Unul dntre cele mai afectate sectoare de criza pandemică este cu siguranță cel cultural, care oricum n-o ducea prea bine nici înainte de criză. Însă mai apar oportunități, cum e campania celor de la Fundația Cărturești, în parteneriat cu Asociația Maria și Pro Patrimonio, care anunță inițierea unui program de burse și rezidențe de creație literară dedicate autorilor români cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani la categoriile roman, proză scurtă, poezie și eseu. Proiectul pune la dispoziția autorilor români patru burse în valoare de 1000 de euro fiecare și patru rezidențe de creație timp de o lună oferite de Asociația Maria și Fundația Pro Patrimonio în Conacul Petre P. Carp din Țibănești și Vila Golescu din Câmpulung Muscel.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Autorii interesați se pot înscrie în perioada 15.09.2020 – 15.10. 2020, cu detalii care vor urma privind înscrierea.   Rezidențele de creație literară se vor desfășura timp de o lună, în perioada 15.03.2021 –  30.04.2021.

Bursele de creație literară Fundația Cărturești, Asociația Maria & Pro Patrimonio au luat naștere din dorința de a promova și încuraja dezvoltarea literaturii române contemporane, începând cu sprijinul acordat autorilor ei. Într-o piață de carte dominată de traduceri, unde pentru majoritatea autorilor, scrisul este al doilea, dacă nu chiar al treilea job, proiectul acestor burse și rezidențe își propune să redea scriitorilor contextul necesar pentru a se dedica scrisului: timp, „o cameră doar a lor” și cât mai puține constrângeri exterioare.

La baza acordării acestor burse de creație literară se află campania Cititori pentru scriitori, prin care 10% din vânzările cărților autorilor români în perioada 15.07. 2020 – 15.09.2020 pe carturesti.ro vor fi direcționate către Fundația Cărturești pentru sprijinirea burselor oferite scriitorilor români.

Mie îmi place mult Cărturești și v-am povestit de câteva ori despre ei, cum ar fi felul lor de a face client service, sau când vin cu pop-up store absolut inedit în Piața Obor, ca să nu mai spun de bucuria pe care o simt când merg la Cărturești Carusel, una dintre cele mai frumoase librării din lume. Și sunt câțiva autori români care îmi plac și ei, iar Cover Stories a făcut o listă generoasă cu autori contemporani pe care să îi (re)descoperi.

Celelalte două ONG-uri care sprijină această acțiune sunt Asociația Maria (Țibănești) și Fundația Pro Patrimonio.

Asociația Maria (Țibănești) este o organizație non-profit care din 2006, la conacul Petre P. Carp din Țibănești, organizează un program cultural intitulat Batem fierul la conac! Programul include o serie de workshopuri de meșteșuguri tradiționale și tehnici experimentale și este coordonat de Asociația Maria în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio. Toate activităţile grupate în jurul conacului P.P. Carp constituie o şcoală de meşteşuguri, destinată în primul rând sătenilor din zona Ţibăneştiului, dar şi tuturor celor care conştientizează valoarea patrimoniului cultural şi nevoia de a-l transmite urmaşilor.  Ansamblul istoric de importanță națională Petre P. Carp din Țibănești este compus din conac, biserică, mausoleu și clădirea anexă.

Fundația Pro Patrimonio este o organizaţie neguvernamentală nonprofit internaţională, cu filiale în România (București), Marea Britanie și Franţa. Înființată în anul 2000, fundația derulează o serie de proiecte care au ca misiune principală conservarea, salvarea și reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere arhitectural. Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare și reabilitare a patrimoniului, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități, a memoriei și valorii moștenirii culturale.

Ilustrația campaniei aparține lui George Roșu pe care îl găsiți pe Facebook și Instagram cu povești în cuvinte spuse exact așa cum trebuie.

Write A Comment