Dacă v-ați întrebat cum se pastreaza branza in frigider, bine ne-am (re)găsit. Brânza este unul dintre alimentele mele preferate, o cumpăr des ca suvenir din țările pe unde merg,  ador platourile de brânză, iar până acum n-am descoperit vreo brânză care să nu-mi placă, de aceea cred că felul în care o păstrez este esențial pentru menținerea prospețimii și siguranței alimentare.

Brânza poate fi un ingredient versatil în bucătărie, dar pentru a te bucura de gustul său și a evita deteriorarea, este important să urmezi câteva reguli simple legate de cum se pastreaza branza in frigider.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Cum se pastreaza branza in frigider

 1. Alegerea ambalajului potrivit: Este important să alegi ambalajul potrivit pentru brânză. Brânza proaspătă, precum mozzarella sau feta, trebuie păstrată în lichidul original sau în apă sărată, în timp ce brânza tare, cum ar fi parmezanul, se păstrează cel mai bine în hârtie de copt sau hârtie pergament. În ultimii ani, au apărut și hârtii speciale pentru brânză, dar momentan se găsesc în cantități mari, pentru producători.
 2. Controlul umidității: Nivelul de umiditate din frigider poate afecta calitatea brânzei. Este indicat să păstrați brânza, de orice fel, într-un spațiu întunecat, răcoros și bine aerisit – compartimentul pentru legume al unui frigider obișnuit este ideal, deoarece nu este prea umed sau rece.
 3. Păstrarea la temperatura potrivită: Majoritatea brânzeturilor trebuie păstrate la o temperatură constantă de aproximativ 4-8 grade Celsius. Evită schimbările bruște de temperatură, deoarece acestea pot afecta textura și gustul brânzei.
 4. Evitarea mirosurilor nedorite: Brânza are tendința de a absorbi mirosurile din jur. Pentru a evita ca brânza să-și piardă aroma, depoziteaz-o într-un recipient sigilat. Poți, de asemenea, să folosești cutii speciale pentru brânză, care au înăuntru un material special menit să prevină transferul de mirosuri.
 5. Verificarea regulată a stării brânzei: Fiecare tip de brânză are o durată de viață diferită. Verifică regulat brânza pentru a identifica semnele de alterare sau mucegai. Dacă observi că brânza își schimbă culoarea, textura sau are un miros neplăcut, este timpul să o arunci.

Descoperă și: Reguli de bază pentru degustarea brânzei. Ghidul iubitorilor de brânză de la Revino Wine & Cheese

Cum se pastreaza branza in frigider după tipul de brânză

Conform celor de la Really Simple, cea mai simplă variantă de cum se pastreaza branza in frigider este după cum urmează:

 1. Brânzeturi tari și maturate (Parmigiano-Reggiano, Pecorino, Gouda maturată): se înfășoară în hârtie cerată sau pergament, apoi se adaugă un strat de folie de plastic.
 2. Brânzeturi albastre (Gorgonzola, Roquefort): în folie de plastic. Păstrarea foliei alimentare prea mult timp poate favoriza dezvoltarea mucegaiului, așa că întotdeauna folosește o bucată nouă după ce ai tăiat brânza.
 3. Brânzeturi semi-tari și tari (Cheddar, Swiss, Gruyere): în folie de plastic.
 4. Brânzeturi moi, semi-moi și aromate (brânza de capră, Camembert, Brie, Limburger):  într-un recipient de plastic cu închidere ermetică.
 5. Brânzeturi proaspete în apă (mozzarella sau Feta): Lasă brânza în ambalajul original, schimbând apa la fiecare câteva zile.
Cum se pastreaza branza in frigider
Cum se pastreaza branza in frigider

Tips & tricks

 • Alina Iancu de la Revino menționează că nu trebuie împachetate niciodată mai multe brânzeturi împreună. Aromele lor vor interacționa și își vor schimba gustul.
 • Specialiștii de la The Cheese Lover spun că o modalitate utilă de a asigura o durată lungă de viață pentru brânză este să pui un cub de zahăr în cutia care se închide etanș. Cubul va absorbi excesul de umiditate și va preveni „transpirația” brânzei.
 • Brânza se savurează cel mai bine la temperatura camerei, iar aceasta ar trebui să fie scoasă din frigider cu cel puțin o oră înainte de a fi servită, cu excepția cazului în care te afli într-un mediu extrem de cald și umed. Porțiunile mai mici de brânză se pot usca mai rapid decât bucățile mari, de aceea atunci când creați platouri de brânză, este recomandat să porționați brânza chiar înainte de a o servi.

 

Write A Comment