Plimbari cu Mocanita ca idee de vacanță? Da, desigur, mai ales că avem din ce în ce mai multe trasee ale acestor trenuri de tip Mocănița, adică un tren care circulă pe liniile înguste, printre peisaje extraordinare.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Plimbarea cu Mocănița înseamnă tihnă – trenul nu circulă cu mai mult de 15 km la oră, prin natură, în special prin păduri și munți, ceea ce face ca fiecare dintre trasee să fie spectaculos în sensul cel mai natural al cuvântului. Din păcate, mocănițele din România sunt administrate de oameni inimoși, dar veți vedea că pozele și informațiile nu sunt prezentate foarte turistic, e nevoie de răbdare ca să descoperi orarul, traseul și regulile de circulație, mai ales în vremuri pandemice. Însă recomand să le scrieți pe Facebook dacă aveți nelămuriri sau să-i sunați direct.

Plimbări cu Mocănița în Maramureș

Mocanita
Mocănița Maramureș / Photo credit: Facebook Mocănița Steam Train

Probabil cea mai cunoscută și mai spectaculoasă Mocăniță din România este cea din Maramureș, mai exact în Valea Vaserului, Vișeul de Sus, Maramureș.

Linia a fost construită inițial pentru transportul lemnului în zonă și este încă folosită ca linie forestieră. După ce părăsește satul, Mocănița urcă printre  stâncile abrupte ale defileului și printre munți, prin tuneluri întunecate.

Plimbarea durează aproximativ șase ore dus-întors, trenul circulă de obicei din martie până în noiembrie și circulă zilnic. Biletele costă între 55 RON și 109 RON, biletul cu masă inclusă. Programul și opțiunile de preț pentru 2020 pot fi consultate pe website-ul oficial al Mocăniței Maramureș.

De asemenea, și cei de la Google Arts&Culture i-au dedicat un articol special Mocăniței din Maramureș, pe care îl puteți descoperi aici.

Plimbări cu Mocănița în Bucovina

Mocanita
Mocănița Huțulca / Photo credit: Facebook Mocănița Huțulca Moldovița

Tot în nordul țării, există o plimbare cu Mocănița în din localitatea Huțulca, Moldovița până la Argel, Suceava.

Conform informațiilor oficiale, această linie de tren cu aburi a fost deschisă în 1888, când a fost folosită pentru transportul forestier. Linia actuală a trenului cu aburi are o lungime de 12 km și este denumită de localnici ”Huțulca”.

Mocănița circulă zilnic și costă 35 lei pentru adulți și 25 lei pentru copii, iar traseul durează aproximativ 3 ore. Detalii despre program sunt disponibile aici.

Plimbări cu Mocănița la Sovata

Mocanita
Mocănița Sovata / Photo credit: Facebook Mocanita Sovata-Campu Cetatii

Despre Mocănița din Sovata, pe site-ul oficial sunt specificate următoarele: Mocăniţa „Sovata”, sau locomotiva cu aburi pentru linie îngustă seria 764052, face parte din lotul de 10 locomotive construite în anul 1949, la fabrica Chrzanow Polonia, din care două au ajuns în România, fiind conservate până în anul 2011, în depoul Sibiu.  Mocăniţa funcţionează cu cărbune si lemn de esenţă tare.

Mocănița este deschisă publicului de marți până duminică, iar plecarea este din gara Sovata, iar prețul unui bilet de adult este de 50 lei, iar durata călătoriei este de două ore. Toate detaliile despre program și bilete sunt disponibile aici.

Plimbări cu Mocănița la Sibiu

mocanita
Mocănița Sibiu / Photo credit: Facebook Asociația Prietenii Mocăniței

Mocănița Sibiu circulă pe traseul Sibiu – Agnita, pe o distanță totală de 8km, între Cornățel și Hosman, pe Valea Hârtibaciului. În trecut, calea ferată pe care circulă mocăniţa avea 123 de kilometri in trecut şi era cea mai lungă cale ferată îngustă de pe teritoriul actual al României. Construită între anii 1895-1910, Mocănița a circulat pe întreaga sa lungime până în anul 1965, când sectorul Sighișoara-Agnita se desființează, în 2001 închizându-se și restul liniei.

Biletul costă 25 lei și se pot face rezervări online, pe website-ul oficial al asociației care se ocupă de mocăniță, aici.

Plimbări cu Mocănița la Hunedoara

mocanita
Mocănița Brad Criscior / Photo credit: Facebook Mocanita Brad Criscior

Mocănița Brad circulă pe traseul  dintre Brad şi Crişcior din judeţul Hunedoara. Mocănița parcurge un traseu şapte kilometri , iar plimbarea durează în jur de 45 de minute. Mocănița transporta pe vremuri ortacii din Țara Moților la Mina Gura Barza, iar acum îi bucură pe cei care își doresc o plimbare de neuitat cu bătrânul tren, tractat de o locomotivă cu aburi.

Anul acesta, mocănița circulă doar joi și vineri, însă mai multe informații sunt disponibile aici sau aici. Prețul unui bilet este de 25 lei pentru un adult.

Plimbări cu trenul pe traseul Oravița – Anina

calea ferata oravita-anina
Calea ferată Oravița – Anina / Photo credit: Calea ferată Oraviţa – Anina

Considerată cea mai frumoasă cale ferată din sud-estul Europei, traseul dintre Anina și Oravița este unul dintre cele mai spectaculoase, cu toate că trenul care trece pe aici nu este o mocăniță, ci o linie ferată în toată regula.

Trenul Anina porneşte din cea ma veche gara din România, gara Oraviţa ( județul Caraș-Severin). Trenul circulă în fiecare zi, de la ora 11:15 şi soseşte în Anina la 13:10. Mocănița  circulă pe o distanță 40 km și trece pe sub 14 tunele prin munte. Biletele sunt disponibile prin CFR, iar conform presei locale, Consiliul Județean intenționează să investească în zonă pentru a reda frumusețea de altădată a zonei. Detalii despre această linie de cale ferată aici.

Plimbări cu Mocănița la Abrud (Apuseni)

mocanita
Mocănița Apusenilor / Photo credit: Facebook Mocănița Apusenilor

În Apuseni, linia ferată cu ecartament îngust a fost construită la începutul anilor 1900, Mocăniţa circulând între Turda şi Abrud. De la începutul secolului XX, mocănița funcționa pentru a transporta lemne, persoane și alte bunuri pe Valea Arieșului.

După ce a fost lăsată în paragină și vandalizată,unul dintre tronsoanele acestei linii, cel care pleacă de la Lunca Arieșului și ajunge la Sălciua a fost reabilitat, proiectul continuând până la Baia de Arieș. Traseul este de 11 kilometri şi cuprinde localităţile Abrud, Gura Roşiei, Cărpiniş şi Câmpeni. Locomotiva cu aburi care are peste o sută de ani parcurge traseul de 12 kilometri de la Câmpeni la Abrud în două ore și jumătate. Un bilet dus-întors cu Mocănița costă 35 de lei pentru adulţi şi 25 lei pentru copii, iar detalii complete despre program sunt disponibile aici.

Plimbări cu Mocănița Transilvaniei

mocanita
Mocănița Transilvaniei / Photo credit: Facebook Asociatia Mocănița Transilvaniei

Mocănița Transilvaniei se regăsește pe fostul traseu  Târgu Mureş – Lechinţa (96km).
La începutul secolului XX, se structurase deja o reţea de căi ferate principale, care legau oraşele mai importante din Transilvania, aflate pe atunci sub administraţie austro-ungară.
Apare firesc ca, în următoarea etapă, să se urmărească de acum încolo şi construcţia unor căi ferate pe văile laterale, aflate în dreapta şi stânga liniilor de cale ferată deja construite.

Calea ferată cu ecartament îngust dintre Râciu (Mureş) şi Teaca (Bistriţa-Năsăud) este în momentul de faţă una din cele mai lungi linii ferate înguste funcţionale din România.
Calea ferată are o lungime de 34,6 kilometri şi străbate şapte localităţi: Râciu, Sânmartinu de Câmpie, Crăieşti, Milaş, Orosfaia, Comlod şi Teaca.
Momentan, la mocănița de pe acest traseu încă se lucrează, însă oamenii faini din spatele asociației care se ocupă de linia ferată au mai multe evenimente cultural-educaționale și în curând, și traseul cu trenul 🙂 Le puteți urmări activitatea aici.

 

ps: poza din deschidere a mea este din plimbarea pe ruta Oravița-Anina.

 

Write A Comment