Niciodată nu m-am visat prințesă. Cred că lipsa prințeselii din viața mea de copil se datorează lipsei de lecturi cu și despre prințese. Citeam Jules Verne și Tom Sawyer și îmi doream aventuri, nicidecum rochii.  Îmi amintesc vag de niște cărți cu povești care arătau mai degrabă a comic books, dar nimic cu și despre prințese. Însă îmi amintesc când ai mei mi-au cumpărat primele audiobookuri pe casetă – una era sigur Rățușca cea Urâtă, pe care am ascultat-o la casetofon obsesiv, pentru că mă regăseam în text. A doua carte cred că era Cenușăreasa, însă nu prezenta un interes pentru mine.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Prințesele au ajuns în viața mea mult mai târziu și oricum nu aveau vreun impact wow, pentru că deja aveam televiziune prin cablu, Cartoon Network și reclamele nesfârșite cu Barbie & Ken. Așadar, prințeseala mea avea vibe american. Din păcate. Ani mai târziu, cred că eram deja la liceu, au ajuns la mine poveștile cu prințese și cai albi, mame vitrege hilare și povești cu happy end. Însă o dată cu Cartoon Network și cu înaintarea în vârstă, urmăream cu rigurozitate telenovelele sud-americane pe care Acasă TV le distribuia, spre disperarea alor mei. Așadar, după life in plastic is fantastic, au urmat poveștile cu fetele sărace care rămân cu băieții bogați, după multe încercări. Mi-ar fi plăcut să aleg alte metode de petrecere a timpului liber, dar atât s-a putut la vremea respectivă.

“Povești de seară pentru fete rebele” este o culegere de povești cu și despre 100 de femei fascinante din lume. E o carte adresată adolescenților, însă cred că în egală măsură este și pentru noi, adulții. Fetele rebele nu sunt altceva decât niște luptătoare pentru ideile și idealurile lor. Iar cartea asta ar trebui să fie un must read pentru orice adolescentă – din păcate, încă trăim într-o lume a bărbaților unde nu suntem tratate tocmai ca de la egal la egal.

Iar noi, adulții, cred că avem responsabilitatea să spunem oricărui copil, chiar dacă nu este al nostru, că orice efort merită pentru visul tău, indiferent dacă ești fată sau băiat. Încercările vor fi multe și grele, vom vrea să renunțăm pe parcurs, însă dacă crezul nostru este că da, putem schimba ceva, trebuie să luptăm până la capăt.

Povesti de seara pentru fete rebele
Povești de seară pentru fete rebele

Spre rușinea mea, știam ce au făcut doar 26 de femei din lista de 100. Iar despre acestea 26, doar la 10 știam mai multe despre viața și activitatea lor, descoperindu-le de-a lungul anilor. Așadar am citit “Povești de seară pentru fete rebele” cu bucurie și cu internetul deschis, căutând și mai multe despre aceste doamne.

Povesti de seara pentru fete rebele: Ann Makosinski
Povesti de seara pentru fete rebele: Ann Makosinski

Cartea există la vânzare și tradusă în limba română.

Poza este din cartea, versiunea ebook, căci așa am citit-o.

Luna martie aduce o serie de texte cu și despre femei. Ideile roșcate au început anul cu serii de subiecte: ianuarie a fost despre declutter, februarie despre iubire.

 

Write A Comment