În România lui 2018, viața copiilor bolnavi este încă o loterie. În special a copiilor bolnavi de afecțiuni cardiace. În România lui 2018, există doar două ventilatoare la Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului – Secția de Terapie Intensivă. De 11 ani, nu s-a schimbat nimic. Încă. De unde știu? Pentru că a apărut Sonia în viața mea și îi cunosc povestea. Sonia este unul dintre cei mai norocoși copii, pentru care medicina – nu neapărat cea locală, a înfăptuit minuni. Iar acum Sonia e bine, merge la control regulat, are grijă de ceilalți copii din spital ca să nu pățească ca ea. Și mai mult decât atât, de curând și-a donat părul lung unei asociații care face peruci pentru copiii bolnavi de cancer. Da, Sonia avea doar 10 ani când a făcut acest gest.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Oana a scris ieri pe internetul poporului următoarele:

Am întrebat-o azi ce își dorește de ziua ei. Cartea cu povești cu fete (Fete Rebele #2) și să ajutăm copiii de la spital. Simplu și direct.

6 iunie 2007, prima zi cu Sonia.

Mică, albastră și diferită. Stătea într-un incubator, avea o branulă înfiptă într-o venă pe frunte și era albastră. Plângea cu un clopot de oxigen pe cap. La o lună a facut stop cardiac, fix în acele 2 zile cand am avut voie să mergem acasă. Ne-am întors la spital și a avut mare noroc că s-a eliberat un ventilator din cele 2 existente în secția de terapie intensivă. Așa a avut șansa să traiască.

5 iunie 2018, secția de ATI are tot 2 ventilatoare. Daca 3 copii au nevoie de ventilație mecanică în același timp, un copil nu va avea șansa să ajungă să primească toate îngrijirile necesare atunci când nu va putea să respire.

Sonia înțelege doar că lipsește un aparat important din spital și că ea poate să renunțe la cadouri pentu a ajuta alți copii. Eu înțeleg că viața unui copil poate depinde de ajutorul pe care îl putem da noi, puțin câte puțin, inimă cu inimă.

Dacă vrei să îi faci un cadou Soniei, poți să:

1. Trimiți un sms cu textul INIMA la 8844, și sa îi trimiți o inimă (2 euro/luna)

2 . Să-i faci cadou o direct o INIMĂ: https://donez.oinima.ro

3. Cadou la Bursa Binelui:
https://www.bursabinelui.ro/…/O-Inima—reabilitarea-Sectie…

4. Cadou prin PayPal:
https://www.paypal.me/oinima

O inimă este celelalt copil al Oanei. Anual, peste 500 de nou-născuți, sugari și copii mai mari din București și alte 7 județe sunt internați la INSMC cu afecțiuni care le pun viețile în pericol.  Sonia s-a născut cu inima pe partea dreaptă, o malformație cardiacă extrem de rară. Primele luni din viață și le-a petrecut în Secția de Terapie a INSMC, conectată la aparate și cu 10% șanse de supraviețuire. Într-o după-amiază, inima ei s-a oprit. După ore întregi de resuscitare, Sonia a fost stabilizată. Munca în echipă și efortul supraomenesc al doctorilor de la INSMC au adus-o pe Sonia în situația în care a putut fi transportată și operată de urgență pe inimă, în Germania și apoi Statele Unite ale Americii.

Din fericire, Sonia a fost salvată, operată și stabilizată cardiac, însă lupta ei nu s-a încheiat aici. Din cauza infecțiilor nosocomiale din spital, ea și-a pierdut auzul. Au urmat de atunci alte operații, terapii și tratamente. Ca urmare a acestor experiențe, în 2013 s-a născut asociația care îi poartă numele. De atunci, Asociația Sonia Maria derulează campanii destinate ajutorării copiilor și părinților care trec prin clipe grele.

Cu Sonia am petrecut ceva timp: ne jucăm cu pisica, ieșim în parc, mergem în vizite la prietenii mei, ne distrăm în acest trio minunat Oana G – Oana V – Sonia și suntem absolut adorabile împreună. De obicei, Sonia filmează când suntem simpatice și apoi ne uităm toate trei la filmuțele, râzând copios. Fetele îmi sunt deja un fel de familie, după ce o cunoști pe Oana, e ușor dificil să nu mai vrei să petreci timp cu ea. Cele mai amuzante momente sunt de departe apelurile pe Facetime când fetele sunt la control în SUA, Oana gesticulează intens despre lucrurile care i se întâmplă, iar Sonia face tot felul de mutrișoare pe fundal. Vă zic, n-are cum să nu vi se lipească direct de suflet.

La mulți ani, copil frumos! De la mine, ai o mare inimă!

Write A Comment