Minimalism. Stil scandinav. Hygge. Declutter. Bucuria de a face ordine. Oricum ai spune și în orice limbă, la bază e același lucru: cum să te simți bine tu cu tine într-un spațiu, orice spațiu, dar cu precădere spațiul tău personal.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Ianuarie vine de obicei cu liste și promisiuni și lecții învățate în anul care tocmai a trecut. Ceea ce e normal și pare firesc. Însă ar mai trebui să vină și cu o curățenie drastică: în viață, în casă, printre lucruri, între “prietenii”. Toate lucrurile. Așadar proiectul meu de ianuarie va fi un declutter în mai multe etape, pe care sper să le pot povesti pe blog.

Planul este următorul:

  1. reorganizat spațiul și scăpat de mobila nefuncțională. Stau într-o casă mică și deși absolut toată lumea se simte bine la mine acasă, pe mine începe să mă sufoce.
  2. reorganizat dressingul. Ce păstrez și ce pleacă. Am mai făcut acest declutter de două ori anul trecut, o dată cu ajutorul Lianei și încă o dată cu ajutorul lui Edi, însă simt că e cazul să dispară un corp de șifonier de 150cm lungime din viața mea.
  3. reorganizat cutiile cu nimicuri. Nu vreți să știți ce păstrez.
  4. reorganizat biblioteca personală. Am depășit 400 de cărți care nu mai au loc pe rafturi.
  5. reorganizat bucătăria – borcane, borcănașe, veselă, tot felul de minuni de aparate pe care nu le-am folosit de ani de zile și nici nu cred că le mai folosesc vreodată.
  6. organizat finanțele personale. Încep cu un jurnal al meniului săptămânal și listă de cumpărături pentru supermarket, cu meniu prestabilit înainte ca să nu mai arunc atâta mâncare. Da, știu, sunt un om groaznic. Continui cu o aplicație de monitorizat finanțele ca să îmi dau seama pe ce cheltui foarte mult și cum aș putea să transform banii în călătorii, de exemplu. O rigoare de a cheltui o anumită sumă de bani zilnic, dar vă povestesc cum am mai reușit să fac exercițiul acesta și să îmi creez singură banii de vacanțe.
  7. renunțat la mașină în favoarea transportului în comun și a mersului pe jos – nu, Uber și Taxify nu se consideră transport în comun. Măcar 4/7 zile să nu folosesc mașina.

Ce știu sigur este că în vară casa o treacă printr-o schimbare totală, dar până atunci, baby steps. Întâi scoatem lucrurile care nu mai sunt cu adevărat necesare.

Accept oricând sfaturi și încurajări, o să fie o super provocare. Nu, nu m-a inspirat deloc noul seria de la Netflix, pe alocuri m-a și enervat.

Declutter este proiectul lunii ianuarie 2019. În fiecare lună, Ideile roșcate vor avea o temă.

2 Comments

  1. Buna! Mai interested si pe mine foarte mult aplicatia de la punctul 6. Daca ai putea scrie cum se numeste ti-as fi recunoscatoare.

Write A Comment