Cafeneaua Veche, care a fost prima dată atestată acum 210 ani, s-a redeschis în Centrul Vechi al Bucureștiului, într-o clădire istorică.  Cea mai veche cafenea a Capitalei se numește acum Cafeneaua Veche 9.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Silvia Colfescu menționează pe portalul Bucureștii Vechi și Noi (cărțile sale despre București se regăsesc și la Editura Vremea) că o fotografie a lui L. Angerer din 1855 arată piaţa Sf. Anton, în care se vede biserica Curţii Vechi şi, în dreapta ei, Cafeneaua Veche. Despre Cafeneaua Veche nu se ştie nici măcar cine şi când a construit-o, tot ce se ştie e că un document din 1781 vorbeşte despre ea.

Povestea Cafenelei Vechi începe în anul 1781, când armeanul Ştefan Altîntop a cerut şi a primit permisiunea din partea domnitorului Alexandru Ipsilanti să construiască o cafenea în apropierea Curţii Domneşti, în schimbul unei taxe de 10 taleri (monedă de argint care cântărea 28-29 de grame) pe an. Prima atestare documentară a acestei cafenele este abia în 1812, când proprietarul iniţial decide să o vândă.

Prima atestare a cafenelei vorbește și despre aspectul ei: cafeneaua avea pereții zugrăviți în alb, un acoperiș închis la culoare, iar fațada sa era decorată de o serie de bazoreliefuri în stil renascentist, amplasate între arcele ferestrelor prevăzute cu obloane de tablă.

Cafeneaua a fost construită pentru a fi pusă la dispoziţia celor care veneau cu treabă pe la Vodă, un fel de salon de primire unde oaspeţii să-şi tragă sufletul şi să guste din băuturile tari servite aici. Cafeneaua avea atunci denumirea de Curtea Domnească, notează și cei de la B365.

În perioada sa de glorie, Cafeneaua Veche era loc de întâlnire al elitei de odinioară, și a găzduit personalități ca Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale sau chiar regele Carol al II-lea. Cafeneaua Veche era locul în care își savura cafeaua Mihai Eminescu, care la acea vreme, era redactor-șef la publicația Timpul, al cărei sediu se afla în Hotel Universal, pe strada Covaci.

Click! menționează că pe la 1900, erau 140 de cafenele în București. Au fost închise pe timpul ocupației germane din Primul Război Mondial, între 1916-1918, dar prin 1924 orașul era din nou înțesat cu ele, dar Cafeneaua Veche a rezistat în tot acest timp, iar după 1990, și-a tot schimbat proprietarii, acum fiind redeschisă publicului larg.

În fotografiile de colecție cu Bucureștiul apare și într-o poză din 1950 – descoperită de Costin Gheorghe.

Cafeneaua Veche
Cafeneaua Veche
Cafeneaua Veche
Cafeneaua Veche după deschidere noiembrie 2022
Cafeneaua Veche
Cafeneaua Veche după deschidere / noiembrie 2022

Write A Comment