De când am aflat de Goodreads, să tot fie vreo 3-4 ani, poate chiar mai mulți, m-am tot ținut să-mi fac evidența lecturilor acolo cu un scurt rezumat. Nici măcar amărâtul acela de rating nu-l dau, dar n-aș putea spune de ce. În schimb, folosesc intens Goodreads, mai ales ca să fac alegeri inspirate pentru cărțile pe care le achiziționez. Foarte ciudată sunt.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

De vreo 2-3 ani am mai dobândit un obicei – să cumpăr câte o carte din fiecare aeroport prin care trec. Sau aproape fiecare aeroport. Ideea nu-mi aparține, am împrumutat-o de la un critic internațional de film, pe numele lui Niel Young care scrie la Hollywood Reporter și pe care l-am cunoscut în Kosovo. Niel a fost de mai multe ori în România ca invitat, iar prima lui întrebare când m-a cunoscut a fost dacă știu de festivalul de film Anonimul de la Sfântu Gheorghe, despre care el a citit în Călătorind spre Babadag, cartea polonezului Andrzej Stasiuk. Povestea întreagă am scris-o deja aici.

Așadar, pentru 2017, o marte parte din cărțile din topul meu sunt adunate de prin aeroporturi.

Beletristică

1. Muza. Jessie Burton. Am primit-o cadou de Secret Santa (mii de mulțumiri), am citit-o în întregime într-o zi. Sunt două povești absolut minunate despre oameni talentați, o pictoriță și o scriitoare, a căror  destine se întrepătrund datorită unui tablou.

2. Zenobia. Gellu Naum. Știu, nu-i publicată sau republicată în 2017, însă eu abia acum am citit-o. Dacă ai chef de o incursiune într-o lume fantastică, e cazul să o citești/recitești.

3. 111 cele mai frumoase poezii. Nichita Stănescu. Mi-am făcut un obicei să mă întorc din când în când la poezie. Am o selecție de autori români contemporani care scriu și poezie, dar și ceva clasici. Poezia îmi aduce exact liniștea de care am nevoie când viața mi-e mai agitată. P.S.: abia acum am observat că cei de la Nemira au selecție pentru cele mai frumoase poezii a celor mai importanți poeți ai noștri. Foarte tare, le pun în wishlist-ul pentru ianuarie 2018.

Dezvoltare personalo-profesională

1. The life-changing magic of not giving a fuck. Sarah Knight. Cartea asta mi-a fost revelație pentru că m-a învățat niște lecții foarte bune despre cum să nu-mi mai pase de toate lucrurile care mă afectează, deși zic că nu mă influențează.

2. Creatorii de hituri. Derek Thompson. Recomandarea a venit de la Cristina Bazavan, cea care de altfel mi-a și făcut cadou cartea. Am citit-o de două ori, doar pentru a fi sigură că am parcurs complet și corect toată informația și toate trimiterile pe care autorul le face la foarte multe alte domenii artistice. Cred că această carte ar trebui să fie manualul oricărui om care lucrează în industria comunicării.

3. Sapiens. Homo Deus. Yuval Noah Harari. Cele două le-am luat în august din vizita în UK, le-am citit pe nerăsuflate. E tare interesant să vezi o altfel de analiză a lumii în care trăim și să vrei să citești mai mult și mai mult cu fiecare pagină. Nu pot decât să mă bucur că se găsește și în limba română.

Artă

1. Confesiunile unei dependente de artă. Peggy Guggenheim. Poate cea mai frumoasă poveste reală despre ce înseamnă să te pasioneze cu adevărat ceva și să faci eforturile necesare ca oamenii care îți livrează porția de fericire să lucreze în continuare.

2. Les diners de gala. Salvador Dali. Cartea aceasta album a fost cadoul meu de Crăciun pentru mine. La a treia încercare, a ajuns la mine, căci s-au întâmplat următoarele: am comandat cu pre-order această minunăție de album a lui Salvador Dali. Povestind entuziastă despre el în stânga și-n dreapta, un prieten fain, la fel de pasionat de artă, a fost atât de captivat de povestea acestui album încât am schimbat adresa de livrare și i-am făcut lui cadou cartea.  Luni mai târziu, ajung într-un februarie friguros la Bruxelles, unde îmi petrec niște vreme în librăria celor de la Taschen. N-o cumpăr de acolo din motive de dimensiuni și greutate, ajung la aeroport și o comand. Cartea n-a ajuns nici de această dată în posesia mea, căci amețită fiind, am livrat-o la Viena, la același prieten care o mai primise o dată. Îmi spune că mi-o aduce personal cu proxima ocazie când vine în țară, doar că între timp a făcut-o cadou unei domnișoare pe care a cunoscut-o și a fost pe loc fascinată de acest album. Pentru mine, n-a fost să fie. Din nou. Pentru ei, albumul lui Dali a fost startul relației. Da, și asta mai face câteodată arta. A mai trecut niște timp și am ieșit la o cafea cu un domn cu ceva tatuaje interesante, inspirate de Dali. Îmi amintesc de carte, îi povestesc, ajung acasă, o comand. Din nou. După aproape o lună și jumătate, primesc notificare de la bancă că am niște bani în cont, cei de la Book Depository nu mi-au făcut livrarea, așadar mi-au restituit banii. Am abandonat atunci lupta, sigur cândva, cumva, albumul ăsta o să ajungă la mine – iată că a ajuns. Albumul e genial – te poartă într-o lume gastronomică absolut fascinantă, în timp ce detaliile și particularitățile desenelor lui Dali îți împrumută din nebunia artistului și-ți dau un vibe extraordinar.

3. Banksy. The man behind the wall. Will JonesNu cred că-i nevoie să mai povestesc despre câtă influență are acest artist în ceea ce privește arta contemporană și cât de vocal este în ceea ce privește politicul. Extraordinar artist.

Pentru gurmanzi

1. Cartea secretă a Fridei Khalo. F.G. Haghenbeck. Ai putea spune că-i un rețetar, dar este de fapt un jurnal din viața uneia dintre cele mai faine femei din artă. Eu am primit untură special pentru a găti una dintre rețetele din carte, căci se citește cu caietul de rețete lângă. Mulțumesc, din nou, Cristinei pentru cadou.

2. Curioasa lume a vinului. Richard Vine. Cred că nu mai este necesar să vă spun despre pasiunea pentru vin – apropo, știți seria de pe blog cu wine and dine și interviurile cu oameni faini pasionați de vin, da? Niscavai notițe despre această carte am făcut într-un articol aici.

3. Eatymology. Friedland. Dacă vrei o incursiune în lumea fabuloasă a recenziilor gastronomice, zic că-i cazul să citești această carte. Printre altele, o să descoperi cum criticii culinari inventează cuvintele în limba engleză pentru a descrie bunătățile. De vis.

Cărțile sunt toate linkuite spre Cărturești pentru că îmi place extraordinar de mult serviciul lor de client service. Și faptul că îți îmapchetează gratuit cadourile.

Voi? Cum stați cu lista de lecturi pe care le recomandați?

 

2 Comments

Write A Comment