Până la cele 25+ locuri unde găsești cei mai buni burgeri in Bucuresti, vă invit să trecem printr-o scurtă istorie a burgerilor.
Începuturile burgerilor
Burgerii au apărut pentru prima dată în Hamburg, Germania, în secolul al XIX-lea. Ei erau denumiți “Hamburg steak” și constau din carne tocată de vită condimentată și presată într-o chiflă. Acestea erau adesea servite ca mâncare de stradă și erau populare printre marinari.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Burgerii în America
Burgerii au devenit populari în Statele Unite în secolul al XX-lea, odată cu valul de imigranți germani care au adus cu ei tradiția “Hamburg steak”. În 1904, Louis Lassen, un imigrant danez, din New Haven, Connecticut, este creditat că a servit primul hamburger într-o chiflă în stil american, așa cum îl cunoaștem astăzi.
Inovații și popularizare
În anii 1920 și 1930, burgerii au început să fie serviți în lanțuri de restaurante, cum ar fi White Castle și Krystal, care au pus bazele industriei fast-food-ului. Aceste lanțuri au introdus conceptul de burgeri standardizati și eficientizarea procesului de producție.
McDonald’s și expansiunea globală
În anii 1940, Richard și Maurice McDonald au fondat lanțul de restaurante McDonald’s, care a revoluționat industria fast-food-ului prin introducerea unui sistem de producție în lanț, numit “Sistemul Multicomandă”. Acest sistem a permis prepararea rapidă a burgerilor și a dus la extinderea rapidă a McDonald’s în întreaga lume.
Diversificarea și tendințe moderne
În decursul anilor, burgerii au evoluat și s-au diversificat într-o varietate mare de stiluri și arome. De la burgerii clasici cu carne de vită, s-au dezvoltat opțiuni cu carne de pui, porc, pește și chiar alternative vegetariene sau vegane. Burgerele gourmet au devenit și ei o tendință populară, cu ingrediente inovatoare și combinații neașteptate.
Primul restaurant din România care a servit burgeri
Primul restaurant din România care a început să servească burgeria fost McDonald’s. McDonald’s a deschis primul său restaurant în România în iunie 1995, în Piața Unirii din București. Aceasta a fost prima intrare a unui lanț de restaurante fast-food internațional în țară și a adus și popularitatea și recunoașterea burgerilor în România. Povestea deschiderii este disponibilă aici.
Citește și: 20+ locuri pentru pizza în București
Cei mai buni burgeri in Bucuresti
De curând, la sfârșitul lunii mai 2024, a avut loc la București competiția dedicată celor mai buni burgeri – sincer, nici nu-mi închipuiam un altfel de clasament – un review al evenimentului puteți citi aici:
Locul 1 – Circus Pub
Locul 2 – The Gooser – MEAT Inc (Cluj)
Locul 3 – Burduf – Smashed Burgers (București)
Ceilalți cei mai buni burgeri in Bucuresti
Cel mai mult apreciez restaurantele care au meniu dedicat burgerilor, cu porții cu cartofii prăjiți, sosuri și salată inclus în prețul final. Mi se pare că asta e esența burgerului: un junk food all inclusive.
Gourmet
- Modelier
- Hashtag Pub
- Burgeria Știrbei
- Osho
- MOM Bucharest
- Aria Gourmet
- Meygu (pe bază de creveți)
- Paninaro (delicatesuri cu creier pane)
Veggie delish
- Simbio – quinoa burger sau hallumi burger
- Sara Green
- Ergo Restaurant
American vibe
Voi care credeți că sunt cei mai buni burgeri în București?
Am mai scris pe același subiect și despre:
- locuri de brunch din București
- locuri nou apărute în 2023
- locuri cu cartofi prăjiți ne-congelați
- restaurante cu specific românesc
- locuri cu cea mai bună înghețată din oraș
- cea mai bună pizza din București
- cei mai buni burgers din București
- locuri cu quiche din București
- brutării artizanale din București
- cocktail bars din București
Photo by Jonathan Borba on Unsplash