Sunt câteva lucruri care activează memoria gustului într-un mod extraordinar, iar mirosul de pâine proaspătă, abia ieșită din cuptor este unul dintre cele mai plăcute. Apoi, coaja crocantă și textura pâinii suplimentează experiența, iar totul devine un mic răsfăț culinar, chiar și fără o masă bogată.

Dacă sunteți în filmul meu și mâncați pâine pentru a completa masa, am pregătit o listă cu brutării artizanale București, locuri unde coacerea pâinii este un întreg ritual, iar ingredientele folosite sunt de cea mai înaltă calitate.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Brutarii artizanale Bucuresti

Artizanii by Demetra Organic Bakery

Adresa: 1 Mai 28

Brutării artizanale București: Artizanii by Demetra Organic Bakery
Brutării artizanale București: Artizanii by Demetra Organic Bakery

O combinație de brutărie, patiserie și cofetărie, cu artizani care lucrează cu maia, adoptați de cartier și foarte familiari cu clienții.

Bakeria Panduri

Adresa: Soseaua Panduri 26

Brutării artizanale București: Bakeria Panduri
Brutării artizanale București: Bakeria Panduri

Spațiul arată foarte cozy și te invită la a poposi, nu doar a cumpăra, iar ce mi-a atras atenția sunt cele două ingrediente speciale: timp și dăruire.

Bread & Spices

Adresa: Soseaua Pipera nr.4

Brutării artizanale București: Bread&Spices
Brutării artizanale București: Bread&Spices

În zona de nord, Bread & Spices este concepută pe model franțuzesc, fiind și spațiu de micul dejun, brunch și prânz.

Brot Manufactur

Adresa: Str. Borsa nr 2 Bl 1b

Brutării artizanale București: Brot Manufactur
Brutării artizanale București: Brot Manufactur

Brutăria combină experiența unei brutării tradiționale din Frankonia cu tradiția de prelucrare a făinii integrale de grâu și de secară, producând pâine, chifle și brezeln în stil nemțesc.

Brutăria artizanală Plai

Adresa: Dezrobirii 71 H

Brutării artizanale București: Brutăria artizanală Plai
Brutării artizanale București: Brutăria artizanală Plai

Brutăria a apărut relativ recent, are pâine delicioasă, iar de locație mi-a tot povestit prietena mea Ana, care stă în Militari, dar doar de câteva ori pe an. Când e să ți se arate, se arată.

Brutăria cu Maia

Adresa: Strada Maior Campeanu Alexandru 42

Brutării artizanale București: Brutăria cu Maia
Brutării artizanale București: Brutăria cu Maia

Brutăria cu Maia este una dintre cele mai vechi brutării artizanale din oraș, fiind unul dintre pionierii fenomenului de pâine cu maia. Bonus, pentru a reduce din food waste, au și un raft cu produse la reducere, o idee foarte faină și sustenabilă pentru a nu arunca produsele cu termen de valabilitate foarte strâns.

Companion

Adresa: Sos. Mihai Bravu, nr 199A

Brutării artizanale București: Companion
Brutării artizanale București: Companion

La Companion ajung cel mai des pentru că este relativ în cartier, plus că îmi place și partea de mică băcănie pe care au dezvoltat-o, cu produse locale. O chestie simpatică pe care vreau s-o menționez despre ei este că termenul „companion” vine din latină (com+ panis) și se traduce ca „cel cu care împarți pâinea”.

Crocant

Adresa: Nicolae Iorga 35

Brutării artizanale București: Crocant
Brutării artizanale București: Crocant

Crocant este unul dintre locurile mele preferate de brunch în oraș, oamenii sunt foarte drăguți și mâncarea întotdeauna delicioasă, iar produsele lor de panificație sunt pe măsură – plus că dispar cam repede, ultimele dăți nu am avut ce pâine să cumpăr.

Casa del Pan

Adresa: Str. Polona 89

Brutării artizanale București: Casa del Pan
Brutării artizanale București: Casa del Pan

Casa del Pan este locul unde e musai să ajungeți pentru the real bread experience. Daniel, brutarul și mastermind-ul din spatele proiectului are o experiență de peste 20 de ani în lucratul aluatului în diferite brutării din Europa, ceea ce se simte în atenția cu care prezintă produsele de panificație, poveștile din spatele pâinilor și ingredientele pe care le folosește. Mai mult, te ajută să înțelegi cum alegi o pâine care să completeze masa ta, astfel încât să fie o adevărată experiență gastronomică: gusturile să fie evidențiate, astfel încât să te bucuri de masă în adevăratul sens.

Colț de Pâine

Adresa: strada Popa Nan 3A

Brutării artizanale București: Brutăria Colț de pâine
Brutării artizanale București: Brutăria Colț de pâine

Aici veți găsi mai multe tipuri de pâine cu tot felul de semințe și nuci, dar și dulciuri care au la bază tot felul de aluaturi.

Grain Trip

Adresa: Str. Nerva Traian 16

Brutării artizanale București: Grain Trip
Brutării artizanale București: Grain Trip

Grain Trip este o brutărie ca o plimbare pe mapamond, unde găsești produse din Franța până în Brazilia, din Italia până în Statele Unite, prin Italia sau Turcia, Maroc sau Uzbekistan. Și toate sunt delicioase, plus că au și cafea bună.

La Saveur du Levain

Adresa: Drumul Taberei, Nr 68

Brutării artizanale București: La Saveur du Levain
Brutării artizanale București: La Saveur du Levain

Nu știam de ei, dar i-au recomandat Brutăria cu Maia. Pe scurt, cofetărie și brutărie artizanală cu maia.

Mama Pan

Adresa: Str. Drumețului 2A

Brutării artizanale București: Mama Pan
Brutării artizanale București: Mama Pan

Mama Pan este o întreprindere socială, iar succesul lor pe piață mă bucură cel mai mult pentru că știu cât de greu este să profesionalizezi adulți care au trecut prin diverse traume și să le dai un cadru în care să se simtă bine, să lucreze cu drag și să mai facă și produse magice, iar pâinea lor cu maia este foarte bună, plus că folosesc numai ingrediente de calitate certificată. Pe ei îi regăsiți și în unele magazine.

Microbrutăria Alveola

Nu au adresă, se comandă online

Brutării artizanale București: Microbrutăria Alveola
Brutării artizanale București: Microbrutăria Alveola

Pe ei i-am descoperit prin produse de panificație la Fresco Artigianale – crackersii artizanali cu maia, picanți, iar apoi i-am văzut în meniu la Pickles.

Miez

Adresa: Piața Amzei 10-22

Brutării artizanale București: Miez
Brutării artizanale București: Miez

O altă brutărie foarte cunoscută în comunitatea de foodies, Miez are o varietate de produse de panificație, dar și bunătăți dulci și alte delicatesuri care merită luate în considerare – personal, am mâncat cel mai bun babka de la ei, iar de curând, au o variantă și cu cremă de migdale.

Pâinea lui Dumnezeu

Adresa: Șoseaua Gheorghe ionescu Sisești 50

Brutării artizanale București: Pâinea lui Dumnezeu
Brutării artizanale București: Pâinea lui Dumnezeu

Pentru locuitorii din nordul capitalei, Pâinea lui Dumnezeu este locul potrivit pentru a descoperi tot felul de pâini plămădite de un brutar iscusit.

Pain Plaisir

Adresa: Strada Barbu Delavrancea nr. 1 / Puțul lui Zamfir nr. 60

Brutării artizanale București: Pain Plaisir
Brutării artizanale București: Pain Plaisir

Cred că nu greșesc dacă spun că Pain Plaisir este relația de dragoste stabilă a bucureștenilor cu pâinea artizanală, fiind un brand care are ceva timp pe piață, iar de când și-au făcut rebranding, parcă îi văd și mai des. Recomand și produsele lor de patiserie, mie personal îmi plac anemonele de la ei.

Bonus: Brutăria Tóthék (Săcele)

În fiecare miercuri, pe grupul ROMO București: De la Producător direct la Consumator, unde se întâmplă minuni gurmande de prin țară, avem și pâine de la Tóthék. Anca de la Sunday Bites povestește de o pâine cu maia și mămăligă. Încă n-am ajuns la ROMO, dar e top pe lista de bunătăți de la acest târg.

Dincolo de brutării artizanale

În copilăria mea, diversitatea pâinii nu era o opțiune – bunicii mei nu coceau pâine, nici părinții, lucru pe care l-am aflat abia ca adult că în unele familii se practica. Chiar și așa, am niște amintiri destul de concrete despre pâine. Brutăria din orașul bunicilor era loc de pelerinaj, bunica mea întreținea cele mai multe conversații acolo, iar pe mine mă fascinau cărucioarele imense cu pâine pe care le aduceau când descărcau marfa.

Apoi, tot în orașul bunicilor una dintre vecine și-a deschis o brutărie, însă în afara mirosului puternic de pâine proaspătă, nu era nimic spectaculos la pâinea respectivă – era foarte moale și când o strângeai în mână, se aplatiza. Totodată, eram atrasă de ideea de a mânca pâine goală pentru că toți copiii de pe stradă mâncau pâine goală, mai primeam și eu câteodată, însă bunicul nu mă lăsa și îmi tot explica că noi avem ce mânca, iar de câte ori povesteam acasă că am mâncat pâine cu ceilalți copii, mă trimiteau cu un pachet de alimente la familia respectivă. Atunci nu înțelegeam, acum da. Însă mi-a rămas atât de tare întipărită povestea cu pâinea goală, încât și acum o consum așa, mai ales pe cea artizanală.

Cred că e musai de urmărit Ana Negru, care face niște minuni cu pâinea cu maia, iar povestea de la care a început totul este fascinantă: documenta povești din sate, iar o doamnă în vârstă i-a povestit că face pâine de la 14 ani, purtând-o printr-un istoric de familie. Ana face din când în când masterclassuri online despre pâine, o puteți urmări aici, iar povestea pâinii, în video-ul de mai jos, al Bucătăriei Hoinare.

Bucătăria Hoinară se gătește de plecare from Adriana Lucaciu on Vimeo.

Mai vreau să menționez Harta pâinii creată de Cosmin Dragomir, care arată istoria pâinii românești și pune în prim-plan rețetele tradiționale de pâine din România. Dincolo de istoria unor rețete de pâine tradiționale în România, proiectul se bazează pe ajutorul primit din partea producătorilor locali de pâine tradițională care-și doresc ca rețetele lor să-și găsească viață veșnică în cadrul proiectului, dar și pe ajutorul primit din partea iubitorilor de gastronomie și a oameni implicați în promovarea gastronomiilor locale.

Vă mai recomand și Pâinea, aliment și simbol. Experiența sacrului”, a cercetătoarei Varvara Buzilă, primul volum din colecția dedicată studiilor de specialitate despre gastronomie a editurii GastroArt. Volumul reprezintă un studiu entografic aprofundat despre pâine și aluaturi ritualice prezente în obiceiul de consum al românilor – foarte interesantă & recent re-editată de GastroArt, disponibilă aici.

Aș mai vrea să luați în considerare și acest  studiu recent Eurostat (2020) care arată că un român mănâncă anual aproape 100 kg de pâine, dublu față de britanici sau spanioli. Probabil că unul dintre motivele consumului ridicat de pâine este și prețul scăzut, pentru că statisticile arată că tot România are cea mai ieftină pâine de pe continent – cu 47% sub prețul mediu. 

Dacă am uitat vreo brutărie artizanală București, dați de veste în comentarii.

ps. toate fotografiile sunt de pe canalele de social media ale brutăriilor.

7 Comments

  1. Ar mai fi Painea lui Dumnezeu, pe Sisesti, recent deschisa 🙂

  2. Poate ar fi bine de menționat și prima brutărie artizanală (de inspirație franceză) din București, care acum nu mai există…dar Tartelier – înființată de Stefan și Irina Gheorghiu în 2010, a fost timp de câțiva ani un punct de reper pentru puținii bucureșteni care știau pe atunci ce înseamnă pâinea cu maia.

    • Oana Reply

      Buna, foarte dragut, nu stiu aceasta poveste, multumesc ca ai impartasit-o cu noi 🙂

  3. Cristiana Serbanescu Reply

    Buna. Multumesc pentru aceasta lista. Mai am de bifat cateva. Acum vreo 2 saptamani s-a mai deschis o brutarie Demetra si pe Strada Drumul Taberei 🙂

Write A Comment