Nu știu alții cum sunt, dar pe mine când mă pasionează ceva – în cazul de față, povestea vinului, citesc niscavai cărți din domeniu. În ceea ce privește vinul, colecția teoretică e cam slabă, dar am reușit să descopăr niște povești foarte faine, atât din zona Bordeaux, poate cea mai renumită din lume, cât și din celelalte regiuni viticole mondiale.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Wine and dine and books

După vizita la Bordeaux de care v-am povestit aici, am descoperit niște povești despre această clasificare a vinului din 1855, care este încă de actualitate și are legătură cu prețul vinului, nu neapărat cu calitatea.

Clasificarea a fost făcută la cererea Împăratului Napoleon al III-lea pentru a sublinia cât de importantă este Franța în schema mondială agricolă, dar așa cum toată lumea notează, clasificarea nu a fost prea bine organizată căci se referea doar la câteva vinuri din Rive Gauche, mai precis 60 de vinuri roşii (59 din Medoc şi unul din Graves) şi 27 de vinuri albe, din Sauternes-Barsac. În 162 de ani, în clasament şi-a mai făcut loc un vin roşu din Medoc, Chateau Cantemerle, iar în 1973, Chateau Mouton Rothschild, care a urcat din  Second Cru în Premier Cru.

Lista completă și oficială:

Din Curioasa lume a vinului, am selectat următoarele:

  • povestea Chateau Mouton-Rothschild care a reușit să schimbe clasificarea de la 1855 de la un vin de categoria a doua într-unul de categoria întâi, cu ajutorul marketingului și a presei. Deja cunoscut în mass media pentru etichetele opere de artă – printre alții, Dali, Picasso și Warhol au făcut etichetele sticlelor de vin pentru familia Rothschild, după marea expoziție de la 1855, Rothschild a început o campanie destul de agresivă în presă, “Premier ne puis, Second ne daigne, Mouton suis” / Nu pot să fiu primul, al doilea nu accept să fiu, eu sunt Mouton, astfel încât în 1973, s-a schimbat clasificarea pentru acest vin.
Chateau Mouton-Rothschild Salvador Dali
Chateau Mouton-Rothschild Salvador Dali

 

Chateau Mouton-Rothschild Andy Warhol
Chateau Mouton-Rothschild Andy Warhol

 

Chateau Mouton-Rothschild Pablo Picasso
Chateau Mouton-Rothschild Pablo Picasso
  • povestea mucegaiului nobil care se formează doar în anumite condiții meteorologice, Botrytis cinerea, pe strugurii albi, astfel încât Chateau d’Yquem a fost singurul vin alb care a primit clasificarea premier cru la Expoziția din 1855. Băut, plăcut. Câteodată mai am parte și de bunătăți.

Fotografiile cu etichetele de Chateau Mouton-Rothschild sunt luate de aici.

*Wine and dine este seria de articole a lunii care au ca punct central vinul și poveștile din jurul lui.

Write A Comment