Discuția de astăzi este despre micro-influenceri. Înainte să port orice pălărie de profesionist în oricare domeniu, sunt om. Unul foarte normal: consum social media, merg la cumpărături, achiziționez produse impulsiv și emoțional, urmăresc subiectele de interes pentru mine: cultură, muzică, gastronomie, viața urbană, arhitectură, antreprenoriat, educație. Iar statul acasă, în casă, aceste luni, m-au adus mai aproape de subiectele mele de interes prin oamenii key opinion leaders din aceste domenii.
Cele 10 lucruri care urmează sunt chestiuni pe care eu le-am observat și le-am considerat deranjante. Dacă unul dintre oamenii cu care lucrez eu pe chesiuni de comunicare ar fi fost parte din povestea asta a live-urilor pe rețelele de socializare, exact același 10 lucruri le-aș fi spus, indiferent dacă e un micro-influencer sau vreo super vedetă urmărită de milioane de fani.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Chestiuni de bun simț pentru micro-influenceri și nu numai în social media
- Teaser/reminder: amintește-mi în story că urmează ca la ora x să ai live session și că vei vorbi despre subiectul X,YZ.
- Când începe live-ul, fă o introducere lungă, dar neplictisitoare, de maxim un minut, explicând că aștepți să intre oamenii din comunitatea ta. Nu mă certa pe mine că sunt doar 3-4 oameni în live. Eu sunt aici, eu contez, nu am de ce să fiu eu certată că oamenii din comunitatea ta nu sunt prezenți.
- După introducerea lungă, în care ai așteptat comunitatea, nu mai este OK să te întrerupi din speech ca să saluți fiecare Gigel care intră și ți-e prieten. Am înțeles, e frumos să saluți, dar nu te oprești dintr-o explicație salutându-l pe Gigel, care ți-e prieten din copilărie și i-a și născut nevasta ieri. Că s-ar putea să nu ne intereseze.
- Nu vorbi în live când ești în mișcare, mai ales dacă nu faci asta în mod curent și nu ești sportiv de performanță, de exemplu, ca să aibă sens în context. Este extrem de enervant să vezi cum se mișcă imaginea, fuge, se blochează, cum este la fel de enervant să văd oameni care dau din mâini, încercând poziția cea mai bună de a vorbi la cameră. Chestia asta o faci înainte de live – cauți cea mai bună poziție a telefonului și cea care te avantajează.
- Ai grijă cum stai în fața camerei. Apreciez spontaneitatea și treaba asta cu a fi foarte real și credibil, însă aș prefera să te văd în niște ipostaze ok vorbind cu mine. Oameni tolăniți pe canapea sau în pat, vorbind cu publicul, cu front view fiecare por de pe față, nu merge. Sau cel puțin nu pentru mine. Cum la extrema cealaltă, am văzut o grămadă de oameni care stau adunați de spate, cocoșați, vorbind de pe scaun. Not ok.
- Nu vreau să fiu certată: nu vreau să fiu certată că nu sunt destul de mulți viewers și o să închizi live-ul (hello, influencer, eu sunt aici, sunt și eu importantă), nu vreau să fiu certată că nu pun întrebări (poate mă interesează subiectul, dar nu vreau să interacționez), cum nu vreau să fiu certată nici pentru că îmi ceri o părere și eu decid să răspund și nu ești de acord cu părerea mea. Suntem pe internet, avem o grămadă de drepturi, iar free speach-ul este una dintre ele.
- Dacă pun o întrebare, mai ales după ce ai cerut să primești întrebări, mă aștept să răspunzi, nu să tratezi cu superficialitate întrebarea mea, pe care cel mai probabil o consider foarte importantă.
- Ține-te de cuvânt. Dacă ai spus că faci live-uri în fiecare seară, păi fi acolo pentru mine. Și dacă nu poți, anunță-mă și cere-ți scuze. Dacă ai setat deja agenda pentru următorul debate, ține-te de ea. Nu-mi spune că următoarea dată vorbim despre porumbei, și când intru, vorbești despre unicorni, uitând complet de porumbei.
- Nu mă amenința pe mine că nu ai ales tu bine intervalul orar la care să ai live-ul. Am observat acest trend al “influencerilor” în care spun că dacă nu se adună X viewers, ei nu mai țin live-ul. Nu e treaba mea ce fac ceilalți, eu vreau să știu că primesc ce ai promis.
- Anunță-mă că urmează să se încheie live-ul și rezumă toate chestiile din discuția avută. Cum sună “hei, cam atât a fost pentru azi, ne auzim curând. Mulțumesc că ați fost aici să vorbim despre porumb copt, lacrimi de crocodil și pandemie”?
Toate cele 10 lucruri menționate de mine nu au absolut nicio legătură cu capacitatea omului de a vorbi liber în fața camerei / trac / calitatea informației transmise /etc. Acestea sunt niște mici detalii tehnice care sper să ajute zona de content live.
Sunt visătoare, știu, dar dacă măcar unul dintre oamenii pe care i-am urmărit live perioada asta și mi-a fost peste mână să-i atrag atenția ar citi și ar rămâne cu ceva din astea 10 puncte, aș fi absolut cel mai fericit om din lume. Și nici măcar nu am vreo pretenție să îmi mulțumească. Cred că e foarte important să evoluăm cu toții și să plecăm de la lucruri mici, dar care să ne facă mari.
Ps.: Am mai scris și despre COMUNICAREA PR-JURNALIȘTI: COMUNICATUL DE PRESĂ și COMUNICAREA PR-JURNALIȘTI: VÂNĂTOAREA DE SUBIECTE.
Photo by Marcos Paulo Prado on Unsplash