Nu credeam că o să scriu asta vreodată despre mine, dar după cele șapte săptămâni petrecute în casă, eu cu mine, am descoperit că nu doar că îmi place să experimentez chestiuni de self-help, dar mă și ajută. Desigur, nu toate funcționează, însă față de orice altă perioadă din viața mea, acum am disponibilitatea mentală să încerc, indiferent de rezultat.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Trebuie să menționez că nu mi s-a schimbat radical viața, n-am ajuns în cel mai înalt punct al meditației (de altfel, încă n-am experimentat) și nici nu stau în vreo poziție ciudată de yoga (nici asta n-am experimentat), însă am găsit câteva lucruri. Așadar, o să completez de fiecare dată când am ceva de împărtășit despre acest self-help diary.

  • Ritualul matinal: primul lucru când mă dau jos din pat, mă duc la geam să deschid larg fereastra, după care mă întorc și-mi fac patul. Am tot citit despre importanța acestei activități, cred că-i utilă pentru minte, deși recunosc că am și zile când nu fac. Mental vorbind, a face patul înseamnă că mintea ta deja a îndeplinit un task, apoi poate să meargă mai departe cu to do-list-ul zilei. A doua chestie din acest ritual de a face patul are legătură cu esteticul: tot minții îi transmiți un sentiment de fericire când te întorci acasă seara după o zi lungă (ceea ce nu este cazul neapărat acum în vreme de pandemie dar ați înțeles ideea) și găsești totul aranjat și ordonat versus un haos de pat nefăcut și lucruri neagreabile vizual.
  • Morning pages: morning pages este un exercițiu de a lăsa mintea liberă să decidă subiectele pe care vrea să le “discute”. Julia Cameron a făcut acest exercițiu – îl găsiți pe larg explicat în The Artist’s Way, tradus și la noi Cum să eliberezi artistul din tine.  Practic, în fiecare dimineață, înainte de orice altă activitate care să supună creierul la acțiuni concrete, te așezi în fața jurnalului și scrii de mână trei pagini, exact în ordinea în care îți vin gândurile.Scopul acestui exercițiu este să-ți eliberezi mintea de orice gând, anxietate, spaimă și alte energii negative ca să continui ziua cu o minte limpede și cu mai multă energie.  Autoarea explică că cel mai bine funcționează pentru creier acest jurnal dimineața,  când creierul tău e încă amețit de somn și nu te cenzurezi. Iar cele trei pagini au și ele un ritual a lor – nu poți scrie doar nimicuri trei pagini, așadar cu timpul și cu exercițiul o să curgă mai ușor exteriorizarea gândurilor și o să iasă în paginile jurnalului exact motivația de care avem nevoie să schimbăm ceva ca viața noastră să ia altă turnură.
  • Combaterea food waste folosind liste: pentru că perioada asta pare că toată lumea gătește și se și pricepe la asta. După ce am aruncat destul de multe lucruri de prin frigider de care am uitat, mi-am dat seama că nu ajut pe nimeni să arunc alimente și totodată bani. Ce încă funcționează la mine este să mă gândesc la meniu – ce aș vrea să mănânc în următoarele zile și să completez lista cu alimentele care îmi lipsesc.

Când fac cumpărăturile la piață/supermarket, evident că nu mă pot abține și cumpăr și extra stuff care nu-i pe listă, însă care poate e un comfort food ce îmi aduce happiness. E foarte ok să cumpărați în cantități mici – cam toată lumea are cântar electronic, așadar nu mai e o problemă cu greutățile care nu se găseau pentru cantități mai mici. Și nici precupeții nu mai sunt atât de vânzători să vă bage multe produse pe gât doar de dragul de a le vinde.

Și e foarte ok și să aruncați lucrurile care s-au stricat / ați uitat de ele. Se întâmplă. Asta nu înseamnă că trebuie să consumați produse alterate doar pentru că nu vreți să aruncați. Toxiinfecțiile alimentare pot avea forme foarte nasoale și vă zic din experiență, am trăit câteva pe propria piele.

Promit să revin cu self-help diary de câte ori consider că am sfaturi de împărtășit cu voi. Între timp, am mai povestit în jurnalul de carantină despre cum e foarte ok să nu faci lucrurile perfect.

PS: fotografia îmi aparține, e un perete descoperit într-un tur al cartierului Uranus.

 

Write A Comment