Nu cred că o treabă de tip declutter e funcțională până nu implici și partea de responsabilitate față de natură. Reciclare. Cum faci treaba asta acasă? Unde duci produsele? Am încropit o listă, cu tot felul de lucruri pe care eu le-am făcut.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Hrana
V-am spus deja că una dintre regulile după care mă bazez este legată de lista de cumpărături cu care mă duc la supermarket și am observat cum arunc din ce în ce mai puțină mâncare din frigider. Chiar ajută și pe alocuri este și budget-friendly. Ar fi drăguț să pot găsi o modalitate prin care să transform în compost ce a expirat deja, dar nu știu cum să fac asta și nici ceva urât mirositor în casă n-aș vrea.
Reciclarea uleiului
Da, am un borcan în care pun uleiul folosit în tigaie. De obicei (s-a întâmplat doar o dată că nu gătesc atât de multe chestii cu ulei acasă) îl duc la benzinăriile Mol, deși mi-ar fi plăcut să fac parte din proiectul Uleiosul, însă ei colectează minim 4l, ceea ce probabil însemna 2-3 ani până când ajungeam la acest volum. Lista completă cu benzinăriile Mol care au butoi special de reciclare ulei este aici.
Reciclarea bateriilor
Am tot felul de instalații luminoase în casă care funcționează pe bază de baterii. Așadar, imediat ce am reorganizat toate sertarele, am descoperit că aveam o colecție impresionantă de baterii alcaline. Le-am reciclat la Mega Mall, dar cred că se pot recicla în orice supermarket/hipermarket. Ca să fiu sinceră, știam că de principiu trebuie să existe locuri de reciclat bateriilel, dar nu știam unde. Așadar am descoperit că cei de la Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor au un app care merge super decent și după ce te localizează, îți dă toate alternativele. Aplicația Unde Reciclam integrează în total peste 5000 de puncte de colectare la nivel național. Aplicația este disponibilă în AppStore și GooglePlay.
Apropo, statisticile lor din decembrie 2018 spun următoarele: peste 20.000 Kg de baterii uzate au fost predate în punctele de colectare din magazinele din România în ultimul an, în cadrul campaniei „Privește Partea Pozitivă” organizată de Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB). De la începutul anului și până în prezent, 30.000 de români s-au implicat în program, predând în cele 550 de magazine partenere din țară, peste 1 milion baterii uzate.
Și încă un știați că: dintr-o tonă de baterii alcaline, pot fi recuperate 330 kg de zinc și compuși de zinc și 240 de kg de aliaj pe bază de fier și nichel. Aceste metale pot fi reutilizate imediat pentru fabricarea obiectelor de uz zilnic, dar și industriale.
Reciclarea hainelor
Aici este o întreagă poveste, pe mai multe capitole. Am renunțat de tot la un șifonier de 2m, ceea ce a însemnat și o diminunare semnificativă a spațiului de depozitare, așadar și o curățenie riguroasă printre haine. Acum chiar cred că am ajuns la un grad de satisfacție în ceea ce privește garderoba-mi de 85%. Ceea ce e super mult.
Ca alternative, am făcut următoarea împărțire:
- haine pe care le-am dat prietenelor, după ce le-am întrebat în prealabil dacă le place ceea ce m-am gândit eu că s-ar potrivi cu stilul lor
- haine sortare și trimise la Remix Shop (momentan coletul meu n-a ajuns în partea de sortare ca să fie listate lucrurile pe platformă, dar o să povestesc într-o postare ulterioară despre asta)
- haine postate pe OLX la vânzare, doar chestii noi și aproape noi
- haine donate unei familii nevoiașe cărora le-am mai tot dat lucruri
- haine reciclate – tot felul de așternuturi care zăceau în șifonier, șosete desperecheate, pijamale, prosoape, le-am dus la Zara, după ce i-am sunat înainte să-i întreb dacă primesc haine pentru reciclare.
- haine trimise în țară unui ONG care se ocupă cu familiile defavorizate. De proiectul Magdăi cu Dragostea în acțiune vorbesc.
Sunt foarte multe siteuri și bloguri care au făcut liste întregi cu locuri unde poți dona hainele. Vă recomand articolul Lianei de la Aveți și pe roz, e cel mai actual. Și cei de la Sun Plaza au un articol fain pe blogul lor despre reciclarea hainelor.
Reciclarea hârtiei/cartonului
Agendele vechi o să meargă la un tocător de hârtie și apoi la reciclat, restul de pliante, reviste și tot felul de alte minuni care zăceau prin dulapuri au văzut deja coșul de gunoi de lângă bloc care pare dedicat doar hârtiei.
Reciclarea sticlelor
Aici trișez pentru că las sticlele de plastic și de sticlă lângă pubela de gunoi, pentru că știu că doamnele drăguțe de la curățenia scării le reciclează. Ce mă deranjează destul de tare este că eu acasă consum și destul de multe lichide în can – în special Cola (da, știu, viciu vechi), și mi-ar plăcea să le reciclez cumva. N-am soluție, dacă știți voi, ajutor.
Reciclarea mobilei
Nu-i chiar reciclare, e reutilizare. Le-am pus la vânzare pe OLX unele, iar alte piese de mobilier au fost recondiționate și au devenit altceva. Norocul meu major este că am un vecin priceput la orice și mă tot ajută cu reorganizarea de fiecare dată.
Reciclarea medicamentelor
Poate nu strică ca din când în când, să aruncați o privire în sertarul cu medicamente. Am găsit o grămadă de pastile fără termenul de valabilitate la vedere și unele chiar expirate. Le-am dus la un Help Net, după ce am sunat în prealabil. Procedura e cumva greoaie, că ai ceva formulare de completat și durează, dar e ok, mai ales dacă pleci cu gândul că ajuți mediul.
Acum că am terminat lista, de fapt și de drept cel mai greu mi-a fost să mă organizez cu pungile și cu partea asta de reciclare, căci tendința este să le arunci pe toate, pur și simplu. De asemenea, n-am găsit încă soluție pentru reciclarea cosmeticelor. Help, help, help.
Declutter este proiectul lunii ianuarie 2019. În fiecare lună, Ideile roșcate vor avea o temă. Am mai scris despre cum m-am hotărât să-mi fac curat în viață și care mi-e lista de priorități și despre organizarea finanțelor personale. Dacă vă plac poveștile, am scris și despre o carte destul de amuzantă care tratează într-o cheie super-realistică povestea cu declutterul.
Photo by Greg Bakker on Unsplash
2 Comments
Hei Oana!
Foarte fain si util articolul tau. Am doua sugestii, daca imi permiti:
1. Pentru baterii, ti le recomand pe cele reincarcabile.
2. Cand vine vorba de doze de aluminiu, cei de la Auchan au niste automate in care le poti introduce si astfel, recicla. Mai mult, la sfarsit esti si recompensat – mai multe detalii gasesti aici: https://reciclaredoze.ro/.
Reciclare indelungata,
Iulia
Super multumesc 🙂 uitasem de bateriile reincarcabile, ia sa caut pe emag ca folosesc destul de multe.
Relatia mea cu Auchanul s-a stricat iremediabil, dar o sa merg sa vad povestea asta cu dozele. Poate merg acolo doar ca sa le reciclez.
Super super super multumesc 🙂