La zi de sărbătoare națională, m-am gândit să povestesc despre restaurante romanesti, unde mâncarea cu specific local nu e doar bună, dar mai are și poveste.

Bucătăria românească se remarcă prin diversitate, iar acest lucru se datorează influențelor provenite din diverse culturi care au trecut pe aici. Aceste interacțiuni culinare au adus în bucătăria românească ingrediente, tehnici și arome noi. De aceea – sarmalele, mămăliga, ciorba, ghiveciurile, micii, plăcintele și alte bunătăți tradiționale sunt și nu sunt autentic românești, o dezbatere care încinge spirite de fiecare dată. 

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

În cele ce urmează, veți găsi o listă cu restaurante romanesti unde gusturile copilăriei sunt readuse în farfurie, interpretate creativ de chefs iscusiți. Totodată, consider că lista-i potrivită și pentru cei care au în vizită străini, s-ar putea să îi surprindeți plăcut cu diversitatea gusturilor și aromelor pe care le folosim în bucătăria considerată tradițională.

Read also: 50+ locuri noi Bucuresti deschise în 2023

Restaurante romanesti: locuri de poveste, cu poveste

Caru cu bere / Strada Stavropoleos 3-5 / Centrul Vechi

Restaurante romanesti Caru cu Bere
Restaurante romanesti Caru cu Bere

Caru cu bere este unul dintre cele mai emblematice restaurante din București. A fost înființat în 1879 și este cunoscut pentru berea sa artizanală, preparate tradiționale românești și atmosferă boemă. Restaurantul are o sală interioară spațioasă, cu un bar central și mese de lemn, o cramă unde se poate mânca, dar și o terasă cu una dintre cele mai frumoase vederi asupra orașului.

Hanul Berarilor / Bulevardul Pache Protopopescu 51 / zona Foișor

Hanu’ Berarilor Elena Lupescu din București este fosta reşedinţă a marii iubiri a regelui Carol al II-lea, cea care avea să-i fie şi ultima soţie. Casa dăinuie din anul 1900 şi este, de asemenea, monument istoric, cu o poveste fascinantă şi zbuciumată, în ton cu viaţa tumultoasă a oraşului pe care îl reprezintă.

Hanul lui Manuc / Strada Franceză 62-64/ Centrul Vechi

Manuc Bei a fost un negustor armean bogat și influent care a jucat un rol important în relațiile dintre Imperiul Otoman și Rusia. A construit hanul care îi poartă numele, un loc de întâlnire pentru politicieni, diplomați și oameni de afaceri din întreaga regiune, una dintre cele mai frumoase recuperări arhitecturale din oraș.

City Grill Covaci / Strada Covaci 32 /  Centrul Vechi

Cu un impresionant grătar situat chiar în mijlocul restaurantului, restaurantul oferă preparate tradiționale românești și internaționale, într-un decor elegant.

Casa Românească Ateneu / Strada George Enescu 23 / Universitate

Restaurante romanesti _ Casa Romaneasca
Restaurante romanesti _ Casa Romaneasca

Apărut recent în peisajul local, cu un design cu elemente interesante, restaurantul oferă o bucătărie românească tradițională, adaptată la gusturile și preferințele consumatorilor urbani. Pe meniul restaurantului se regăsesc o varietate de ciorbe și supe, precum și specialități românești precum bulz, gulaș sau carne la garniță.

Lacrimi și sfinți / Strada Șepcari 16 / Centrul Vechi

Lacrimi și Sfinți este un restaurant românesc neconvențional, unde se reinventează rețete tradiționale de peste 100 de ani. Mircea Dinescu readuce în viață arome uitate și creează altele noi într-o bucătărie contemporană. Ingredientele folosite sunt locale și organice, inclusiv pește proaspăt, păsări de curte, și carne de la ferme mici.

Zexe Zahana / Bulevardul Aviatorilor 40 / zona Herăstrău

Sunt mai multe Zexe în oraș, care însă servesc la fel, în stilul vechi, în special mâncăruri tradiționale boierești, păstrând astfel farmecul clasic și aristocratic al vremurilor trecute. Zahanaua era locul unde se prepară și se servesc anumite mâncăruri din carne friptă, în specială de ovine.

La Copac / Strada Pitar Moș 23 / zona Piața Romană

Terasa și interiorul restaurantului se completează armonios, iar meniul, deși nu foarte divers, e o combinație de carne și garnituri delicioase. În weekend se pregătesc diferite ceaune, ceea ce transformă masa într-un adevărat eveniment social.

Locanta Jariștea / Strada George Georgescu 50-52 / zona Piața Constituției

Locul e un spectacol în sine, unde limba română neaoșă, domni și domnițe, dar mai ales coana Kera Calița întrețin atmosfera de poveste boierească. O experiență în sine, mai ales dacă vă plac poveștile de altădată.

Restaurante romanesti: chefs doing magic

Soro lume / Strada Fluierului nr. 33 / zona Iancului

Restaurantul se remarcă prin colecția sa de bucate sezoniere, adunate cu grijă din toate colțurile României și transpuse în meniul său sub îndrumarea lui chef Mihai Toader. Aici, clienții pot savura cele mai alese și delicioase ingrediente pe care țara le oferă în fiecare sezon, oferindu-le astfel o experiență culinară autentică și memorabilă.

NOUA / Popa Nan 7 / zona Pache Protopopescu

Chef-ul Alex Petricean, cu o bogată experiență internațională, este personajul din spatele acestui concept, promovând bucătăria locală după modelul nordic. Prin restaurantul NOUA Bucătărie Românească, el pune în valoare tradiția, terroir-ul și produsele locale, conturând o filozofie culinară distinctă, fiind printre primii promotori ai ideii de noua bucătărie românească.

NOUA Bar / Bulevardul Ion Mihalache 16 / zona Piața Victoriei

Într-un spațiu ce îmbină tradiția cu modernul, bucătăria românească se reinterpretează în moduri delicioase și accesibile. Chef Alex Petricean a creat acest concept pentru a democratiza bucătăria românească, aducând-o din fine dining într-un mediu casual dining.

Vié – Gastronomic Wine Bar / Strada Nerva Traian 27-33 / zona Traian

Locuri noi Bucuresti: Vie Restaurant
Locuri noi Bucuresti: Vie Restaurant / credit foto: Vie Restaurant

Vie se prezintă ca un un gastro wine bar & shop, gândit pe baza conceptului de vinuri craft, mâncarea creativă bazată pe ingrediente locale și de sezon, numărul de locuri mai degrabă restrâns și atmosfera casual-elegant.

Kane / strada Dianei 9 / zona Universitate

Kané este unul dintre locurile emblematice de fine dining local, cu focus pe ingrediente locale. Chef-ul Cătălin Bejenariu, cu experiență în restaurante de top din Anglia, conduce echipa dedicată cercetării, testării și creației. Schimbarea meniului la fiecare trei luni aduce în prim-plan creativitatea sa.

Kaiamo / 30A Ermil Pangratti / zona Aviatorilor

KAIAMO reprezintă un concept de fine dining experimental, în care contrastul și nostalgiile se întâlnesc pentru a crea o experiență culinară unică. Acest restaurant pune accentul pe sezonalitate și terroir, meniul său schimbându-se la fiecare trei luni pentru a reflecta natura și evoluția timpului. Chef Radu Ionescu, cu experiență internațională, s-a întors în România pentru a aduce o identitate culinară autentică, bazată pe rețete tradiționale și influențe românești.

Fork Ana Tower / Bulevardul Poligrafiei 1c / zona Piața Presei Libere

Restaurantul gourmet Fork Ana Tower este rezultatul a peste 15 ani de cercetări aprofundate și experiențe culinare în lumea gastronomiei de înaltă calitate. Cu un concept inedit, acesta îmbină autenticitatea culinară românească cu un design contemporan inspirat de Balvanyos Resort și Gastrolab, celelalte locații din grup.

Tradițional with a twist

Restaurant Mahala / Calea Rahovei 147- 153 / zona Piața Constituției

Restaurante romanesti - Mahala Restaurant
Restaurante romanesti – Mahala Restaurant

Chef Petru Sorin Cucu a creat un restaurant unic în care gastronomia devine o formă de artă, un amestec inedit între elemente contemporane și detalii din folclorul românesc. Designul atrăgător creează o atmosferă relaxată, dar intimă, iar reinterpretarea gusturilor tradiționale românești face ca acest loc să devină o  destinație culinară.

Dumicat / Str. George Vraca nr. 4 / zona Cișmigiu

Dacă ați trecut deja pe la Paninaro și Soro.Lume, înseamnă că o să vă placă la Dumicat, locul unde sandivișurile, borșul, platouașele și șprițurile își găsesc locul, cu ingrediente locale și alte bunătăți de la producători români.

Băcănia Veche / Bulevardul Dacia nr 25 / zona Piața Romană

Chef Marius Tudosiei pregătește la Bacania Veche o poveste despre gusturi autentice, nealterate de timp, cu influențe de la țară și arome veritabile care aduc nostalgia copilăriei. Ingredientele provid de la surse sigure, adesea locale, verificate cu atenție, iar rețetele se bazează pe memoria gustului.

Bucătăria.localfood / Strada Ion Slatineanu, Nr. 30 / zona Piața Romană

Un bistro de comfort food local, în care ingrediente inspirate din bucătăria veche aduc o notă de nostalgie în preparatele moderne. De la burger-ul cu parizer pané la grilled cheese cu ghiudem și Hot Pleșcoi, meniul oferă o varietate de opțiuni. În plus, vei găsi o selecție bogată de spumante locale.

Măghiran Restaurant / Str. Franceză 60 / zona Centru Vechi

Restaurante romanesti - Maghiran Restaurant
Restaurante romanesti – Maghiran Restaurant

Măghiran este un alt restaurant cu specific românesc deschis recent, care surprinde esența bogatei moșteniri culinare a României, o opțiune de luat în considerare dacă sunteți în Centrul Vechi.

GastroLab / Bulevardul Aviatorilor 8 / zona Piața Victorei

Meniul GastroLab este semnat de Chef Andrei Chelaru, care îmbină rețete tradiționale din Moldova, Ardeal și Ținutul Secuiesc, aducând în prim-plan arome autentice precum porcul de mangaliță, păstrăvul de munte, vânatul și condimentele de cea mai bună calitate. Cu o abordare deschisă și modernă, a inclus și ingrediente clasice de înaltă calitate din întreaga lume. Preparatele sunt prezentate într-un stil urban și inovativ, contribuind la conservarea și dezvoltarea gastronomiei românești.

Write A Comment