Până la cele 25+ locuri unde găsești cei mai buni burgeri in Bucuresti, vă invit să trecem printr-o scurtă istorie a burgerilor.

Începuturile burgerilor

Burgerii au apărut pentru prima dată în Hamburg, Germania, în secolul al XIX-lea. Ei erau denumiți “Hamburg steak” și constau din carne tocată de vită condimentată și presată într-o chiflă. Acestea erau adesea servite ca mâncare de stradă și erau populare printre marinari.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Burgerii în America

Burgerii au devenit populari în Statele Unite în secolul al XX-lea, odată cu valul de imigranți germani care au adus cu ei tradiția “Hamburg steak”. În 1904, Louis Lassen, un imigrant danez, din New Haven, Connecticut, este creditat că a servit primul hamburger într-o chiflă în stil american, așa cum îl cunoaștem astăzi.

Inovații și popularizare

În anii 1920 și 1930, burgerii au început să fie serviți în lanțuri de restaurante, cum ar fi White Castle și Krystal, care au pus bazele industriei fast-food-ului. Aceste lanțuri au introdus conceptul de burgeri standardizati și eficientizarea procesului de producție.

McDonald’s și expansiunea globală

În anii 1940, Richard și Maurice McDonald au fondat lanțul de restaurante McDonald’s, care a revoluționat industria fast-food-ului prin introducerea unui sistem de producție în lanț, numit “Sistemul Multicomandă”. Acest sistem a permis prepararea rapidă a burgerilor și a dus la extinderea rapidă a McDonald’s în întreaga lume.

Diversificarea și tendințe moderne

În decursul anilor, burgerii au evoluat și s-au diversificat într-o varietate mare de stiluri și arome. De la burgerii clasici cu carne de vită, s-au dezvoltat opțiuni cu carne de pui, porc, pește și chiar alternative vegetariene sau vegane. Burgerele gourmet au devenit și ei o tendință populară, cu ingrediente inovatoare și combinații neașteptate.

Primul restaurant din România care a servit burgeri

Primul restaurant din România care a început să servească burgeria fost McDonald’s. McDonald’s a deschis primul său restaurant în România în iunie 1995, în Piața Unirii din București. Aceasta a fost prima intrare a unui lanț de restaurante fast-food internațional în țară și a adus și popularitatea și recunoașterea burgerilor în România. Povestea deschiderii este disponibilă aici.

Citește și: 20+ locuri pentru pizza în București

Câți burgeri mănâncă românii

Cu ocazia Zilei Internaționale a Burgerului, care se celebrează pe 28 mai, Glovo a prezentat principalele obiceiuri ale românilor referitoare la consumul de burgeri. În 2022, românii au comandat prin intermediul Glovo circa 9.230.000 de burgeri, cu 40% mai mai mult față de anul precedent, ceea ce ar ănsemna un burger comandat la 3 secunde. Eu m-aș hazarda să zic că mai sunt încă două alte platforme de delivery, așadar s-ar putea să fie câteva zeci de milioane bune de burgers mâncați în România.

burgeri in Romania
Burgeri in Romania

Cei mai buni burgeri in Bucuresti

De curând, la sfârșitul lunii mai 2023, a avut loc la București competiția dedicată celor mai buni burgeri – sincer, nici nu-mi închipuiam un altfel de clasament – un review al evenimentului puteți citi aici:

Locul 1 – Circus Pub

Locul 2 – Meat 2 Eat

Locul 3 – Burger Van

Ceilalți cei mai buni burgeri in Bucuresti

Cel mai mult apreciez restaurantele care au meniu dedicat burgerilor, cu porții cu cartofii prăjiți, sosuri și salată inclus în prețul final. Mi se pare că asta e esența burgerului: un junk food all inclusive.

Gourmet

Veggie delish

American vibe

Voi care credeți că sunt cei mai buni burgeri în București?

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Write A Comment