31 de zile de vacanță

31 de zile de vacanță: Sfantu Gheorghe

Pinterest LinkedIn Tumblr

De ceva ani, luna august este pentru mine ce semnifică decembrie pentru majoritatea dintre voi: primesc o grămadă de cadouri neașteptate sub formă de călătorii în locuri absolut incredibile. Așa se face că am ajuns anul trecut la Festivalul Anonimul din Sfantu Gheorghe pentru prima dată. Cum?

Sfantu Gheorghe
Sfantu Gheorghe

Habar n-aveam cine e Andrzej Stasiuk până am ajuns în Kosovo, la un workshop de critică de film. Acest lucru se întâmpla în august 2014.  Acolo, unul dintre criticii The Hollywood Reporter dorea să știe cine-i participantul din România pentru că citise în cartea lui Stasiuk despre o călătorie fascinată către un festival românesc de film în inima Deltei Dunării și avea nevoie de confirmare. N-am fost niciodată la Anonimul, dar puteam să-i povestesc despre frumusețea drumului până acolo pentru că am mai fost în deltă de câteva ori.

Întoarsă acasă, am luat Călătorind spre Babadag a lui Andrzej Stasiuk. Cartea-i absolut savuroasă, autorul descrie o Românie pe care nu mulți am experimentat-o și undeva acolo, în paginile dinspre final, dedică câteva fraze călătoriei spre Sfantu Gheorghe, ultima limbă de pământ românesc, spre festivalul Anonimul. Autorul a participat chiar la prima ediție de Anonimul. Minunat.

Călătoria mea spre Sfantu Gheorghe

Doi ani mai târziu post experiența Kosovo, am ajuns la Anonimul. Pe drum fiind, cred că Stasiuk n-are neapărat dreptate. Trebuie să vii, să vezi și să te convingi singur că povestea lui de fapt e o realitate. E paradis unde Dunărea se întâlnește cu marea, unde timpul pare că n-a trecut, unde sătenii sunt adorabili și vin să vadă filmele de autor care nu-s cele mai ușor inteligibile din lume, dar se bucură de actul cultural. Și satul se animă de turiști veniți să se bucure de liniște și frumos și filme.

Sfantu Gheorghe
Marea Neagră la Sfantu Gheorghe

Din păcate, n-am condei să descriu cât de frumos e la Sfantu Gheorghe. Sunt călătorii și călătorii, experiențe și experiențe, iar pentru mine Delta Dunării este ceva puțin mai personal și mai pasional decât mă așteptam. Pe scurt, nu-mi găsesc cuvintele. Oricum, cuvintele descriu prea puțin ce se întâmplă de fapt în călătoria propriu-zisă. Nici pozele nu redau chiar realitatea din Sfantu Gheorghe. Aruncați totuși un ochi pe pozele lui Dragoș Asaftei de anul trecut: Festivalul Anonimul și Delta Dunării.

Plec spre frumos să descriu frumosul cultural. Despre festivalul Anonimul o să citiți mai multe în Business Review.

Sfantu Gheorghe
Paradisul meu de la Sfantu Gheorghe

CE-I TREABA ASTA CU 31 DE ZILE DE VACANȚĂ?

După ce m-am uitat cam de zece ori pe repeat la filmulețul cu păsările flamingo care sunt practic domesticite într-un paradis pe numele lui Aruba, mi-a venit ideea să propun 31 de idei de vacanță, câte una în fiecare zi până la finalul lui august. De ce?

Cel mai sincer răspuns este că îmi lipsește disciplina scrisului zilnic căci nu mai lucrez full-time pentru o publicație. Al doilea motiv este că în ultima vreme am uitat să visez. Nu am mai făcut niciun plan pentru nicio vacanță. N-am mai citit nicio carte de beletristică cu tematică de vacanță/călătorii. Al treilea și cel mai pertinent motiv este că eu călătoresc destul de mult, atât în țară cât și în străinătate. Poate unele din experiențele mele sunt utile și celorlalți. De altfel, primesc destul de des întrebări despre lucruri de făcut/locuri de vizitat de la prieteni reali și virtuali care știu că am fost în orașe de interes pentru ei.

Acestea fiind spuse, poate îmi iese. Nu poate, sigur îmi iese.

Write A Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial