Sunt foarte puțini oameni care mă conving să dau google search după destinația despre care au postat o fotografie, însă Dani Ciuca reușește acest exercițiu de fiecare dată cu mine. Și când recunosc destinația, mă întreb cu de arată fotografia atât de spectaculos. E secretul în răspunsuri.

Once upon a virtual travel s-a născut ca o idee de interviuri cu călători de profesie, care în acest moment nu mai pot străbate lumea pentru a aduna și a spune povești, dar sunt multe dintre ele deja trăite și povestite. Așadar, i-am invitat într-o călătorie virtuală, prin fotografiile și amintirile lor. Iată poveștile:

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Stockholm Suedia / Dani Ciuca

Pro sau contra călătoriilor virtuale. Argumentează.

Având în vedere că eu călătoresc zilnic virtual, prin fotografiile și filmele văzute pe conturile sociale ale altor călători prin lumea largă, este clar că sunt Pro 🙂

Am început să călătoresc prin Europa acum mai mult de 15 ani – 2-3 ieșiri pe an în medie. De vreo 3 ani însă, descoperind Instagram, am început să călătoresc și virtual, inspirându-mă pentru viitoare călătorii. Mi-am dat atunci seama că sunt încă atât de multe locuri pe care nu le-am văzut și că nu le pot vedea doar în perioada concediilor. Mi-am propus să găsesc cât mai multe ocazii de evadări de 3-4 zile și să călătoresc măcar în 10 destinații noi pe an.

Revin la întrebarea ta cu un răspuns mai scurt: Sunt Pro călătorii virtuale în viața de zi cu zi, călătorii care să ne ajute să planificăm să vedem cu ochii noștri ceea ce am descoperit virtual.

Kotor Muntenegru / Dani Ciuca

 Personal, îmi place foarte mult conceptul de Footsteps al celor de la New York Times, despre reluarea/refacerea călătoriilor unor muzicieni, scriitori, arhitecți, personaje din cărți, oameni care inspiră. Ce Footsteps ai urmat? Ce descoperiri ai făcut? Ce ți-ai dori să descoperi dacă abia acum ai aflat de tipul acesta de călătorii?

Nu știam de proiectul NY Times, dar pare foarte interesant.

De obicei, eu urmez un pic invers traseul. Îmi planific călătoriile în funcție de fotografiile și filmele văzute dintr-un anumit oraș sau o regiune, planific călătoria și vizitez locuri pe care le pot foto-documenta. Bineînțeles că merg și în locurile foarte populare, dar de obicei iau “la pas” și zonele mai puțin populare, descoperind astfel mereu câte ceva nou.

În timpul călătoriei sau ulterior, cautând informații pe care le pot asocia cu locurile prezentate în fotografii, de foarte multe ori aflu lucruri interesante despre istoria, cultura sau despre obiceiurile locului. Îmi place întotdeauna să descopăr astfel de informații, deoarece completează perfect experiența proprie avută în zona vizitată.

Bologna Italia / Dani Ciuca

Aș vrea să facem o călătorie în mașina timpului împreună. Unde ai vrea să călătorești, având trei destinații: una pentru trecut, una pentru prezent și una pentru viitor?

Pentru trecut aș alege Italia din perioada renascentistă. Să trăiesc să văd cum au luat naștere și câtă muncă a fost depusă pentru clădiri precum Domul din Milano, Basilica Sf Petru din Roma sau Catedrala din Florența.

Pentru prezent aș alege Argentina pentru una dintre cele mai spectaculoase cascade din lume, Cascada Iguazu, și pentru munții Anzi, cel mai mare lanț muntos din America de Sud.

Pentru viitor aș alege România pentru că tare sunt curios cum va arăta peste 100 de ani să zicem. Dacă va reuși să fie condusă de oameni competenți și dacă va reuși să profite de resursele naturale pe care le are, atât din punct de vedere economic cât mai ales din punct de vedere turistic.

Sevilla Spania / Dani Ciuca

Continuăm călătoria imaginară, tot sub presiunea timpului. Dacă ai avea buget nelimitat, însă doar 24 de ore, ce itinerariu ai alege? Menționează și de unde pleci.

Hmmm…doar 24 de ore? Mă pui în dificultate! Pentru că sunt fascinat de aceasta țară, fiind una din țările în care m-aș muta (chiar dacă e foarte scumpă), aș alege un traseu în Elveția. Aș alege o zi de vară, pentru a prinde cât mai multă lumină 🙂

Aș începe călătoria din Zurich. Îmi doresc de mult să ajung în acest oraș. Având în vedere că aș avea puțin timp la dispoziție, aș descoperi la pas centrul vechi, situat de o parte și de alta a râului Limmat.

După Zurich aș face o oprire ăn micul oraș Lucerna, aflat la mai puțin de o oră distanță. Orașul este așezat la poalele muntelui Pilatus (2.128m), lângă pitorescul lac al celor patru cantoane (asa cum mai este numit Lacul Lucerna). Aș aloca timp de asemenea pentru o vizita la pas pe străzile pavate cu piatră cubică din orașul vechi, să descopăr piețele medievale, podurile vechi de peste râul Reuss dar și clădirile cu picturi murale specifice zonei.

Zermatt Elvetia / Dani Ciuca

Călătoria mea ar continua cu o escapadă în natură. Elveția este spectaculoasă din punct de vedere al peisajelor. Traseul meu pentru timpul rămas ar fi următorul:

  1. Iseltwald– un mic sat situat lângă lacul Brienz, un lac de un verde – albastru ireal de frumos. Aș face o scurtă plimbare cu vaporașul pentru a admira micile localități cu căbănuțe tradiționale aflate pe marginea lacului.
  2. Grindelwald– o stațiune foarte populară atât vara pentru traseele montane dar și iarna pentru ski, este situată la poalele munților Eiger, Monch și Jungfrau. Vârfurile înzăpezite ale acestora, înalte de până la 4.100m, precum și văile întinse pe care vezi din loc în loc cabanele din lemn tradiționale, fac din acest loc loc un mic Paradis.
  3. Lauterbrunneneste un mic sat situat la mică distanță de Grindelwald, într-una dintre cele mai impresionante văi din Alpii elvețieni. Cu cele 72 de cascade ale sale, văi retrase, pajiști alpine și hanuri montane retrase, Valea Lauterbrunnen este una dintre cele mai mari zone de conservare din Elveția.
  4. Ultima oprire în periplul de 24h aș dori să o fac pe înserate, în Zermatt, pentru a admira de la distanță unul dintre cele mai spectaculoase vârfuri montane: Matterhorn. Adesea denumit Muntele Munților (german: Berg der Berge), Matterhorn este o emblemă a Alpilor Elvețieni. Unul dintre cei mai fotografiați munți din lume, Matterhorn este un mit și un miraj pentru alpiniști și fotografi. Matterhorn este de asemenea muntele de pe batoanele de ciocolată Toblerone, ciocolata produsă exclusiv la o fabrică de lângă capitala Elvetiei, Berna.
Iseltwald Elvetia / Dani Ciuca

Cum îți hrănești dorul de călătorii în această perioadă?

Ca în fiecare perioadă în care nu călătoresc, mă “hrănesc” din amintirile pe care le retrăiesc prin postările mele zilnice de pe Instagram.

Al doilea mod, strict legat de această perioadă în care nu mai pot călători așa ușor în alte țări, este de a călători în locuri din România pe care le aveam pe listă de mult timp. Datorită ofertelor bune constante de a călători cu avionul în diferite colțuri ale Europei, am neglijat mult timp România, având mereu “scuza” că sunt aproape și le pot vedea “oricând”. Mi-am propus așadar ca măcar odată pe lună să evadez pentru câteva zile în România.

Dolomiti Italia / Dani Ciuca

Toată lumea cere călătorilor de profesie tips&tricks. Eu aș vrea o idee despre ce înseamnă pentru tine “guilty pleasure” într-o călătorie.

Nu pot să spun că am un gulity pleasure… Pot să îți spun o altfel de plăcere, un obicei pe care mi l-am creat de câțiva ani încoace, obicei pe care îl recomand oricărui călător. Acela de a mă trezi foarte devreme, pentru a descoperi locurile pe care le vizitez fără oameni, un fel de exclusivitate pe care mi-o acord pentru câteva ore, până în momentul în care localnicii își încep activitatea zilnică și turiștii încep timid să exploreze.

Pentru mine aceasta este cea mai mare plăcere, chiar dacă înseamnă să mă odihnesc doar câteva ore pe noapte în perioada călătoriei (somnul “de voie” îl fac acasă, nu în călătorii ).

Locurile descoperite în acest mod mă ajută să mă bucur mai mult de experiența avută, să văd lucruri pe care în mod normal nu le-aș putea observa. Îmi place mult și pentru că pot surprinde în fotografii frumusețea și unicitatea locului, în acest fel atenția privitorului nefiind distrasă de prezența oamenilor.

Dumesti Romania / Dani Ciuca

Once upon a virtual travel devine o categorie a Idei roșcate, unde adun povești ghidate de întrebări și curiozități ale mele cu și despre călătorii.

Toate fotografiile aparțin călătorului de profesie, Dani Ciucă. Pe Dan îl găsiți aici și aici

Write A Comment