Spectacolul lumii

Dacă aș fi prim ministru

Pinterest LinkedIn Tumblr

Nu vreau să fiu orice prim ministru, ci doamna Viorica Dăncilă. Dintr-un simplu motiv: femeia asta poate schimba istoria astăzi în România. Nu, n-am luat-o razna, mă cred pe cuvânt. Să vă explic:

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Doamna Dăncilă n-are de nici unele – ne-a demonstrat-o presa de când i-a fost vehiculat numele de la nivel de zvon până deunăzi la investire. E doar încă o unealtă de care partidul se folosește. Au curs tone de cerneală electronică săptămâna asta despre (in)capacitățile ei. Și mișcarea feministă a fost lovită la temelie, fiind prima femeie din România post-decembristă într-o funcție atât de înaltă în stat, de prim ministru, care pare (a se citi este) a fi orchestrată de partid.

Și în condițiile astea atât de vitrege și cu capitalul ăsta de imagine aproape pulbere, de la chestiuni legate de aspectul fizic la chestiuni de siguranță națională, aș vrea să fiu doamna prim ministru Viorica Dăncilă. De ce?

Pentru că-s 88 de ONG-uri care apelează la statutul meu de femeie să le ajut și să le fac viața mai ușoară celorlalte femei din întreaga țară care n-au voce și nici structura necesară să rezolve o problemă de când lumea și pământul, dar cu o cazuistică și o gravitate din ce în ce mai ridicată: violența domestică asupra femeilor. Pentru că internetul colcăie de cazuri de femei abuzate și curg articolele despre și eu am pățit, am și eu o prietenă care a trecut prin asta, suntem multe, trebuie să fim puternice, și alte asemenea. Pentru că s-a întâmplat o tragedie cu o doamnă pe care o parte dintre noi o cunoaștem ca stâlp al bunei credințe și a bunătății, ea acum fiind într-un coșciug.  

Ar lua cam o tonă de capital de imagine pozitiv despre cum o femeie salvează femeile. Aș face campanie media intensă și aș muta focusul pe povestea asta, 2-3 luni, cât partidul să împartă ciolanul și să distrugă ce a mai rămas din țara asta. Dar le-aș închide gura hipsterilor și cârcotașilor că iată, am făcut ceva bun. Și dacă aș fi partidul, aș încuraja teribil de mult povestea asta, mai ales după poza cu Dragnea și grupul de fete. Aș împinge feminismul cât să iasă țării pe ochi – schimbat legislație, băi de mulțime, poziții publice, tot ce trebuie. Inclusiv aș plăti advertoriale mascate în presa internațională pe subiectul ăsta care-i uman, dureros, real și despre care toată lumea vorbește.

Dar n-o să se întâmple asta că-i complicat să accepte sfaturi și indicații de la oameni competenți în ale marketingului politic. Așadar, o să asistăm la circ și panaramă din partea partidului, la reproșuri și la ba pe-a mă-tii. Ne mai auzim peste șase luni, cu guvernul Dragnea 4.0.

Simt nevoia să fie și ceva concret, real și dureros în postarea asta. Las scrisoarea deschisă a ONG-urilor. Eu în țara asta am ales să trăiesc. Și-s femeie și mă simt oribil.

Scrisoarea deschisa adresata primului ministru de cele 88 de ONG-uri:

Solicitam adoptarea de urgenta a unor masuri eficiente de monitorizare a agresorilor si deblocarea proiectului Guvernului pentru armonizarea legislatiei cu prevederile Conventiei de la Istanbul

Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor, formata din 25 de organizatii neguvernamentale la nivel national, va solicita adoptarea unor masuri eficiente de monitorizare a respectarii ordinelor de protectie si deblocarea proiectului Guvernului pentru armonizarea legislatiei cu prevederile Conventiei de la Istanbul.

Vineri, 26 ianuarie, Nicoleta Botan a fost injunghiata de fostul partener impotriva caruia obtinuse un ordin de protectie. Atacul a avut loc in gradinita din Bucuresti unde Nicoleta Botan lucra si unde se aflau si cei doi copii ai sai. Femeia a murit la scurt timp dupa atac. In aceeasi saptamana, o alta femeie, Alexandra Marin, a fost injunghiata de fostul partener, militar, in timp ce se afla intr-un coafor din Titu si a decedat la scurt timp. Fosta sotie a militarului a declarat ca l-a reclamat de nenumarate ori la politie, fara ca politia sa fi luat masuri, si considera ca se afla in viata pentru ca a luat decizia de a fugi din tara.

Va solicitam prin aceasta scrisoare deschisa sa cereti publicarea unui raport de catre Politia Romana cu privire la numarul de ordine de protectie incalcate in anul 2017 si cu privire la modul in care a fost indeplinita, in aceste cazuri, obligatia politiei de supraveghere a respectarii ordinelor de protectie. Cati dintre agresorii care au incalcat ordinele de protectie sunt cercetati pentru incalcarea hotararii judecatoresti si cati dintre inculpatii in dosare cu aceeasi acuzatie au primit pedeapsa cu inchisoarea? Desi exista ordine de protectie emise sau plangeri inregistrate la politie impotriva agresorilor, femeile sunt in continuare batute si, in cele din urma, ucise. Ordinul de protectie a fost introdus in legislatie in 2012, insa Politia Romana ne-a transmis in august 2017: “La nivelul I.G.P.R nu a fost elaborata o procedura de lucru cu privire la normele de implementare si supraveghere a ordinului de protectie in cazurile de violenta in familie, conform Legii nr. 217/2003, republicata. Cu toate acestea, de la nivel central, au fost transmise structurilor teritoriale circulare privind modul unitar de actiune.”

Va solicitam reglementarea unui sistem de monitorizare a respectarii ordinelor de protectie prin asigurarea monitorizarii agresorilor prin bratari electronice, masura propusa in guvernele anterioare si sustinuta de Reteaua VIF, insa care nu s-a concretizat pana in prezent. Consideram necesara adoptarea de urgenta a unor proceduri de lucru cu privire la normele de implementare si supraveghere a ordinelor de protectie, in consultare cu societatea civila.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare a fost supus dezbaterii publice in iulie 2017. Proiectul de lege vizeaza introducerea ordinului de protectie provizoriu (art.52, Conventia de la Istanbul), emis de politist, in baza unui instrument eficient de evaluare, la constatarea faptei de violenta, care sa asigure o protectie reala si rapida, asigurarea accesului victimelor violentei la justitie, precum si bugetarea adecvata a adaposturilor si serviciilor de consiliere si suport. Acest proiect de lege a fost semnat de membrii cabinetului anterior si urmeaza sa fie semnat din nou de catre membrii noului cabinet pentru a fi apoi transmis catre Parlament.

In tot acest timp in care Guvernul Romaniei amana adoptarea masurilor necesare pentru siguranta femeilor si amana sa transmita proiectul de lege in Parlament, in medie 39 de femei vor inainta, in fiecare zi, plangeri la sectiile de politie pentru loviri sau alte violente din partea unui membru de familie. La fiecare patru zile va fi inregistrat la politie un caz in care o minora a fost violata de un membru de familie. Va atragem atentia ca 25% dintre omorurile inregistrate la nivel national in 2015 au avut loc in familie.

 

Sharing is caring:

Write A Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial