MongolRally. MotoTaxi Junket. USA. Rowing in the Atlantic. Siberia Ice Run. Black Sea Rowing. Cam așa călătorește Vlad Grigore: este totul o aventură unde niciodată nu-i singur, ci cu o echipă. Și nu doar o echipă, ci mai mulți oameni pasionați de călătorii atipice, cu un boost de adrenalină. Iar de aici, din spatele ecranului, arată amaaaaazing. Și mai mult decât atât, a creat comunitatea Today You Can Do Anything pentru a ajuta să găsești mai multe aventuri aproape de tine, să întâlnești oameni care gândesc ca tine și vor să îți fie alături. Oameni alături de care să îți atingi imposibilul. Sau măcar să îți dea noi subiecte de visare.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Once upon a virtual travel s-a născut ca o idee de interviuri cu călători de profesie, care în acest moment nu mai pot străbate lumea pentru a aduna și a spune povești, dar sunt multe dintre ele deja trăite și povestite. Așadar, i-am invitat într-o călătorie virtuală, prin fotografiile și amintirile lor. Iată poveștile:

Pro sau contra călătoriilor virtuale. Argumentează.

PRO – în urmă cu vreo 7-8 ani l-am cunoscut pe un tip pe la 50-60 de ani care în fiecare weekend călătorea în câte un oraș din lume prin GoogleMaps. Mi s-a parut o abordare excelentă având în vedere constrângerile financiare. 

Desigur, o călătorie “fizică” declanșează niște lucruri extrem de puternice, dar una virtuală este the next best thing. Prin călătoriile virtuale te poți documenta extrem de bine și poți completa experiența cu o călătorie fizică în momentul în care va fi posibil. 

Personal, îmi place foarte mult conceptul de Footsteps al celor de la New York Times, despre reluarea/refacerea călătoriilor unor muzicieni, scriitori, arhitecți, personaje din cărți, oameni care inspiră. Ce Footsteps ai urmat? Ce descoperiri ai făcut? Ce ți-ai dori să descoperi dacă abia acum ai aflat de tipul acesta de călătorii?

Consider că cei mai puternici pași pe care am călcat au fost în timpul călătoriei spre Mongolia, călătorie în care l-am descoperit pe Genghis Khan și mongolii lui. Citisem și auzisem despre imperiul mongol dar momentul în care am fost pe Drumul Mătăsii, s-au creat niște conexiuni extrem de puternice. 

De altfel, consider că acesta este și punctul în care călătoriile virtuale (fie că vorbim despre călătorii pe Google Maps sau într-o formă mai clasică prin citirea unor cărți în care autorul te ajută să descoperi peisajul) se întrepătrund cu cele fizice și se completează reciproc. Colosseum-ul ar fi doar o ruină fără poveștile cu gladiatori.

O poveste locală, cu “footsteps” o găsiți la Liv Tane, care face niște călătorii mișto pe urmele scriitorilor. 

Aș vrea să facem o călătorie în mașina timpului împreună. Unde ai vrea să călătorești, având trei destinații: una pentru trecut, una pentru prezent și una pentru viitor?

În drum spre Mongolia am descoperit Uzbekistan-ul și m-a fermecat. În timp ce pășeam pe piatra ce acoperea drumurile și treceam pe lângă tot felul de construcții, mă gândeam cum arată viața în timp ce Drumul Mătăsii era o arteră extrem de importantă din toate punctele de vedere. Acolo m-aș duce. 

În 2012 am fondat “Today You Can Do Anything”- într-un moment în care am realizat cât de important este prezentul și cât de mult îți poate aduce dacă reușești să-l accepți așa cum este el. Deci, astăzi nu aș pleca nicăieri. Consider că sunt aici, acum, cu un motiv extrem de bine definit. Sunt momente în care realizez atunci care este motivul (acelea în care inima încearcă să-mi iasă afară din piept) și momente în care aflu mai târziu care a fost motivul.

La un moment dat aș vrea să ajung în spațiu. Aș prefera să ajung de bună voie și nu răpit de vreun UFO ca cele expuse de Pentagon zilele trecute.  Am încredere că Elon Musk va face accesibilă în curând călătoria în spațiu. Trăim poate cele mai interesante vremuri, vremuri în care se înregistrează un progres extraordinar.

Continuăm călătoria imaginară, tot sub presiunea timpului. Dacă ai avea buget nelimitat, însă doar 24 de ore, ce itinerariu ai alege? Menționează și de unde pleci.

24 de ore pentru o călătorie consider că sunt extrem de puține. Dar, dacă aș avea doar 24 de ore la dispoziție în care să fac orice, m-aș duce în Mare Rosie la scuba. Lumea din adâncuri este fascinantă și Marea Roșie este plină de surprize și de culoare. Sau aș merge cu o motocicletă din Huntington Beach, California către San Francisco, pe Highway 1, trecând prin Big Sour.  

Care este cartea despre călătorii pe care ți-ai dori foarte mult să o fi trăit din propria experiență?

“Vând Kilometri” scrisă de Mihai Barbu m-a fascinat. Mihai a fost cu o motocicleta până în Mongolia și înapoi. Am citit cartea înainte de călătoria mea în Mongolia, în timpul călătoriei și după ce am ajuns acasă. Pe lista cu dorințe am refacerea călătoriei până în Mongolia, călare pe o motocicletă. Mulțumesc, Mihai!”

Cum îți hrănești dorul de călătorii în această perioadă?

Îl alimentez lucrând la un camper – van. Recent am achiziționat un VW Transporter la care meșteșugăresc în această perioadă pentru a-l transforma într-o mini căsuță pe roți. Căsuță care să îmi permită să descopăr locuri noi în lumea asta mare. 

Toată lumea cere călătorilor de profesie tips&tricks. Eu aș vrea o idee despre ce înseamnă pentru tine “guilty pleasure” într-o călătorie.

O masă tradițională cu localnicii. Din Mongolia până în Peru, cele mai importante și mai frumoase momente au fost cele în care am stat la povești în jurul mesei și am mâncat preparate locale.

Once upon a virtual travel devine o categorie a Idei roșcate, unde adun povești ghidate de întrebări și curiozități ale mele cu și despre călătorii.

Toate fotografiile aparțin călătorului de profesie, Vlad Grigore, eu doar le-am aranjat. Pe Vlad îl găsiți aici

Write A Comment