culturALE

#goodreads: 4 lecturi personale ale lunii decembrie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Unul dintre challenge-urile lui 2021 a fost să citesc mai mult și mai activ, în sensul în care aș vrea să rețin și eventual și să folosesc parte din descoperirile livrești. Așadar, am lansat rubrica lunară #goodreads, pe de o parte ca să mă motivez să citesc mai mult și pe de altă parte să văd dacă îmi pot creea un stil de lecturi personale.

Un an mai târziu, s-au împlinit 83 de cărți pe care le-am parcurs – volume recent lansate, mulți autori români, povești, lecturi care să mă ajute profesional. Sigur, ca orice om, am ups and downs cu cititul – am zile când nu fac altceva decât să citesc – 1-2 cărți pe zi și săptămâni întregi când nu deschid nicio carte. Ceea ce e perfect normal în haosul în care trăim.

#goodreads noiembrie 2021
  • Mai departe, Abby Wambach – recunosc că biografiile sportivilor nu sunt neapărat lecturi pe reading list-ul meu. Nu mă uit la sport, așadar nu (prea) cunosc sportivi astfel încât să vreau să știu mai multe despre ei. Însă „Mai departe” m-a prins de când am deschis cartea – e povestea unei jucătoare profesioniste de fotbal, un sport asociat mai degrabă cu genul masculin, care își povestește viața pe teren și în afara lui – mai ales că este prima jucătoare care a recunoscut public că este queer, iar presiunea a fost uriașă pentru asumarea sexualității sale. Cartea asta a urcat în top 3 a lecturilor din 2021.
#goodreads: Mai departe
#goodreads: Mai departe
  • Divanul imaginar, Dia Radu – Dia Radu este unul dintre jurnaliștii cu vechime din România, cu care m-am mai intersectat profesional. Cartea este o culegere de interviuri cu tot felul de personalități din România (și nu numai), iar felul în care conduce interviurile are o amprentă personală. Cred că este o lectură foarte faină pentru jurnaliștii la început de drum.
#goodreads: Divanul imaginar
#goodreads: Divanul imaginar
  • Paturi de împrumut, Jacob Tomsky – cartea a ajuns la mine într-un moment în care întâmplarea face să lucrez parțial pe un proiect care are legătură cu ospitalitatea, ceea ce m-a amuzat și contrariat deopotrivă. Lectură super ușoară și foarte amuzantă – iar bonus, autorul oferă o grămadă de tips despre cum poți obține lucruri gratuite când stai la hotel. Nu încurajez neapărat, dar e bine de știut – mai ales negocierea unei camere cu view.
#goodreads: Paturi de împrumut
#goodreads: Paturi de împrumut
  • Figuri de dandy și don juani de București de la Mateiu Caragiale la Rică „Fante de Obor”, Dan Silviu Boerescu – pasiunea mea pentru istoria Bucureștiului aduce câteodată și lecturi mai puțin documente/academice, cum e cazul de față. Dan Silviu Boerescu are la editura Integral o serie impresionantă de tot felul de povești despre București, care face parte din „Secretele bucureștilor”, însă chiar dacă sunt legate într-o carte, acestea sunt mai degrabă articole de tip blog. Genul de lectură ușoară, pe care îl parcurgi la cafea, scrise simplu și destul de amuzante.
#goodreads: Figuri de dandy și don juani de București
#goodreads: Figuri de dandy și don juani de București

Câteodată, postez pe instastories ce citesc. Și tot câteodată, sunt întrebată cum găsesc timp să citesc. Adevărul e că n-am un răspuns. Am încercat foarte multe metode, am perioade lungi în care nu citesc nimic, iar în ultimii 2-3 ani mi-am dat seama că atât biblioteca mea fizică, cât și lista de le

cturi este ma degrabă orientată profesional, așadar încerc pe cât posibil să inserez și titluri de beletristică. Recunosc că mă plictisesc repede dacă nu mă prinde romanul în primul capitol și abandonez. Citesc și bălării care să mă ajute să îmi mai epurez mintea, însă încerc să citesc activ și lucruri pe care să le pot folosi ulterior.

Tot din seria livrească, am scris în 2020 un articol despre Cum ne organizăm biblioteca? Poate vă ajută, mai ales dacă n-ai trecut recent prin magia Marie Kondo, nu te-ai mutat sau nu ai renovat, dar ai vrea să schimbi totuși ceva acasă.

 

ps: 2022 vine cu o nouă serie de #goodreads. Listele de lecturi din 2021: ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai, vara lui 2021, septembrieoctombrie și noiembrie sunt deja online.

ps2: dacă v-ar plăcea să îmi povestiți ce ați mai citit și voi, lăsați un comentariu. Chiar m-aș bucura să primesc recomandări.

Photo by Matias North on Unsplash

Sharing is caring:

Write A Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial