culturALE

#goodreads: 10 lecturi personale ale lunii noiembrie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Unul dintre challenge-urile personale pentru anul în curs este să citesc mai mult și mai activ, în sensul în care aș vrea să rețin și eventual și să folosesc parte din descoperirile livrești. Așadar, am lansat rubrica lunară #goodreads, pe de o parte ca să mă motivez să citesc mai mult și pe de altă parte să văd dacă îmi pot creea un stil de lecturi personale.

#goodreads noiembrie 2021
  • Around the corner, around the world – dacă vă este cunoscut imperiul american Dunkin’ Donuts, cartea urmărește 12 lecții de business învățate de moștenitorul imperiului – de la încrederea pe care i-a dat-o tatăl său, la cum a reușit să crească și mai mult business-ul. Super lectură pentru cei care dezvoltă francize.
goodreads
#goodreads: Around the corner, around the world
  • Low cost marketing strategies for bars and restaurants – nu are factorul wow, însă reașează foarte fain câteva lucruri despre marketing, dar și foarte multe informații despre client service. Recomand oricărui cârciumar la început de drum și nu numai.
goodreads
#goodreads: Low cost marketing strategies for bars and restaurants
  • Casa Gucci – imperiul Gucci împlinește anul acesta 100 de ani, așadar sunt numeroase activări cu și despre brand, inclusiv filmul cu Lady Gaga în rolul principal. Despre carte, nu seamănă cu nicio altă carte biografică a marilor branduri premium & deluxe, e mai degrabă o trecere în revistă cronologică, pe alocuri doar pe bază de mici bârfe, a celor mai importante momente din viața familiei Gucci.
goodreads
#goodreads: Casa Gucci
  • Orașul (non)sexist  – nu e chiar o carte, ci un studiu pe care îl găsiți gratuit pe internet despre cât de mult îi pasă Bucureștiului de egalitatea de gen. Lectură ușoară, pe alocuri mindblowing – de exemplu, știați că din 5000 de străzi cu nume proprii din București, doar aproximativ 100 au nume de femei?
goodreads
#goodreads: Orașul (non)sexist
  • Te iubesc, dar nu pe tine – Raluca Feher este unul dintre scriitorii români contemporani care te surprinde cu fiecare nouă carte pe care ne-o face cadou. După o serie de cărți despre călătoriile ei prin lume (musai de citit America dezgolită de la brâu în jos, Splendidul loc al fericirii supreme) și minunata Să nu râzi, acum Raluca povestește o altă fațetă a iubirii. Iar surprinzător, s-ar putea să vă regăsiți printre pagini.
goodreads
#goodreads: Te iubesc, dar nu pe tine
  • Regina Ana a  României – Editura Curtea Veche are această colecție impresionantă de cărți despre viața familiei regale, cu povești, amintiri și istorioare despre viața lor. Regina Ana a României este un omagiu adus de Principesa Margareta la moartea reginei și sună mai degrabă a scrisoare către mama ei, regina, decât o biografie per se.
goodreads
#goodreads: Regina Ana a României
  • Adventures of a terribly greedy girl – pe Kay Plunkett Hogge am recunoscut-o după nume, fiind unul dintre jurnaliștii gastronomi care semnează articole în multe dintre publicațiile lumii: Time, NYT, Guardian, dar și în publicații culinare. Mă așteptam la o variantă gastronomică a Sex and the City, însă sunt doar referințe despre city, cu prea puține povești (după gustul meu) culinare. Plusează în schimb că la fiecare capitol oferă câte o rețetă, iar grafica este foarte simpatică.
goodreads
#goodreads: Adventures of a terribly greedy girl
  • Legendary artists and the clothes they wore – o lectură superbă & ușoară pentru pasionații de artă și modă, deopotrivă. Extrem de bine documentată, cartea vorbește despre modul în care ținutele și look-ul fac parte din semnătura deja consacrată a artiștilor.
goodreads
#goodreads: Legendary artists and the clothes they wore
  • Comedia țiganilor Taraf de Haidouks – a fost odată ca niciodată un grup de lăutari români, din Clejani, de lângă București, care datorită unui etnomuzicolog al Muzeului Țăranului Român, doamna Speranța Rădulescu, au ajuns pe cele mai mari scene ale lumii: au cântat inclusiv în Carnegie Hall, Opera Garnier, Royal Albert Hall, Union Chapel, Covent Garden și Royal Opera House. Cartea este un dialog între autor și fiecare membru al tarafului, cu poze portret incredibil de vii și de autentice.
goodreads
#goodreads: Comedia țiganilor
  • Sticky Fingers – pentru jurnaliști, oameni de comunicare și chiar antreprenori la început de drum într-o industrie creativă, această carte e musai de citit. Rolling Stone magazine este una dintre cele mai importante publicații din lume, iar cartea spune povestea fondatorului, Jann Wenner, și cum a reușit să devină un nume de referință în industria muzicală la nici 30 de ani. Sunt foarte multe povești behind the scenes cu foarte multe vedete, ceea ce pentru jurnaliștii specializați în zona de interviuri, e aur pur.
goodreads
#goodreads: Sticky Fingers

Câteodată, postez pe instastories ce citesc. Și tot câteodată, sunt întrebată cum găsesc timp să citesc. Adevărul e că n-am un răspuns. Am încercat foarte multe metode, am perioade lungi în care nu citesc nimic, iar în ultimii 2-3 ani mi-am dat seama că atât biblioteca mea fizică, cât și lista de lecturi este ma degrabă orientată profesional, așadar încerc pe cât posibil să inserez și titluri de beletristică. Recunosc că mă plictisesc repede dacă nu mă prinde romanul în primul capitol și abandonez. Citesc și bălării care să mă ajute să îmi mai epurez mintea, însă încerc să citesc activ și lucruri pe care să le pot folosi ulterior.

Tot din seria livrească, am scris anul trecut un articol despre Cum ne organizăm biblioteca? Poate vă ajută, mai ales dacă n-ai trecut recent prin magia Marie Kondo, nu te-ai mutat sau nu ai renovat, dar ai vrea să schimbi totuși ceva acasă.

ps: ne auzim la sfârșit de octombrie cu noua listă de #goodreads. Listele din lunile ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai, vara lui 2021, septembrie și octombrie sunt deja online.

ps2: dacă v-ar plăcea să îmi povestiți ce ați mai citit și voi, lăsați un comentariu. Chiar m-aș bucura să primesc recomandări.

Photo by Tamas Pap on Unsplash

Sharing is caring:

Write A Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial