Când e vreme de sărbătoare, românii preferă fasole cu ciolan. Nu știm de ce, însă s-a documentat jurnalistic:

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Până și wiki zice că fasolea e mâncare festivă, cu iz național. Alții zic că-i din cauza PRO TV-ului, căci au avut ei campanii naționale pe bază de fasole și ciolan cu ocazia aniversării lor, care se întâmăplă să fie tot pe 1 decembrie.

Dar care-i treaba cu fasolea?

Cred că românul avea nevoie să se identifice și cu ceva mâncare, având în vedere că bucătăria tradițional românească n-a fost niciodată vreo sursă de inspirație pentru alte popoare, mai degrabă românii au importat și adaptat majoritatea mâncărilor considerate astăzi românești. Cațavencii au o teorie tare faină:

În perioada ei aurorală, România post-’89 avea nevoie de mituri fondatoare, avea nevoie de ritualuri noi, avea nevoie de acele ingrediente care conferă legitimitate și panaș în ochii opiniei publice. Era nevoie – în mod esențial – de un fel culinar cu valențe simbolice (asemeni curcanului de Thanksgiving pentru americani), capabil să agrege națiunea și să îndestuleze foamea de embleme și ceremoniale a noului (pe atunci) regim democratic. Iar PRO TV-ului, la reciprocitate, îi convenea rolul de herald de facto al Puterii, de canal oficial al unei Românii pe care, astfel, o ctitorea mediatic.

(…)

De ce fasole? Pentru că e un fel cazon tipic, anecdotic chiar. Fasolea, varza și marmelada la calup erau percepute ca simboluri perene ale armatei române, asemeni valizei de lemn. Fasolea, cu factorul ei înalt proteinic și caracteristicile sale proverbiale, de a solicita întregul tub digestiv și de a pune în valoare ambele capete ale acestuia, susul și josul, are darul de a alimenta totodată și umorul popular, și de a înveseli orice adunare comensală. Alegerea fasolei ca aliment festiv a topit bățoșenia ceremonială și frigidă a unei sărbători încă recent promulgate, încă nerodată, încă departe de a se fi impus în conștiința românilor și a conferit acesteia fațeta vesel materială, carnavalesc populară, de care avea nevoie.

Fasolea cu ciolan atestată documentar

Eu n-am o carte cu Sanda Marin acasă, dar înțeleg că nu există în rețetarul ei fasole cu ciolan. De asemenea, în biblia gastronomică semnată de Radu Anton Roman, nu avem nicio referire la fasole cu ciolan.

Ca să elucidăm misterul, fasolea cu ciolan are influență nemțească. Q.E.D. despre mâncarea românească.

Nu că are vreo importanță sau relevanță, dar eu cred că secretul gustului constă în faptul că se pregătesc cantități industriale. Orice este gătit în cantitate mare, are alt gust. N-am făcut armata, dar am mai citit și testat una-alta, pe la noi prin țară sau pe la alții.

Acestea fiind spuse, stimabili și stimabile, unde se mănâncă o fasole bună cu ciolan?

Disclaimer: sunt gurmandă, mănânc cantități industriale de orice, atât timp când îmi place gustul. Sunt fan bucătărie românească și aș mânca oricând sarmale și ciorbă. 

Credit foto: Reddit

Write A Comment