Din inițiativa #iuliefărărisipă face parte și grija pentru o alimentație corectă. Așadar, dacă ți s-a întâmplat vreodată să arunci legume și fructe pentru că nu ai apucat să le consumi cât erau proaspete, te rog să citești mai jos. O bună organizare a legumelor și fructelor înseamnă și prevenirea risipei alimentare.
Cum depozitezi legume și fructe
- un măr așezat printre cartofi îi va împiedica să încolțească
- dacă dorești să grăbești procesul de coacere a avocado-ului, pune-l lângă un măr sau o banană
- ceapa și usturoiul trebuie păstrate într-un loc întunecos, răcoros și uscat, într-o pungă de hârtie găurită și separate de alte alimente
- poziționează ananasului cu susul în jos, pentru ca zahărul de la bază să pătrundă în tot fructul
- verdețurile cu frunze rămân mai mult timp proaspete dacă sunt păstrate cu tulpina în apă
- depozitează corect cireșele, fructele de pădure și strugurii, fără a le spăla, în caserole din sticlă închise, așa încât să reziste mai mult timp
- evită să depozitezi în frigider portocale, banane, lămâi, kiwi, pepene galben, nectarine, pere, piersici, prune, ananas, roșii sau avocado pentru a nu le strica textura
- broccoli și conopida trebuie depozitate în frigider, însă în compartimente separate, la distanță de alte produse
- ardeii grasi și capia se păstrează timp de până la 1-2 săptămani la frigider, într-o pungă de plastic mare (ardeii nu trebuie sa stea inghesuiti), cu găuri în ea. Nu înnoda punga și nu spăla ardeii decât înainte de a-i folosi
- castraveții se țin la temperatura camerei, timp de până la 7 zile, dar departe de banane și roșii, deoarece sunt sensibili la etilena emanată de acestea și se vor strica mai repede
- ciupercile cumpărate la caserolă acoperită de folie alimentară se păstrează ca atare la frigider, timp de până la 5-7 zile (dă câteva găuri în folie, pentru a permite umidității în exces să se evapore). Dacă le-ai cumpărat separat, la kilogram, pune-le într-o pungă de plastic găurită sau o pungă de hârtie pe care o lași deschisă, în frigider
- fasolea verde nu se spală decât înainte de a se folosi la gătit. Păstreaz-o la frigider, într-o pungă cu sistem de închidere de plastic sau o caserolă acoperită
- Salata verde, spanacul și rucola se păstrează cel mai bine la frigider, timp de până la 7 zile. După ce le-ai cumpărat, spală-le bine, scurge-le de apa în exces folosind un uscător de salată și apoi lasă-le la uscat pe un prosop de bucătărie curat, pune-le la loc în uscator, acoperă-le cu un șervetel de hartie, pune capacul uscătorului și dă vasul la frigider.
O inițiativă Lidl România, #PentruUnViitorMaiBun și o parte dintre informații de la SanoVita. Dacă tot ai ajuns aici, îți recomand să citești și Mic ghid pentru depozitarea alimentelor în frigider.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Photo by Chantal Garnier on Unsplash