Cu tot siropul aferent acestei perioade, cu toate filmele romantice și proiecțiile din capul nostru, am descoperit și cea mai frumoasa declaratie de iubire. 

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Am crezut mult timp că EU sunt problema principală, că EU sunt vinovată că lucrurile nu merg, că EU greșesc cu investiția de timp și sentimente în persoane care nu aveau niciun fel de disponibilitate pentru mine, că EU fac prea puțin ca lucrurile să meargă, că EU sunt principala cauză a faptului că oamenii nu se pot apropia de mine.

15 ani mai târziu, probleme reale și nevoia de a mă menține pe linia de plutire, terapie ca să vindec din rănile trecutului și (re)găsirea unui om de care m-am îndrăgostit pentru prima dată în viață, pe bune, cu tot platouașul de sentimente, am realizat că EU m-am acoperit de niște straturi de protecție, ascunzându-mă de MINE, de vulnerabilitățile mele, de Oana reală, pentru că undeva pe parcurs, viața m-a învățat că a fi vulnerabilă înseamnă automat lovituri sub centură și întors cuțitul în răni. Și credeți-mă pe cuvânt, am încasat foarte mult din cauza acestor vulnerabilități.

Însă s-a mai întâmplat ceva: am cunoscut și explorat sentimentul de iubire, într-o formulă grea, dar necesară ca să înțeleg că am și sunt capabilă de foarte multă iubire, că sunt gesturi mici care se simt ca iubire și mai ales, că de multe ori s-a simțit și fără cuvinte. Ceea ce e magic și cred tare că despre asta e iubirea, de fapt.

Și în acest proces de a spune „te iubesc” unui om, am mai învățat să aștept, să am răbdare, să ofer spațiu, să aleg bătăliile și să spun ce simt. Și m-am și vulnerabilizat explicând prin ce trec, tot ca formă de iubire, că nu e ușor să poți oferi căldură și pasiune unei relații când lumea din jurul tău se prăbușește. Am spus-o în multe feluri, de multe ori, cu același mesaj, de ambiguitate, de frică, de dorința de a proteja cealaltă persoană: n-am mai trecut printr-o experiență similară, experiențele mele sunt mai degrabă negative și am triggere cu unele lucruri pentru că în trecut s-au întâmplat prost, nu sunt pregătită, nu știu ce aș putea să fac, ajută-mă, ghidează-mă, ai răbdare, mă simt rău, trec prin niște chestii nasoale, cred că putem să facem lucrurile să meargă, îți dau spațiu până când reușesc să îmi revin. Am primit ca răspuns cum se simte pe partea cealaltă, cât de greu e să jonglezi cu nevoile unui partener care e în cădere liberă, cum metodele și lucrurile care au funcționat în situații similare în trecut nu se aplică, că lucrurile vin în valuri cu intensități diferite – dar care se simt ca accelerație și frână în același timp, și pe scurt, cum nu știm să manevrăm această relație.

Iar în purgatoriul de lucruri de pe platouaș, s-a mai întâmplat ceva: pentru prima dată, la 35 de ani, am fost în stare să zic cu subiect și predicat ce îmi doresc de la omul de care sunt îndrăgostită. Tot ce îmi doresc, cum îmi doresc și mai ales, felul în care vreau să se întâmple lucrurile. Povestea nu are happy ending, nu o să trăim fericiți până la adânci bătrâneți pentru că răspunsul a fost negativ, însă am câștigat ceva mult mai important decât o iubire care nu-mi poate oferi ceea ce am eu nevoie: am primit cea mai frumoasa declaratie de dragoste – e a mea pentru mine, pentru că am înțeles ce merit, cât merit, și mai ales, sub ce formă aș vrea să se întoarcă lucrurile pe care le doresc pentru mine. Și dacă self love nu e, felul în care ne vedem, ne dorim să fim bine cu noi și cu un partener, cred că nimic nu e. Și mi-au trebuit atâția ani de căutări ca să ajung aici, de aceea și dau mesajul mai departe.

Știu că fiecare cale în căutarea iubirii e unică, lumea trăiește diferit, însă sper ca povestea mea să dea speranță tuturor acelora care tânjesc după iubire și conexiune reală. Întâi tu cu tine, apoi tu cu altcineva. Clarificarea e cheia, mai ales când e negru tot în jur. Și da, e posibil să nu fie happily ever after, dar e despre tine.

P.S.: Poza de deschidere e mesajul care a însoțit florile pe care mi le-a trimis de V’Day. M-am tot întrebat ce înseamnă pentru el acest new beginnings, mai ales că e omul cel mai atent la cuvinte și sensul lor pe care l-am cunoscut vreodată. Dar aleg să cred că de fapt, mi-a pavat calea spre acest self love pe care am început să-l descopăr și să-l practic. Și e acest new beginning al meu cu mine, că atunci când mi-a fost cel mai greu, mi-am argumentat punctele de vedere pentru mine și nevoile mele – cea mai frumoasa declaratie de iubire. And that’s something.

Write A Comment