În ultimii ani, în lumea gastronomiei a mai apărut un fenomen culinar – vière, o combinație surprinzătoare între două dintre cele mai iubite băuturi din lume: vinul și berea. Deși ideea de a amesteca vin și bere ar putea părea nefirească pentru unii, vière a câștigat rapid popularitate în rândul exploratorilor de noi gusturi.

În prezent, singura fabrică de bere din Franța care produce această băutură inovatoare este Gallia Paris, o afacere ce și-a deschis porțile în 1890. Cu toate că fabrica a fost închisă în 1968, ea și-a reluat activitatea în 2010 sub o nouă formă, iar din 2021, face parte din Heineken, continuând să producă beri cu arome distincte și să experimenteze în mod constant, moment în care s-a născut și viére.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Gallia Paris a devenit cunoscută pentru abordarea sa inovatoare în producția de bere, și anume de a explora ce se întâmplă atunci când se adaugă elemente ale vinificației la procesul de fabricație a berii. Această inovație neobișnuită și curajoasă a dus la crearea viére, o băutură care nu se rezumă doar la amestecarea berii și vinului, ci pune accentul pe procesul de fermentare care aduce cele două lumi ale băuturilor împreună într-un mod cu totul nou și fascinant.

Cum se produce viére?

Producția se bazează pe principiul fermentației spontane. Fiecare lot este obținut din aceleași soiuri de struguri în timpul procesului de fabricație. După recoltarea atentă a strugurilor proaspeți, crescuți organic, aceștia sunt supuși fermentației în rezervoare special concepute. Pe parcursul acestei etape, se adaugă treptat malțul la must pentru a îmbogăți lichidul. Acest amestec este lăsat să se maturizeze timp de luni de zile în rezervoare, iar după aproximativ un an, băutura spumoasă este îmbuteliată.

Rezultatul este o băutură ce combină atributele strugurilor și ale malțului, cu un conținut de alcool situat între 7% și 11%, făcându-l mai puternic decât o bere obișnuită. Gallia Paris oferă în prezent o gamă diversificată de produse viére, de la variantele roșii la cele blonde.

Ce gust are viére?

Din descrierea produsului, gustul se situează undeva între caracterul natural al vinului și savoarea berilor cu fructe.

Combo struguri – bere nu este chiar nou

Dacă sunteți băutori de bere, știți deja că există oenoberi sau sortimente ALE cu struguri, ceea ce probabil nu sunt departe ca gust de viére.

Cum am aflat de viére?

Sunt într-o fază pariziană de explorări online – locuri și lucruri, și din link în link, am ajuns la Viére Here, descoperirea făcută de The New Yorker.

Photo: (c) Gallia Paris Facebook Page

Write A Comment