Unul dintre challenge-urile personale pentru anul în curs este să citesc mai mult și mai activ, în sensul în care aș vrea să rețin și eventual și să folosesc parte din descoperirile livrești. Așadar, lansez rubrica lunară #goodreads, pe de o parte ca să mă motivez să citesc mai mult și pe de altă parte să văd dacă îmi pot creea un stil de lecturi personale.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

#goodreads ianuarie 2021

  • întâlnirea cu Guillaume Musso: l-am descoperit chiar la începutul anului, și am rămas surprinsă de finețea fiecărui detaliu pe care l-a luat în calcul pentru scrierile sale. Am citit ambele cărți în aceeași noapte, apoi am realizat că e prea mult suspans pentru mine și am abandonat seria, însă cel mai probabil, voi mai citi și alte cărți scrise de el.
Carte: Fata din Brooklyn
Carte: Fata din Brooklyn
Carte: Un apartament la Paris
Carte: Un apartament la Paris
  • De Tatiana Țîbuleac știam deja, citisem câteva interviuri cu ea, la fel și câteva recenzii despre Vara în care mama a avut ochii verzi. Nu pot să zic că m-a răvășit în vreun fel această carte (cum deseori am citit în recenzii), nici că m-a impresionat până la a o trece pe autoare pe lista de must-read viitoare. Cred că-i o carte scrisă cu atenție la detalii legate de psihologia umană, ceea ce rar întâlnești în scriitura locală.
Carte: Vara în care mama a avut ochii verzi
Carte: Vara în care mama a avut ochii verzi
  • Pe la mijlocul lui ianuarie, într-un semi-breakdown al meu cauzat de niște chestiuni profesionale, am găsit întâmplător Fă-ți patul. Sunt zece lecții oferite de un amiral al marinei americane în care povestește ce a învățat din trainingul militar pe care l-a făcut de-a lungul anilor și cum putem noi, ceilalți, să transpunem în obiceiuri bune lucrurile învățate de el. Cartea-i foarte ușurică, lectura completă a ei nu durează mai mult de o oră, iar varianta audio este aici, în speech-ul pe care amiralul l-a avut la University of Texas – cotat în topul celor mai bune speech-uri motivaționale din lume.
Carte: Fă-ți patul
Carte: Fă-ți patul
  • Pe Twyla Tharp am descoperit-o în lecturile despre puterea obișnuinței, mai ales pentru cei care lucrează în domenii creative. Twyla Tharp este fostă balerină, actualmente coregrafă deși are aproape 80 de ani, iar scrisul ei este un fel de jurnal cu sfaturi, explicații conexe și trimiteri la tot felul de alte lecturi care să ajute cititorul să înțeleagă mai bine ce-i cu creativitatea, cum o conservi și cum o pui în practică. Bonus, oferă tot felul de mici secrete din dans care se pot folosi în viața de zi cu zi.
Carte: Keep it moving
Carte: Keep it moving
  • Pe valul de vacanțe în Republica Dominicană și Maldive de pe rețelele mele sociale, am decis că am și eu nevoie de o vacanță. Așa am ajuns la Reading on location, o carte-atlas care mapează aproximativ toate țările lumii prin lecturi a căror desfășurare a acțiunii se petrece în țara respectivă. Cum este de exemplu seria de cărți scrisă de Peter Mayle despre sudul Franței. Bonus, am mărit considerabil lista de lecturi doar pentru că vreau să călătoresc mai mult.
Carte: Reading location
Carte: Reading location

Câteodată, postez pe instastories ce citesc. Și tot câteodată, sunt întrebată cum găsesc timp să citesc. Adevărul e că n-am un răspuns. Am încercat foarte multe metode, am perioade lungi în care nu citesc nimic, iar în ultimii 2-3 ani mi-am dat seama că atât biblioteca mea fizică, cât și lista de lecturi este ma degrabă orientată profesional, așadar încerc pe cât posibil să inserez și titluri de beletristică. Recunosc că mă plictisesc repede dacă nu mă prinde romanul în primul capitol și abandonez. Citesc și bălării care să mă ajute să îmi mai epurez mintea, însă încerc să citesc activ și lucruri pe care să le pot folosi ulterior.

Tot din seria livrească, am scris anul trecut un articol despre Cum ne organizăm biblioteca? Poate vă ajută, mai ales dacă n-ai trecut recent prin magia Marie Kondo, nu te-ai mutat sau nu ai renovat, dar ai vrea să schimbi totuși ceva acasă.

ps: ne auzim la sfârșit de februarie cu noua listă de #goodreads.

ps2: dacă v-ar plăcea să îmi povestiți ce ați mai citit și voi, lăsați un comentariu. Chiar m-aș bucura să primesc recomandări.

Photo by freestocks on Unsplash

2 Comments

  1. Ioana Gabriela Dorobantu Reply

    Am citit Arta subtila a nepăsării, incerc sa citesc The obstacle is the way si urmeaza Atomic habits

Write A Comment