De dimineață, am băut cafeaua cu unul dintre cei mai mari circari din lume, pe numele lui David Dimitri. Vorba vine am băut cafeaua, am asistat la o discuție dintre el și criticul  de teatru Octavian Saiu. La un moment dat, acesta îi spune că pentru el circul înseamnă și bucurie și tristețe, nu știi niciodată cum stau lucrurile, iar artistul confirmă.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

La prânz, pe scena politică românească au început să se clatine lucrurile. Cinci ore de ședință mai târziu, pe seară, s-au întrecut în declarații. Noaptea, a picat guvernul, nu înainte de pâine și circ: fiecare și-a prezentat partea, fiecare și-a dat cu părerea. Burtierele televiziunilor de știri sunt un deliciu, scot fraze din context spre amuzamentul internetului. Mai în glumă, mai în serios, online-ul revine la #rezist.

În bula mea cea culturală, în Sibiul doldora de turiști și de localnici veniți să vadă spectacolele de stradă, circul contemporan cotidian pare că nu există. Oamenii care cască gura pe stradă la circari nu par că au vreo problemă cu politicul sau cu situația din România. De altfel, la Sibiu chiar se votează – mai știți cam cu ce procente câștiga domnul Johannis primăria Sibiului? Da, da, o majoritate covârșitoare. Oamenii ăștia par că trăiesc clipa, râd, zâmbesc, dansează cu circarii, dar (poate) n-ar da bani să susțină actul cultural, căci la spectacolele indoor văd cam aceleași fețe. Și mă gândesc așa că-i fix ca-n viață și circul ăsta de pe străzile Sibiului în zilelele festivaliere, cu toți comentatorii de pe margine, mulți dintre ei nici măcar n-au fost la vot, dar își dau cu părerea. Revin la vorbele lui Octavian Saiu – circul înseamnă și bucurie și tristețe. Nici nu știi ce să zici despre această zi de miercuri, 14 iunie 2017. O fi bine, o fi rău, om vedea. Cert este că după ce ne amuzăm, ne îngrozim.

Apropo, ne cam paște un infringement din motive de poluare, dar nimeni nu pare interesat de subiect. Nu-i suficient de apetisant subiectul ăsta ca să-l consumăm cu pâine și circ. Of.

Write A Comment