Ruta Cafenelelor Istorice (Historic Cafes Route) este felul în care Consiliul Europei vrea să ajute la dezvoltarea turistică a orașelor europene prin promovarea gastronomiei, tradițiilor și patrimoniului local. Astfel, Palatul Brukenthal (Avrig), Casa de Ceai (Bran) și Festival 39 (Brașov) se numără printre cele 90 de Cafenele Istorice din Europa.

La mijloc de decembrie 2023, alte trei cafenele istorice din Braşov, La Vatra Ardealului, CH9 Inspiratio, Hotel Casa Chitic, şi Pardon Cafe din Sibiu au primit Distincţia Consiliului Europei din partea Historic Cafés Route Romania.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

La Vatra Ardealului este considerată cea mai renumită cofetărie din Braşov, cu o atmosferă de cofetărie de altă dată, care oferă prăjituri cu un gust special aşa cum îl găsim în prăjiturile făcute de mama sau bunica acasă.

CH9 Inspiratio, aflată în Curtea Johannes Honterus, este cea mai istorică zonă construită din Cetatea Braşovului iar clădirea în care funcţionează aparţine Bisericii Evanghelice A.B.

Hotel Casa Chitic, un hotel care se află într-o clădire istorică construită în anul 1697 ce a combinat cu succes arhitectura istorică cu cele mai mari standarde tehnologice în materie de confort hotelier, situate în centrul vechi al Municipiului Braşov, în apropiere de Biserica Neagră. Este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România datând din secolele XV-XVI, supravieţuind incendiului din 1689.

Pardon Cafe din Sibiu a primit placheta cu însemnele Rutei de la Ambasadorul în România al acestui traseu cultural, Arnold Klingeis.

În martie 2023, la Avrig a fost sărbătoare – locul a primit plăcuța oficială de Historic Cafes Route, o distincție oferită de Consiliul Europei, astfel încât cei aflați în tot felul de explorări să găsească mai ușor și locurile de poveste.

Brukenthal Palace Cafe (1778) este deja prezentat pe pagina oficială a acestui proiect, descris astfel: „Cafeneaua în stil baroc este o bijuterie de la poalele Carpaților, o parte a unui mare palat și găzduiește constant diverse evenimente culturale. Datorită particularității locului, acesta a găzduit recent un important festival european de modă. În timpul verii, oaspeții își pot savura cafeaua în grădina încântătoare, iar iarna se pot relaxa la cafeneaua interioară”. 

Tot pe această Rută Culturală a Cafenelelor Istorice este și Casa de Ceai a Reginei Maria din Bran (1920), de la poalele castelului. 

Casa de Ceai a Reginei Maria a fost construită în anii 1920, ca o clădire în formă de L, folosind grinzi de lemn și având toate utilitățile necesare unei locuințe. Construită special pentru a primi oaspeții într-un cadru de vis, regina l-a folosit pentru a savura ceaiul de la ora cinci.

Din informațiile de pe website-ul proiectului, Casa de Ceai este descrisă astfel: „Regina a vrut să-și întâmpine oaspeții într-un loc mai intim și mai aproape de natură, pentru a-și savura ceaiul de după-amiază în cel mai pur mod britanic. Este cunoscut faptul că regina a fost cea care a introdus ritualul ceaiului de după-amiază, un obicei care avea să devină din ce în ce mai popular în rândul elitei românești de la începutul anilor 1900. Pentru că iubea ceaiul și momentele de pace din timpul ceremoniei, regina și-a educat copiii în același spirit, convingând-o pe Prințesa Ileana să ridice ritualul ceaiului la o formă de artă, chiar și în timp de război. Transformarea hambarului într-o ceainărie a avut loc între anii 1923 – 1929, epoca în care a fost construită clădirea, în împrejurimi au fost plantate flori precum dalii, crini și trandafiri, și s-au amenajat lacurile”.

Deși închis încă din pandemie, Ruta Cafenelelor Istorice menționează și Festival 39 din Brașov, o altă bijuterie istorică.

Dacă ați fost deja acolo, poate vă amintiți că în acea cafenea erau multe elemente de la începutul anilor 1920, mașini de scris vechi, case de marcat, dar și vitralii și mobilier impresionant.

Apropo de locuri cu istorie, și Cafeneaua Veche din centrul capitalei s-a redeschis de curând, poate o să aibă parte de reîntoarcere și Festival39.

Ruta Cafenelelor Istorice are până în acest moment 90 de membri din 15 țări ale Europei, însă numărul acesta crește constant. Toți membrii proiectului au de respectat   valorile și principiile Consiliului Europei și anume drepturile omului, democrația culturală, diversitatea, înțelegerea reciprocă și schimburile transfrontaliere.

Ideea de Rută Culturală a Cafenelelor Istorice a apărut în anul 2014, și până în prezent, a intermediat stabilirea de contacte importante la nivel european și internațional. Rețeaua a creat relații puternice între membri și instituțiile UE, precum și cu alte organisme culturale europene, asociații, cadre universitare și experți în patrimoniu, turism, cultură. Rețeaua își propune să facă din cafenelele istorice părți ale patrimoniului imaterial la nivel internațional.

Dincolo de ideea de ruta Culturală a Cafenelelor Istorice, acestea sunt considerate în prezent valori culturale intangibile în Grecia și Austria, prin ordin al ministerelor Culturii și UNESCO.

„Reprezentanți ai instituțiilor care au dus la apogeul culturii europene după secolul al XV-lea, oameni ai Literelor, Artelor și Politicii, frecventau cafenelele bătrânului continent, unde puteau schimba liber opinii, se inspira și crea. În același timp, din secolul al XVIII-lea până în secolul al XX-lea, răspândirea cafelei și creșterea paralelă a consumului acesteia au avut ca rezultat înmulțirea rapidă a cafenelelor în aproape fiecare oraș din Europa. Cafenelele istorice au devenit leagăne de schimburi culturale, schimburi de idei, osmoză socială și dezbateri politice. Ele sunt o parte integrantă a moștenirii urbane, urmând adesea stiluri arhitecturale interesante, de la neobaroc la art nouveau, la art deco și modernism. Această rețea oferă călătorilor posibilitatea de a porni într-un itinerar tematic interesant și încântător, de a face un pas înapoi în timp, de a se bucura de luxul cafenelelor din epoca de aur și de a se familiariza cu rolul important pe care l-au jucat în trecut și continuă să-l joace în prezent, în modelarea istoriei culturale a Europei. Cafenelele istorice sunt locul ideal pentru socializare și dialog intercultural”, este menționat pe www.historiccafesroute.com.

Write A Comment