Știu că toată lumea este încă sub magia declutter cu metoda #mariekondo și că după ce îți împăturești viața perfect, te întrebi dacă lucrurile îți aduc bucurie și îți reorganizezi biblioteca, te gândești what’s next*. Dar ce faci când ești colecționar de nimicuri de profesie (englezescul hoarder) și nu vrei să arunci nimic pentru că pur și simplu ai atașamente emoționale de lucrurile respective. E clar că metoda japoneză nu ți se potrivește.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Ce faci? Am găsit răspunsul într-o lectură savuroasă și amuzantă a unei americance super simpatice care și-a propus să se reorganizeze complet într-un an, plecând de la o problemă reală: o cameră-depozit din casă plină ochi cu toate nimicurile, pe care a denumit-o The Hell Room și unde îi era frică să intre. Și povestea despre cum s-a apucat ea de curățenie începe cam așa: familie tipic americană cu doi copii și cu o casă mare în suburbii, unde totul este aranjat și pus la loc, mai puțin The Hell Room, elefantul din casă pe care întreaga familie îl ignoră.

Cum scapi de ignoranță? Îți imaginezi că acum îți intră pe ușă Președintele Americii și Prima Doamnă, totul este țiplă, dar Prima Doamnă observă clanța de la The Hell Room și te întreabă ce e dincolo de ușa respectivă. Nu știi să răspunzi pentru că e totul și nimic acolo, așadar serviciile de securitate te interoghează până când confesezi în detaliu ce laborator nuclear ai tu în The Hell Room, căci nu te crede nimeni că-i doar camera-depozitar.

Ai vrea să ți se întâmple asta? Nu, așa-i? Atunci e vremea de făcut ordine. Povestea-i extrem de amuzantă mai ales dacă vă aflați în tipologia aceasta de colecționar. O să vă regăsiți în crizele ei de negare că are o problemă cu păstrarea lucrurilor și în monologurile pe care le are legate de problema cu organizarea, dar poate cel mai mult în ideea de sortare: cum să arunci ceva ce deții de multă vreme, ți-a adus atâta bucurie dar acum nu mai poți să folosești? CUM?

Nu, nu mai dau niciun alt spoiler. E fain, lejer, de seară, în 2-3 ore o terminați.

*conform metodei japoneze, după declutter, viața ți se va schimba radical. Am dubii, dar măcar poți spera.

**cartea se numeste Year of No Clutter, Eve Schaub.

Declutter este proiectul lunii ianuarie 2019. În fiecare lună, Ideile roșcate vor avea o temă. Am mai scris despre cum m-am hotărât să-mi fac curat în viață și care mi-e lista de priorități și despre organizarea finanțelor personale.

Write A Comment