectivă diferită despre ce înseamnă să fii una dintre cele mai puternice femei din lume.

Idei Roșcate - goodreads

 • Of Cats and men – una dintre cele mai simpatice cărți, cu ilustrație de excepție, despre felinele din viața unora dintre cei mai cunoscuți și puternici bărbați din lume.

Idei Roșcate - goodreads

Câteodată, postez pe instastories ce citesc. Și tot câteodată, sunt întrebată cum găsesc timp să citesc. Adevărul e că n-am un răspuns. Am încercat foarte multe metode, am perioade lungi în care nu citesc nimic, iar în ultimii 2-3 ani mi-am dat seama că atât biblioteca mea fizică, cât și lista de lecturi este ma degrabă orientată profesional, așadar încerc pe cât posibil să inserez și titluri de beletristică. Recunosc că mă plictisesc repede dacă nu mă prinde romanul în primul capitol și abandonez. Citesc și bălării care să mă ajute să îmi mai epurez mintea, însă încerc să citesc activ și lucruri pe care să le pot folosi ulterior.

Tot din seria livrească, am scris în 2020 un articol despre Cum ne organizăm biblioteca? Poate vă ajută, mai ales dacă n-ai trecut recent prin magia Marie Kondo, nu te-ai mutat sau nu ai renovat, dar ai vrea să schimbi totuși ceva acasă.

ps: Listele de lecturi din 2021: ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai, vara lui 2021, septembrieoctombrie, noiembrie și decembrie sunt online.

ps2: dacă v-ar plăcea să îmi povestiți ce ați mai citit și voi, lăsați un comentariu. Chiar m-aș bucura să primesc recomandări.

Photo by Sincerely Media on Unsplash

Sharing is caring:

Write A Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial