Spuneam la sfârșitul lui ianuarie 2021 că unul dintre challenge-urile personale pentru anul în curs este să citesc mai mult și mai activ, în sensul în care aș vrea să rețin și eventual și să folosesc parte din descoperirile livrești. Așadar, lansez rubrica lunară #goodreads, pe de o parte ca să mă motivez să citesc mai mult și pe de altă parte să văd dacă îmi pot creea un stil de lecturi personale.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Citește și: #goodreads: 9 lecturi personale ale lunii martie
#goodreads aprilie 2021
- reîntoarcerea la poveștile din sudul Franței lui Peter Mayle: „Un an în Provence”, „Provence pentru totdeauna” și „În căutarea lui Cezanne”. Super recomand dacă sunteți pasionați de călătorii și gurmanzi.
- My city, my New York: Tot o călătorie, dar de această dată prin New York-ul vedetelor, artiștilor, actorilor, jurnaliștilor și oamenilor politici, cu amintirile lor și cele mai plăcute locuri din oraș.
- Inteligența culinară: la limita dintre povești și lucruri utile, pasionații de bucătărie și gurmanzii ar trebui să treacă prin această lectură foarte faină despre cum să mâncăm. Cartea este o plimbare pe mapamond cu un critic culinar care explică foarte simplist o grămadă de concepte cu și despre arta de a mânca.
- Share food: tot din seria poveștilor culinare, ce și cum se potrivește cel mai bine pentru a împărți cu cei dragi.
- 100 de femei afurisite: editura Nemira a lansat o nouă colecție, Orion, cu o serie de cărți din zona științei explicate pe înțelesul tuturor. 100 de femei afurisite este o carte scrisă extrem de lejer, într-un limbaj simplist și pe alocuri presărat cu jargonul actual al internetului, despre femeile care au schimbat istoria și despre care știm prea puțin, din păcate.
- „Fără iubire nu suntem nimic” sau o altfel de biografie a lui Edith Piaf: cartea se bazează mai degrabă pe viața personală a cântăreței și mai puțin pe amploarea fenomenului Edith Piaf.
- The Bettencourt Affair: The World’s Richest Woman and the Scandal That Rocked Paris: tot din seria femeilor puternice care au schimbat lumea, cartea este o selecție de informații din presa vremii și din interviuri cu cei apropiați imperiului L’Oreal, familia Bettencourt. Cartea este scrisă de o jurnalistă care reușește să surpindă atât portretele foarte nuanțate ale fiecărui membru al familiei, dar și intriga politică, bârfele și totodată dezvoltarea afacerii L’Oreal.
Câteodată, postez pe instastories ce citesc. Și tot câteodată, sunt întrebată cum găsesc timp să citesc. Adevărul e că n-am un răspuns. Am încercat foarte multe metode, am perioade lungi în care nu citesc nimic, iar în ultimii 2-3 ani mi-am dat seama că atât biblioteca mea fizică, cât și lista de lecturi este ma degrabă orientată profesional, așadar încerc pe cât posibil să inserez și titluri de beletristică. Recunosc că mă plictisesc repede dacă nu mă prinde romanul în primul capitol și abandonez. Citesc și bălării care să mă ajute să îmi mai epurez mintea, însă încerc să citesc activ și lucruri pe care să le pot folosi ulterior.
Tot din seria livrească, am scris anul trecut un articol despre Cum ne organizăm biblioteca? Poate vă ajută, mai ales dacă n-ai trecut recent prin magia Marie Kondo, nu te-ai mutat sau nu ai renovat, dar ai vrea să schimbi totuși ceva acasă.
ps: ne auzim la sfârșit de mai cu noua listă de #goodreads. Listele din lunile februarie și ianuarie sunt deja online.
ps2: dacă v-ar plăcea să îmi povestiți ce ați mai citit și voi, lăsați un comentariu. Chiar m-aș bucura să primesc recomandări.