Tradiționala listă locuri noi Bucuresti începută în 2020 a împlinit 4 ani de invitație în oraș.
Cum a arătat 2023 pentru doritorii de ieșiri în oraș? Sunt mai puține locuri deschise în oraș față de alți ani (sau poate n-a ajuns informația la mine), însă s-a diversificat foarte mult ideea de ieșire: au apărut nenumărate evenimente legate de mâncare, mese private, invitații la masă în locuri spectaculoase și/sau unde nu se mănâncă în mod obișnuit, reintrepretări și tot felul de idei faine care adună oamenii la masă.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
O altă observație este legată și de prețurile care continuă să crească. Apa plată la 0.33l depășește în majoritatea locurilor 15 lei, iar diferențele de preț între apa românească și cea italiană – de exemplu, că-i plin de San Pellegrino în oraș, au ajuns infime. Știu, terasele și localurile sunt pline, dar poate n-ar fi rău să mai spunem și lucrurilor pe nume câteodată, iar prețul apei mi se pare cel puțin aberant.
Totodată, am observat mai atent familiaritatea restaurantelor din cartiere, unde toată lumea pare că se cunoaște cu toată lumea și prețurile încă n-au sărit calul. Mai adaug aici că încă primești o mâncare cinstită la un preț corect. Kudos!
Îmi place mult și ideea cafenelelor care pe seară devin cocktail bars, mi se pare că începe să se adune o comunitate faină de tot și în zona de consum de băuturi alcoolice, asociate mai degrabă ieșirilor în club decât consumului de dragul băuturii. Aș mai adăuga aici și faptul că aceste locuri se închid la ore decente – 21.00 – 22.00 – 23.00, ceea ce limitează destul de mult consumul, însă nici nu te trezești cu mahmureală dimineața și nici n-ai nevoie de 3 zile ca să te refaci. Aștept cu nerăbdare să prindă și în București conceptul petrecerilor pe zi.
Abundă în continuare meniurile internaționale, iar datorită comunității mare de asiatici care a ajuns și în România, a început o diversificare tare faină a locurilor cu specific asiatic.
Din păcate, sezonalitatea și ingredientele autentic românești nu mai par un lucru de comunicat/promovat, și după cum veți vedea în listă, nici n-au mai apărut locuri pe care să le încadrăm la fine dining românesc sau ceva similar. E cumva bizar, căci ne inflamăm teribil când un străin promovează micii sau ciorba de burtă, dar cam atât.
Ar mai fi lucruri de spus, însă le păstrez pentru un articol separat, căci aici ați ajuns pentru că am pregătit lista de locuri noi, după cum urmează:
Locuri noi Bucuresti: Romanian stories
Vie Restaurant / Strada Nerva Traian 27-33 / zona Traian
Vie se prezintă ca un un gastro wine bar & shop, gândit pe baza conceptului de vinuri craft, mâncarea creativă bazată pe ingrediente locale și de sezon, numărul de locuri mai degrabă restrâns și atmosfera casual-elegant.
Bistro Romulus / Str. Romulus nr. 23 / zona centru – cartierul evreiesc
Un bistro în adevăratul sens al cuvântului, cu meniu scurt și de sezon, cu ingrediente locale, dar și cu inspirație franceză. O recenzie cinstită o găsiți la Dragoș Mihăilă, care după cum sper că știți deja, mănâncă pentru noi.
Dumicat / Str. George Vraca nr. 4 / zona Cișmigiu
Dacă ați trecut deja pe la Paninaro și Soro.Lume, înseamnă că o să vă placă la Dumicat, locul unde sandivișurile, borșul, platouașele și șprițurile își găsesc locul, cu ingrediente locale și alte bunătăți de la producători români.
Locuri noi Bucuresti: places with a twist
G.Y.S.T. Bucharest – inspired by Copenhagen / str. Blănari 18 / Centrul Vechi
GYST se recomandă ca un bistro cu brutărie, ceea ce îl face un spațiu agreabil pentru brunch-uri și nu numai, după cum a semnalat și Dragoș, aici. Bonus: cafeaua și selecția de băuturi.
DeSoi / Piața Sfântul Ștefan nr. 8 / zona centru – cartierul evreiesc
Locul doar cu o masă mare, de 16 locuri, unde inevitabil, te împrietenești cu cei de lângă tine, fix cum ar trebui să se întâmple la masă. O recenzie cinstită a scris Dragoș, aici.
Bistropolitan of Bucharest / Strada Locotenent Aviator Radu Beller nr. 6 / zona Floreasca
Un loc eclectic inspirat din vacanțele la mare, Bistropolitan a devenit unul dintre locurile cele mai căutate din zona Dorobanți/Floreasca, fiind un spațiu adecvat atât meselor pe timp de zi, dar și petrecerilor private.
Brunch-uri cu Mimosa, muzică live, meniu internațional, și un spațiu suficient de versatil ca să acomodeze tot felul de petreceri – corporate sau nu.
Spațiul elegant de la Le Dome aduce a Bucureștiul din Belle Epoque, unde atenția pentru detaliile arhitecturale face diferența. Totul arată somptuos și barul pare impresionant.
Locuri noi Bucuresti: meniu internațional & more
Al Pastor by Mat / Calea Griviței nr. 46 / zona centrală – Gara de Nord
Specific: mexican with a twist
Un nou loc cu tacos în oraș, denumit după unul dintre cele mai celebre tacos mexicane, foarte ușor de recunoscut deoarece conține și ananas. A mâncat pentru noi Dragoș, aici.
Cel mai nou spațiu de drinks&cocktails&food din zona Victoriei este Condesa, care s-a deschis pe 30 decembrie.
Specific: pizzaPentru cei care petrec până la ore mici din noapte, Apollo a deschis și o pizzerie, unde găsiți pizza tip Detroit, adică crusta groasă, moale și pufoasă în interior, cu margine exterioară crocantă.Innocent & Delicious / Calea Victoriei 202 / zona centrală – Piața Victoriei
Specific: internațional & tradiționalUn spațiu cu un meniu cel puțin eclectic, unde sarmalele românești și micii își fac loc lângă buns și pizza, toate udate cu cocktails spectaculoase.
În Tei, pe malul lacului, o terasă versatilă și-a făcut intrarea încă din vara lui 2023, fiind un spațiu funcțional și pe timp de iarnă, unde lucrurile par că se transformă la lăsarea serii.
Un steakhouse cu muzică live, unde găsiți și pește și fructe de mare, nu doar bunătăți pe bază de carne maturată.
Taverna Georgia / str. Silvestru nr. 3 / zona Armenească
Specific: georgian
Taverna Georgia este primul restaurant cu specific georgian din București, care aparține lui Anatoli Ivanovici, un cunoscut șef de restaurante din zona rusească, despre care a povestit Dragoș, aici.
Nu știu dacă restaurantele cu specific turcesc mai au nevoie de vreo prezentare, însă ce știu sigur este că toate aceste locante din oraș au mâncare delicioasă.
Galata Midyeci / Strada Tache Ionescu 1 / zona Amzei
Specific: turcesc
E mai mult un fastfood, dar la recomandarea lui Dragoș, pe care o puteți citi aici, am mâncat Kokoreç și Trilece.
Deși n-am ajuns la acest restaurant – văd că au o locație și în Cotroceni – îmi place foarte mult comunicarea lor din online, explică simplu despre ce e vorba, iar pozele ajută să înțelegi ce-a vrut să zică autorul.
Isha oferă o experiență culinară inspirată de aromele regiunii Himalaya, iar în meniu puteți găsi o varietate largă de preparate tradiționale indiene și nepaleze, printre care se numără curry, specialități tandoori, momos (găluște nepaleze), opțiuni vegetariene, delicii cu miel sau creveți, și multe altele.
Tot un fast-food cu câteva mese, unde cunoscătorii spun că-i ce trebuie. A povestit despre experiență Adriana, cu care am și testat Casa Tănase, aici, a fost și Dragoș acolo, așadar puteți citi aici, dar și Vasile de la Utopia Balcanică, aici.
Jeonjuu / str. Sfântu Dumitru 3 / zona Centrul Vechi
Specific: coreean
Locul arată foarte bine și se laudă cu un BBQ coreean care arată și mai bine. Pare genul de loc unde mergi în grup mai mare ca să poți testa meniul.
Restaurant Amarin / Splaiul Independenței 42-44/ zona Izvor
Specific: irakian
Locuri noi Bucuresti: sandvișuri și alte bunătăți de mâncat cu mâna
Frescoloco Panini Bar / str. Lipscani 3 și Calea Victoriei 2 / zona Centrul Vechi
Celor cu dor și drag de Italia, panini barurile de la Frescoloco schimbă destul de mult peisajul local, mai ales că vezi mezelurile în galantare și știi exact ce primești în sandvișul tău.
Bastoni / Calea Victoriei 114 / zona centrală
Ideea de sandviș italian capată din ce în ce mai mare amploare în București, cu un nou spațiu dedicat acestei delicatese, despre care a povestit și Dragoș, aici.
ITA PLACE / Strada Ion Câmpineanu 21 / zona Centrul Vechi
Un spațiu cu vibe italian, au inclusiv băuturile de la Lurisia, unde panini este absolut delicios, iar pe internet văd că se laudă cu un tiramisu homemade cu extra fistic. Zic că-i musai de încercat, dacă sunteți în zonă.
Better Bread/ Frederic Chopin nr. 10-12 / zona Floreasca
Prima brutărie complet gluten free din București, unde puteți descoperi diverse bunătăți pe bază de aluat.
Holy Bakery/ C. Aricescu nr. 50A / zona Floreasca
Tot în zona Floreasca, s-a mai deschis și Holy Bakery, o brutărie artizanală cu maia.
JW Bakery Bucharest/ Calea 13 Septembrie nr. 90 / zona 13 Septembrie – Cotroceni
Brutăria-patiserie de la JW Marriot (da, hotelul), pare că și-a făcut loc rapid pe lista gurmanzilor pasionați de texturi și aluaturi.
Locuri noi București: mutări, noutăți & redeschideri
Raionul de Pește / Calea Floreasca 113 / zona Floreasca
A trecut printr-o renovare completă, semnată de celebrul Karim Rashid, și arată ca și cum ai lua masa într-un acvariu.
Beans&Dots MARe / Bulevardul Primăverii 15/ zona Primăverii – Aviatorilor
Beans&Dots MARe a anunțat o colaborare cu chef Alex Petricean, care are la bază conceptul triplului ingredient, care creează un mix unic de ingrediente locale și sezoniere la care se adaugă influențe internaționale.
L’ Atelier Relais & Chateaux / Intrarea Aurora 17C / zona Cișmigiu
Din aprilie 2023, bucătăria L’Atelier este condusă de către Alexandru Iacob, ca Group Executive Chef și de Vlad Pădurescu, ca Head Chef, iar direcția gastronomică pornește de la cele mai bune ingrediente locale.
Restaurantul Gramont / Aleea Suter 23-25 / zona Carol
Suter Palace Heritage Boutique Hotel a schimbat identitatea restaurantului Le George, devenit Gramont,. Restaurantul din cadrul Palatului Suter preia numele Vicontelui de Gramont, una dintre personalitățile culturale și politice, care au marcat societatea românească, la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Noul brand este menit să întărească poziționarea restaurantului drept un promotor al gastronomiei fine, în care tehnicile de gătire franțuzești, specifice regiunii Provence, se întâlnesc cu ingrediente de calitate, cum sunt savuroasele fructe și legume românești sau produsele franțuzești, certificate “grand cru”, precum foie gras-ul Rougié, somonul Gravlax, tonul Yellowfin, vita Salers și nu numai.
Locuri noi București: dulce
Halef Bucharest / Bulevardul Regina Elisabeta 28 / zona Universitate
Fan baclavale și alte delicii turcești extra siropoase și dulci, aici e locul de testat și încercat. Desigur, a trecut și Dragoș pe aici, căci așa am aflat de siropul de lapte dulce. Bonus, au și curte interioară.
Sweet O’Clock / Strada Ramuri Tei, nr.8 / zona Floreasca
O combinație de deserturi clasice și contemporane, recent deschisă în peisajul local de o jurnalistă pasionată și de gastronomie.
RAI Romantic & Intimate / Calea Victoriei 202 / zona Victoriei
Prăjituri, patiserie și gelaterie în același loc, care pot fi savurate și la Innocent&Delicious, căci sunt parte din același grup.
Locuri noi Bucuresti: drinking places & party
Negroni Aperitivo Bar Romania / Strada Matei Millo 5 / zona Centrul Vechi
Apărut în peisajul arhitectural nou din centrul Bucureștiului, Negroni Aperitivo Bar e locul decadent din oraș unde pare că toată lumea petrece. De încercat, măcar o dată.
Mosh bar and dinner / Strada Matei Millo 5 / zona Centrul Vechi
Un alt spațiu nou apărut în zona centrală este Mosh, un party place cu mâncare și băutură în același grup arhitectural nou deschis în zona Matei Millo.
Pamela CAFÉ BAR / Bulevardul Dimitrie Cantemir 6/ zona centru – Tineretului
Un bar gândit în spiritul anilor 70, unde maestro barista este Alex Ciomârtan, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați barmani din România, cu care am povestit aici. PS: sper că ați trecut și pe la Obor Amor și Fix me a drink, celelalte locuri unde magia îi aparține tot lui Alex.
BAR TON Bucharest / Strada Ion Câmpineanu 24 / zona Centrul Vechi
Pasionații de muzică și viniluri au un nou punct de întâlnire în oraș, la BAR TON. Locația arată foarte fain, iar plusul este că cineva s-a gândit să aducă un concept deja foarte bine marketat în străinătate, conservele de sardine, pe care le poți mânca chiar aici. Cool, nu? ps: au și magazin online de viniluri, dar eu zic că-i musai să ajungeți pe la ei.
Aici găsiți o varietate destul de mare de vinuri, în special internaționale, dar și alte specialități, cum ar fi degustările de șampanie.
Locuri noi București: cafea de specialitate
Am decis să schimb puțin formatul despre cafeaua de specialitate, ca să aveți o oareșicare dimensiune a situației înainte de a ajunge fizic acolo. TO GO e implicit, dar am trecut și alte detalii. Cât privește prăjitoria de unde aduc cafea, a fost o întreagă aventură să găsesc informații, fiind la vânătoare de branduri și logo-uri de pe pungile din cafenele. Dacă nu-i cum am scris, nu vă supărați pe mine, atât s-a putut.
Tip de spațiu: scaune si mese indoor
Posibilitate de breakfast: brunch, lunch, dinner
Deserturi: daSTEAM Coffee Shop / Șoseaua Ștefan cel Mare 15/ zona Ștefan cel Mare
Prăjitorie cafea: ORIGO
Tip de spațiu: doar scaune, indoor
Posibilitate de breakfast: nu
Deserturi: croissants, breadsOma Coffee Shop / Strada Spătarului 32 / zona Carol – Moșilor
Tip de spațiu: scaune si mese indoor, masă comună outdoor
Posibilitate de breakfast: nu
Deserturi: croissants, breadsElephant café / Strada San Marco, Tunari / zona Nordului
Prăjitorie cafea: ORIGO
Tip de spațiu: scaune si mese indoor
Posibilitate de breakfast: nu
Deserturi: croissants, breads
Bonus: loc de joacă pentru copii indoorPerfect Simplu Coffee Shop / Splaiul Independenței nr.17 / zona Izvor
Prăjitorie cafea: Manhattan Coffee Roasters / La Cabra
Tip de spațiu: scaune si mese indoor
Posibilitate de breakfast: da, au brunch
Deserturi: da
Serafim Coffee Bar / Calea Victoriei 122 / zona Amzei – Centrul Vechi
Prăjitorie cafea: Bob Coffee Lab
Tip de spațiu: scaune si mese indoor
Posibilitate de breakfast: nu
Bonus: seara e cocktail bar
Die Garage Kaffee und Weinhaus / Strada Carol Davila 21 / zona Cotroceni
Prăjitorie cafea: ORIGO
Tip de spațiu: scaune si mese indoor și outdoor
Posibilitate de breakfast: nu
Deserturi: da
Bonus: selecția de vinuri
Papsh Cafe / Paul Urechescu 16 / zona Floreasca
Prăjitorie cafea: GUIDO
Tip de spațiu: scaune si mese indoor
Posibilitate de breakfast: da, breakfast și brunch all day
Deserturi: da
Bonus: au și pâine de la Grain Trip
Wildwood Coffee & Cocktail Bar / Șoseaua Nicolae Titulescu 95-103/ zona Piața Victoriei
Deserturi: da
Listele cu locuri noi Bucuresti au împlinit patru ani. Le regăsiți mai jos:
2022: 70+ locuri noi Bucuresti deschise în 2022
2021: 45+ locuri noi București deschise în 2021
2020: Locuri noi Bucuresti (1)
După cum spuneam și în introducere, dacă ați ajuns până aici, vă invit să-i urmăriți pe Gruia Dragomir, care semnează în Zile și Nopți și Hotnews.ro/ secțiunea Prin oraș, Corina Dima, de la De-corina.ro, Dragoș Mihăilă – secțiunea Mănânc pentru tine/B365, pentru locurile cele mai noi/faine din oraș și Adriana Sohodoleanu, pe Biscuit.ro. O altă sursă de inspirație este și pagina de Instagram @pov_estidinbucuresti
Totodată, aș vrea să menționez că acest demers este o documentare care a durat peste opt ore, articolele curatoriate nu se scriu singure, așadar aș aprecia un like/share, precum și citarea sursei atunci când luați informații de aici pentru alte publicații.
Am mai scris pe același subiect și despre:
- locuri de brunch din București
- locuri nou apărute în 2023
- locuri cu cartofi prăjiți ne-congelați
- restaurante cu specific românesc
- locuri cu cea mai bună înghețată din oraș
- cea mai bună pizza din București
- cei mai buni burgers din București
- locuri cu quiche din București
- brutării artizanale din București
- cocktail bars din București