De când am descoperit fenomenul hygge – mai exact rețeta daneză a fericirii, mi-am dat seama că îl trăiam. Dar nu știam că are un nume și un concept. Un an mai târziu de când am descoperit Arta daneză a fericirii, am ajuns direct de la sursă, la Meik Wiking.  El este cel care conduce Institutul de Cercetare a Fericirii Copenhaga.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Pentru cei care nu știu, hygge este mai degrabă o stare, o trăire,  care nu ține neapărat de obiecte. Înseamnă să fim cu persoanele pe care le iubim. Sentimentul de acasă. Sentimentul că suntem în siguranță, că suntem la adăpost și că putem lăsa garda jos.

Iar în Mica Enciclopedie Hygge – Rețeta Daneză a Fericirii de Meik Wiking, printre altele, am descoperit un tur ghidat prin Copenhaga hygge. Iată ce ne propune autorul – o serie de locuri hyggelige:

  • Safari în stil hygge – Nyhavn (portul nou) – un loc rău famat pe vremuri, astăzi un loc cu restaurante unde se poate mânca pește și bea șnaps. Propunerea-i să faceți ce fac localnicii, cumpărați bere de la supermarket, așezați-vă pe dig și urmăriți forfota orașului.
Copenhaga
Safari în stil hygge – Nyhavn (portul nou)
  • La Glace – danezilor le plac foarte mult prăjiturile. Aici este locul de desfăț hygge cu frișcă. Autorul notează că dacă ar exista un El Camino al prăjiturilor, La Glace ar fi Catedrala Santiago de Compostela.  La Glace a fost fondată în 1870 și este cea mai veche cofetărie din Danemarca.
Copenhaga
La Glace
  • Grădinile Tivoli – grădinile au fost fondate în 1843 și sunt unele dintre cele mai vizitate obiective turistice. Deși vara sunt extraordinare, autorul notează că iarna, în preajma Crăciunului, grădinile dau sentimentul de hygge.
Copenhaga
Grădinile Tivoli
  • Vâslind prin Christianshavn –  Christianshavn face parte din centrul orașului, dar este separat de restul centrului, prin Portul Interior. Pare un Amsterdam cu toate canalele care îl înconjoară. Cea mai bună alternativă de vizitare este prin vâslire într-o barcă închiriată.
Copenhaga
Vâslind prin Christianshavn
  • Grabrodre Torv – Un cartier cu o poveste cu iz istoric, format în jurul mănăstirii franciscane din centru, unde timpul pare că a stat. E de explorat specificul local – restaurante, cafenele, chiar frizerii, așa cum sugerează autorul, în timp ce descoperi clădirile vechi care încep de pe la 1238.
Copenhaga
Grabrodre Torv
  • Vaernedamsvej – strada cu florării, cafenele, baruri de vinuri și magazine de design interior. Hygge comercial, de suflet.
Copenhaga
Vaernedamsvej
  • Un loc pentru smorrebrod – smorrebord înseamnă pâine unsă în daneză, fiind una dintre deliciile culinare daneze. Practic, poate fi unsă cu orice, de la hering la carne crudă de vită, la ouă și fructe de mare, și se servește de obicei cu bere și șnaps. E felul danez de brunch hygge.
Copenhaga
Un loc pentru smorrebrod
  •  Barul-bibliotecă – La Hotel Plaza, în apropierea gării centrale, veți găsi Barul-Bibliotecă (Library Bar). Canapele hygge, lambriuri hygge, lumini hygge. Musai pe listă.
Copenhaga
Barul-bibliotecă

Photo credit: Wikipedia

31 de zile de vacanță

Proiectul 31 de zile de vacanță a început în august 2017 pentru că îmi lipsea enorm disciplina scriiturii zilnice. Așadar, am încercat să mă disciplinez pe blog, cu o postare cu și despre vacanță în fiecare zi a lui august – lună considerată de toată lumea lună de vacanță. E august din nou, așadar să începem cu povești cu și despre vacanțe, în tot felul de forme.

Write A Comment