Spuneam la sfârșitul lui ianuarie 2021 că unul dintre challenge-urile personale pentru anul în curs este să citesc mai mult și mai activ, în sensul în care aș vrea să rețin și eventual și să folosesc parte din descoperirile livrești. Așadar, lansez rubrica lunară #goodreads, pe de o parte ca să mă motivez să citesc mai mult și pe de altă parte să văd dacă îmi pot creea un stil de lecturi personale.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Citește și: #goodreads: 9 lecturi personale ale lunii aprilie
#goodreads mai 2021
- Maria Tănase, Agentul secret care a pozat nud – seria de cărți ale editurii Integral nu este neapărat de recomandat – principala problemă fiind citarea deficitară, însă ajută – sau încurcă, după caz, dacă vrei să-ți faci o idee despre personajul despre care se vorbește.
- Cântecul nostru bătrânesc – deși este o carte tehnică, are destul de multe referințe despre cum se făcea culegerea de texte populare și importanța unor astfel de muzicieni-antropologi care au lăsat pentru generațiile următoare o mică comoară.
- Cafeneaua de la capătul pământului – recunosc că această carte mi-a picat în mână într-un moment în care lumea mea se cam clătina și aveam nevoie de un punct de sprijin. Not great, not terrible, exact ce ai nevoie să auzi când crezi că lumea se învârte în jurul tău și ai nevoie de un reminder că nu, nu-i chiar așa.
- Tim Parks, Life&Work este o expediție prin viețile unor autori, astfel încât să poți înțelege mai bine cum au fost create unele povești. Charles Dickens, Feodor Dostoevsky, James Joyce, Anton Chekhov, Philip Roth, Julian Barnes și mulți alții sunt printre cei pe care Tim Parks i-a portretizat.
Câteodată, postez pe instastories ce citesc. Și tot câteodată, sunt întrebată cum găsesc timp să citesc. Adevărul e că n-am un răspuns. Am încercat foarte multe metode, am perioade lungi în care nu citesc nimic, iar în ultimii 2-3 ani mi-am dat seama că atât biblioteca mea fizică, cât și lista de lecturi este ma degrabă orientată profesional, așadar încerc pe cât posibil să inserez și titluri de beletristică. Recunosc că mă plictisesc repede dacă nu mă prinde romanul în primul capitol și abandonez. Citesc și bălării care să mă ajute să îmi mai epurez mintea, însă încerc să citesc activ și lucruri pe care să le pot folosi ulterior.
Tot din seria livrească, am scris anul trecut un articol despre Cum ne organizăm biblioteca? Poate vă ajută, mai ales dacă n-ai trecut recent prin magia Marie Kondo, nu te-ai mutat sau nu ai renovat, dar ai vrea să schimbi totuși ceva acasă.
ps: ne auzim la sfârșit de iunie cu noua listă de #goodreads. Listele din lunile ianuarie, februarie, martie și aprilie sunt deja online.
ps2: dacă v-ar plăcea să îmi povestiți ce ați mai citit și voi, lăsați un comentariu. Chiar m-aș bucura să primesc recomandări.
Photo by Thought Catalog on Unsplash