31 de zile de vacanță

31 de zile de vacanță: Via Transilvanica

Pinterest LinkedIn Tumblr

Via Transilvanica este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de redescoperire a turismului local românesc. Și extraordinar de frumos totodată. Tășuleasa Social și-a propus să amenajeze un drum care va porni de la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare, va străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și va ajunge până la Drobeta Turnu-Severin – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol.

Ne-au inspirat potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranță din Statele Unite sau India, am văzut că astfel de drumuri au influențat culturi, au format comunități și au contribuit la dezvoltarea zonelor pe care le străbăteau.

Via Transilvanica este un drum curajos fiindcă ne face să redescoperim repere și să vorbim despre cine suntem noi cu adevărat, de la firul de iarbă de la malul Dunării până la crestele munților.

Via Transilvanica este identitate. Pentru că ne oferă șansa să ne cunoaștem mai bine istoria și astfel să ne ințelegem mai bine pe noi – ca nație.

Via Transilvanica, traseul celor 1000 de km

Traseul pe care îl  amenajează are 1000 de km, de la Putna până la Drobeta Turnu Severin, iar din experiența lor de drumeți, acesta se poate parcurge în mai multe săptămâni în totalitate sau parțial în câteva zile, după puterea și dorința călătorului. Infrastructura Via Transilvanica va furniza date despre posibilități de cazare si masă, dar și informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.

Drumul urmează să fie marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită buna orientare a călătorului pe parcurs.

Fiind vorba de amenajarea unui drum extins, aceasta se va face în mai multe etape, o primă porțiune fiind prevăzută pentru 2018 – primii 100 km: pe raza județului Bistrița-Năsăud. De curând, au reușit să finalizeze 684 km în județele: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov și Mehedinți.

Întreaga poveste a proiectului o găsiți aici, într-un interviu pentru Red Bull, iar toate detaliile proiectului le găsiți pe website-ul oficial al inițiativei.

O parte dintre poveștile adunate pe traseul Via Transilvanica sunt disponibile pe Press One, unde Voicu Bojan îi face o introducere foarte faină:

“Nu în ultimul rând, acest drum de lung parcurs întruchipează o nostalgie a întoarcerii acasă. În inima multora dintre cei plecați printre străini, fie ei chiar împliniți, fericiți și perfect adaptați, stă cuibărit un mic Odiseu sperând că, într-o bună zi, se va întoarce la origini, acolo de unde a plecat totul.

E chemarea acelui pământ unde crește ceapă verde primăvara, unde sunt căpițe de fân risipite pe dealurile încinse de soarele verii, sunt mirosuri de zacuști și de frunze moarte toamna, plus afumături și gust de murături menite să ne petreacă peste iarnă, cu bine. Cu toții avem rădăcini, iar, în clipe de cumpănă, acestea ne cheamă răspicat, pe nume.”

Via Maria Theresia, tot un proiect al inițiatiorilor Via Transilvanica

Via Maria Theresia este un drum istoric aflat în munții Călimani, construit în urmă cu sute de ani, cu scopul de a susține trupele militare grănicerești ale imperiului Austro-Ungar cu armament și hrană.

În prezent, drumul Mariei Theresia se suprapune parțial unui traseu turistic destul de puțin semnalizat, prin urmare foarte rar parcurs de turiști. Puținii drumeți care se încumetă să îl străbată nu știu faptul că drumul lor, care leagă județul Bistrița-Năsăud de județul Suceava, pe vremuri lega Transilvania de Bucovina.

La valoarea de monument istoric a drumului Mariei Theresia ca mărturie a unei epoci demult apuse se adaugă şi valoarea cadrului natural al munţilor Călimani. Pentru ca aceste valori să nu se piardă, Tășuleasa Social reamenajează, repară și marchează drumul Mariei Theresia sub forma unei poteci tematice, în același timp reabilitându-l cultural și istoric prin panouri informative care spun povestea seculară a celor care l-au construit și l-au străbătut. Informațiile care sunt prezentate prin panouri vizează, de asemenea, comportamentul corect pe munte și reguli de protejare a naturii.

31 de zile de vacanță

Proiectul 31 de zile de vacanță a început în august 2017 pentru că îmi lipsea enorm disciplina scriiturii zilnice. Așadar, am încercat să mă disciplinez pe blog, cu o postare cu și despre vacanță în fiecare zi a lui august – lună considerată de toată lumea lună de vacanță. E august din nou, așadar să începem cu povești cu și despre vacanțe, în tot felul de forme.

Fotografiile aparțin Via Transilvanica

Sharing is caring:

Write A Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial