Spuneam la sfârșitul lui ianuarie 2021 că unul dintre challenge-urile personale pentru anul în curs este să citesc mai mult și mai activ, în sensul în care aș vrea să rețin și eventual și să folosesc parte din descoperirile livrești. Așadar, am lansat rubrica lunară #goodreads, pe de o parte ca să mă motivez să citesc mai mult și pe de altă parte să văd dacă îmi pot creea un stil de lecturi personale.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Cu noile restricții & rate de infectare, am preferat să stau mai mult pe acasă, așadar am reușit să citesc mai mult.

#goodreads septembrie 2021
  • Daily Rituals, Mason Currey: o serie de rutine ale marilor scriitori care au ca punct comun trezitul foarte devreme și lungi sesiuni de lucru, care apoi se continuă cu socializare și petreceri sau, după caz, cu și mai multă muncă.

 

#goodreads: Daily Rituals
#goodreads: Daily Rituals
  • Jurnal necenzurat, Vaslav Nijinski: o carte tulburător de sinceră și directă sub forma unui jurnal, care a fost scrise în iarna 1918–1919, când Vaslav Nijinski, cel mai mare dansator al tuturor timpurilor, se afla în Elveția, internat la un sanatoriu. În plină tinerețe și glorie, artistul este pe punctul de a ceda în fața nebuniei. Arta și viața cotidiană este prezentată în pagini care vorbesc mai ales despre suferință și căutare repetitivă, obsesivă, incoerentă și violentă.
#goodreads: Jurnalul necenzurat
#goodreads: Jurnalul necenzurat
  • Florența, Gelato: o lectură ușoară, ChickLit, care te poartă prin Italia, în jurul unei povești de dragote.
#goodreads: Florența, Gelato
#goodreads: Florența, Gelato
  • Biblioteca de la Miezul Nopții , Matt Haig: Pe Matt Haig l-am cunoscut în 2018, când m-a invitat să oprim timpul, căci așa se numea romanul, iar întâmplarea a făcut să lecturez povestea scrisă de el în timp ce îmi trăiam o proprie poveste unde s-a oprit timpul. Iar acum, am cunoscut-o pe Nora în Biblioteca de la Miezul Nopții, o tânără care se hotărăște să se sinucidă, însă se întâmplă ceva fantastic: aceasta ajunge într-o bibliotecă unde poate vedea cum ar fi arătat viața sa dacă i-ai fi dat o șansă. Am scris despre carte aici.
Biblioteca de la miezul noptii
Biblioteca de la miezul noptii
  • August, Elena Vlădăreanu: cele zece proze scurte din August surprind viața domestică, cu povești despre dinamica cuplurilor, relații sociale, negocieri personale, violență, victorii mărunte, maternitate, descoperiri, revolte, îndrăgostiri, copilărie, infidelități, mici bucurii și multe altele. O lectură care duce cu gândul la vacanță, însă care deschide o cutie cu oameni pe care parcă îi recunoaștem.
#goodreads: August
#goodreads: August
  • Gourmet, Ruxandra Cesereanu: o carte dedicată pasionaților (până la obsesie) de 4 lecturi: “Călătorie la capătul nopții”, “Maestrul și Margarita”, “șotron” și “Pământul de sub tălpile ei”. O incursiune foarte interesantă pe urmele autorilor ca să înțelegem mai bine romanele.
#goodreads: Gourmet
#goodreads: Gourmet
  • Cofetăria cu miracole, Christian Escribà & Sílvia Tarragó: O poveste dulce la propriu, o istorie romanțată, însă reală, a uneia dintre cele mai cunoscute cofetării din Barcelona. De savurat cu dulce alături și cafea.
#goodreads: Cofetăria cu miracole
#goodreads: Cofetăria cu miracole
  • Emily Henry, Beach Read & People we meet on vacation: Emily Henry este una dintre scriitoarele prezente în topurile New York Times care scrie un fel de romance contemporan, perfect pentru vacanță. De altfel, pe plajă le-am și citit. Dacă v-a plăcut Bridget Jones, sigur o să vă placă și Emily Henry.
#goodreads: Emily Henry
#goodreads: Emily Henry

Câteodată, postez pe instastories ce citesc. Și tot câteodată, sunt întrebată cum găsesc timp să citesc. Adevărul e că n-am un răspuns. Am încercat foarte multe metode, am perioade lungi în care nu citesc nimic, iar în ultimii 2-3 ani mi-am dat seama că atât biblioteca mea fizică, cât și lista de lecturi este ma degrabă orientată profesional, așadar încerc pe cât posibil să inserez și titluri de beletristică. Recunosc că mă plictisesc repede dacă nu mă prinde romanul în primul capitol și abandonez. Citesc și bălării care să mă ajute să îmi mai epurez mintea, însă încerc să citesc activ și lucruri pe care să le pot folosi ulterior.

Tot din seria livrească, am scris anul trecut un articol despre Cum ne organizăm biblioteca? Poate vă ajută, mai ales dacă n-ai trecut recent prin magia Marie Kondo, nu te-ai mutat sau nu ai renovat, dar ai vrea să schimbi totuși ceva acasă.

ps: ne auzim la sfârșit de octombrie cu noua listă de #goodreads. Listele din lunile ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai și din vară sunt deja online.

ps2: dacă v-ar plăcea să îmi povestiți ce ați mai citit și voi, lăsați un comentariu. Chiar m-aș bucura să primesc recomandări.

Write A Comment