România de poveste

31 de zile de vacanță: magia celei mai frumoase șosele din România – Transfăgărășan

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ca în fiecare an, la 1 iulie se deschide Transfăgărășanul, cea mai spectaculoasă șosea a României și printre cele mai frumoase din Europa. Circulația rutieră va fi posibilă și între Piscul Negru și Bâlea Cascadă, și este deschisă în intervalul 07:00-21:00. Anul acesta, autoritățile locale atrag atenția și unui alt aspect, dedicat mai ales celor care vor să se oprească pe drum. Din păcate, pe Transfăgărășan s-au înmulțit semnificativ sesizările legate de urși în apropierea părții carosabile și este foarte important să nu te apropii de ei, să nu-i hrănești și, în cazul în care îi vezi, să sesizezi autoritățile.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Transfăgărășanul începe în comuna Bascov, județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara, cu o lungime de 151 km, traversând pe axa nord-sud Munții Făgăraș.

Partea cea mai spectaculoasă a drumului este de la barajul Vidraru până la Cârțișoara, aceea traversează o regiune montană la altitudine înaltă. Transfăgărășanul a fost construit între 1970 și 1974 pe o lungime de aproximativ 91 de kilometri.

Dintr-un documentar TVR disponibil aici, istoricul Transfăgărășanului arată astfel: în 1968, după invadarea Cehosolovaciei, Nicolae Ceauşescu şi-a dorit realizarea unui drum strategic, care să lege Muntenia de Ardeal. Pe 10 martie 1970, soldatul Gheorghe Epure a deschis, cu escavatorul, drumul pentru punctul de plecare al Transfăgărăşanului. Acesta a fost momentul în care a început o lungă şi anevoioasă confruntare între om şi natură. Peste 50.000 de civili şi militari, târnăcoape, răngi, lopeţi, materiale explozive, frânghii, centuri de siguranţă şi buldozere au luat cu asalt muntele.

Una dintre cărțile de referință despre construcția acestei șosele este scrisă chiar de un localnic din Arefu, Dodica Dobrin – “Legende din satul soarelui – Locuitorii din împărăţia norilor”. El a fost singurul fotograf care a importalizat lucrările la Transfăgărăşan, “metroul munţilor”.

Jeremy Clarkson de la TopGear îl consideră cel mai frumos drum din lume, după cum a menționat și în documentarul filmat pentru BBC:

Și Nicolas Cage în Ghost Rider: Spirit Of Vengeance (2011) s-a filmat pe Transfăgărășan:

Dacă n-ați fost încă pe acoperișul carosabil al României, poate îl treceți ca destinație. Propunerea mea este varianta București-Curtea de Argeș-Cetatea Poenari-Lacul Vidraru-Bâlea Lac-Bâlea Cascadă-Cetatea Făgăraș-București, cu oprire de degustat local la Valea cu Pești, Restaurantul de la Bâlea Lac, Casa Terra Făgăraș.

Magic Transfagarasan

 

transfagarasan
Transfagarasan, Romania, photo by Takefreebies on Unsplash
Transfagarasan
Transfagarasan, Romania, photo by Sokol Eugeniu on Unsplash
transfagarasan
Transfagarasan, Romania, photo by Maria Teneva on Unsplash
Transfagarasan
Transfagarasan, Romania, photo by Gints Gailis on Unsplash
Transfagarasan
Transfagarasan, Romania, photo by Ümit Yıldırım on Unsplash

31 de zile de vacanță

Proiectul 31 de zile de vacanță a început în august 2017 pentru că îmi lipsea enorm disciplina scriiturii zilnice. Așadar, am încercat să mă disciplinez pe blog, cu o postare cu și despre vacanță în fiecare zi a lui august – lună considerată de toată lumea lună de vacanță. E august din nou, așadar să începem cu povești cu și despre vacanțe, în tot felul de forme.

Sharing is caring:

Write A Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial