Simona Rosu este unul dintre primii specialiști în PR pe care i-am cunoscut la începutul carierei mele și cu care am împărtășit d-ale relației jurnalist-om de pr. A fost un fel de dragoste la prima vedere. Momentan, Simona este acasă printre africani.

Acasă acum și cartea de vizită

De mai bine de un an locuiesc în Addis Ababa, capitala Etiopiei, una dintre cele mai mari ecomonii din Africa și, de altfel, una dintre puține țări africane ce nu a fost niciodată colonizată. Acum sunt Marketing Manager pentru Sika Abyssinia, subsidiara locală a companiei elvețiene Sika AG, unul dintre principalii producători de materiale chimice de construcții din lume.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Ce înseamnă pentru tine acasă?

Acasă este acolo unde sunt familia și prietenii mei. Acasă e acolo unde mă simt acasă, unde pot să fac lucurile care îmi sunt cel mai dragi.

Amintiri din copilărie

Cele mai multe amintiri sunt legate clar de orașelul în care am crescut. Și dacă ar fi să mă gândesc la cele mai dragi amintiri, ei bine ele sunt legate de vacanță și de libertatea pe care o aveam în acea perioadă. Îmi amintesc tare bine, de exemplu, cum eram în curte la bunici, într-o duminică la prânz, când toată strada era amorțită și se auzeau doar albinele. Stăteam afară, sub bolta de struguri, cu soarele filtrat printre frunze și citeam Laleaua Neagră. Nu știu de ce îmi amintesc așa bine acest moment, poate din cauză că era cartea foarte interesantă, poate din cauză că era un soi de liniște exterioară și interioară.

România de astăzi. Cum o vezi?

Romania este țara mea. Este acasă. E locul unde aș vrea să mă întorc și să trăiesc. România este, în ochii mei, un loc unde te poți dezvolta, în ciuda problemelor politice și sociale actuale.

Ce le povestești cel mai des străinilor care sunt curioși despre România?

Ei bine…aici chiar întâlnesc mulți străini care nu știu mai nimic de România. Ce le spun… România e o țară frumoasă, suntem prietenoși și ospitalieri. Avem de toaaaate: mare, munte, șes, mâncare bună, oameni buni, obiceiuri frumoase și unice în lume, viață de noapte, distracție, dar și liniște în vârf de munte sau în biserici patrimoniu UNESCO. Le mai spun că și România a fost comunistă dar că astăzi eu abia dacă mai sesizez decalajul dintre noi și Vest. Că în România oamenii trăiesc bine, per ansamblu, ca poate ar trebui să ne dorim să muncim mai mult, dar că suntem totuși tare sârguincioși. Pe scurt, vizitați România. Iar dacă trăiți în Africa, emigrați :))

Bucăți din România acasă

Dragă Oana, aici e tare greu să găsești o groază de produse, fiind un sistem relativ închis. Așa că am de acasă condimente, borș și alte multele tradiționale sau cel puțin made in Romania. În rest, sincer, dincolo de lucrurile personale care îmi amintesc de casă, nu am nimic special. De fapt, nu am nevoie să îmi amintească nimic de România. Cum am zis, e țara mea, o iubesc, și va fi mereu așa. Nu o să uit vreodată de ea ca să am nevoie de ceva să îmi amintească.

Ce îți lipsește cel mai mult din România?

Familia, prietenii, distracția, accesul la orice! (trust me, România e țara tuturor posibilităților, în sensul bun, dacă e să compari cu Africa)

*Proiectul România, mon amour s-a născut într-o seară de ianuarie, la un brainstorming pentru o campanie de marketing cu ocazia zilei îndrăgostiților, în timp ce pe internet se dezbătea intens povestea cu Anul Centenarului. Și m-am gândit atunci ce-i dragostea pentru mine în acest context. România mi-e acasă, încă. Din România nu plec, încă. Însă cum simți România de la depărtare, n-am știut să-mi răspund. Așadar am creat o serie de interviuri pe care le voi publica în luna iubirii. România, mon amour. A mea și a prietenilor mei, cărora le mulțumesc infinit pentru poveștile oferite. Poți citi restul de povești de prin lume adunate: Berlin. Copenhaga.

Write A Comment