Sunt câteva locuri în oraș care au adus gustul Napoli sub formă de pizza in Bucuresti. Dacă aluatul aplatizat și copt era deja o practică mai veche, napoletanii au pus roșii și mozzarella peste abia în secolul 18. Așa a ajuns pizza în viețile noastre.

Puțin mai târziu,  în anul 1889, pentru vizita regelui Umberto I și reginei Margherita de Savoia, care au vizitat orașul Napoli, pizza a primit și frunze de busuioc proaspăt, ca porția să arate ca steagul italian: roșu de la roșii, alb de la mozzarella și verde de la busuiocul.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

În prezent, restaurantele servesc diferite tipuri de blaturi:

  • banalul aluat subțire / pufos/ clasic, lansat și promovat de Pizza Hut, replicat în majoritatea restaurantelor cu meniu internațional
  • pizza napoletana, care are o coajă subțire și moale, iar dacă este coaptă la temperatura din rețeta originală, coaja are bule de aer și poate chiar avea urme de arsură/pete carbonizate
  • pizza la tavă
  • flatbread, adică un aluat subțire cu mai multe ingredinte fresh deasupra
  • pinsa, care se face cu făinuri diverse, ca să fie mai ușor digerabilă
  • discret, au apărut și restaurante care servesc pizza fără gluten, unde discuția este mai largă – ar trebui o linie de producție specială doar pentru produse fără gluten, particulele de gluten pot contamina rapid orice și cauza probleme celiaticilor.

D-ale sustenabilității

Din păcate, sunt foarte puține pizzerii care atunci când livrează, se gândesc și la aspectul de sustenabilitate. Dacă livrați pizza pe o foaie, nu se mai lasă toată grăsimea din produs pe cutie, așadar poate fi reciclat integral.  Nu, cartonul cu grăsime nu e reciclabil, din păcate.

Mai jos găsiți lista celor mai populare / cunoscute locuri de pizza în București. În acest articol, le găsiți sub formă de adresă + zona din București unde se găsesc + pagină de social media. Multe mulțumiri merg către oamenii faini care au răspuns pe Facebook și mi-au spus unde merg ei la pizza.

Read also: 70+ locuri noi București deschise în 2022

Pizza în București: musai list

Tudi’s Pizza / Strada Zinca Golescu 28 

Pentru simplitatea ingredientelor de calitate într-o pizza napoletana, iar de curând, au și o mică terasă unde se poate mânca.

Mamizza / bd. Corneliu Coposu 6-8

Cu rețete și tehnici de lucru tipic napoletane,  Mamizza, the Mother of Pizza, este în topul preferințelor gurmanzilor.

Animaletto / str. Visarion 10

Animaletto Pizza Bar e singura pizzerie din România care a fost inclusă în ghidul Top 50 Pizza Europe în 2021, pe locul 48, fiind aleasă din pizzerii din 44 țări. Friendly place & cool pizza.

Pizza Mania / str. Grigore Alexandrescu 8

În centrul Bucureștiului, găsiți un mix interesant între pasiunea pentru ingrediente bune și creativitate pe pizza.

Fomizza / Ion Mihalache 20

Pe lângă pizza, puteți încerca aici și panuozzo, un fel de sandviș-panini din aluat de pizza, numai bun de mâncat la to go.

Latin Pizza / Bulevardul Ion C. Brătianu 34

Loc fain de testat pizza, pe care o cumperi în variante de 100g, fiindcă se vinde doar pizza la tavă, care să taie după pofta inimii.

Buoni E Bravi / Piața Rosetti 3

Tot sub formă de pizza la tavă, alegi ce vrei, cât vrei, cum vrei. E deschis doar în timpul săptămânii și au locuri limitate.

Centrale Pizza / Calea Victoriei 122

În zona Amzei a apărut și Centrale Pizza, cu o selecție de câteva combinații de pizza și o surpriză interesantă: poți comanda (și) jumătăți de pizza.

Pizza Viitorului / strada Viitorului 128

Dacă sunteți în căutarea unui loc gluten free, dar și cu ingrediente bune, aici e locul potrivit.

OMNI / Bulevardul Decebal nr. 7

OMNI a simțit să adauge extra ingrediente pe toate pizza clasice – un delis pizza margerita cu muguri de pin.

Pizza în București: pizza & more

CannoleriaStrada Cornescu nr. 4

Dacă doriți o pinsa, aici este musai de încercat. Pe lângă cannoli, desigur. PS: sunt mai multe locații în oraș.

Unico Vero / Viitorului nr.8

Ca orice restaurant italian de familie care se respectă, pizza e la loc de cinste în meniu. Tips: încercați și alte preparate din meniu.

Ave Forchetta / Strada Matei Millo 

Un local care se descrie ca the spirit of Italy, the taste of dolce vita, e musai de mers. E mai mult decât evident că au și pizza în meniu.

Sciccheria / Bd Pipera 46

Dacă sunteți în zona de nord și aveți poftă de meniu italian, la Sciccheria îl găsiți pe Chef Michael Passarelli.

Pizza în București: online order & food trucks

Zest – marketing done right, gust bun, personal încă nu mă împac cu ideea că ajunge pizza după 30-40 de minute la mine aproape rece. Am văzut că se practică să mănânci lângă locurile unde prepară ei pizza (cel mai des am văzut oameni mâncând în Militari), dar parcă nu-i chiar fast food.

Camionetta Pizzeria / food trucks

Sunt mai multe camionete prin oraș, iar în anotimpuri blânde, îi găsiți și în grădinile de vară nou deschise, numai bune pentru chillout.

Pizza în București: ce mâncăm în cartiere

Sigur că nu toată lumea trebuie să aibă ingredinte aduse special din Italia, cel mai pizzar și cel mai cuptor, se poate face pizza bună și fără mult marketing, ci cu multă pasiune.

Fabio Pizza – pizza cu dovlecel și blat subțire este încă delicioasă

Pizzeria Volare / Calea Văcărești 203B

Sole D’Italia / zona Militari Residence

Fresche Pizza / Soseaua Chitilei 126

Il Pizzaiolo / Bld. Basarabia nr 52A

Certo Pizza / Strada Gheorghe Țițeica nr. 2

Ce pizzerie lipsește din oraș? Lăsați un comentariu ca să completez lista.

Am mai scris pe același subiect și despre:

Photo by Pablo Pacheco on Unsplash

3 Comments

Write A Comment