Mai sunt doar cinci zile din 2017. Wow. Minunat cât a fost, extraordinar că s-a dus. Dar pentru că titlul este despre călătorii, povestim în continuare despre ele. Anul ăsta am călătorit extraordinar de mult – de altfel, e primul an atât de plimbăreț din viața mea. Mă pregătesc să mă urc în aeronava cu numărul 29 în câteva ore, deci … am cam călătorit.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Ce dau mai departe din învățăturile călătoriilor de anul acesta?

Follow your heart. Oriunde, oricând. Am explicat deja de ce într-un articol aici. Da, am călătorit mai puțin impulsiv și mai mult rațional anul acesta, dar cred în continuare că follow your heart ar trebui să fie la baza oricărui călător.

Dorințele din travel bucket list chiar se îndeplinesc. Vă zice un om care avea Burj Khalifa + fântânile dansatoare din Dubai pe travel bucket list din 2010, la fel și festivalul de teatru de la Edinburgh din 2007. Anul acesta niște oameni faini și dragi au făcut în așa fel încât să îmi transforme visul în realitate.

România e frumoasă. Și o spune un călător care tranzitează România de cele mai multe ori în mașină și care se bucură de frumusețile țării, dar mai ales de apusurile de pe drum. Anul acesta, mi-e inima pe plaja de la Sfântu Gheorghe.

#niciunweekendinBucuresti poate deveni un stil de viață, mai ales pe timpul verii. Iar potrivit stilului meu de viață, am descoperit că-i mai ieftin să plec undeva peste weekend decât să stau în București în weekend.

Vânătoarea de bilete de avion ieftine. Merită mai ales dacă zborul este sub două ore și vorbim de city break.

Orice oraș din lumea asta îți oferă și chestiuni ieftine, dar și chestiuni scumpe. Așadar, nu există nicio scuză să nu pleci în explorarea lumii când ai promoții la bilete de avion cu 9.9 euro și couchsurfing și internet. Plus că Facebook este chiar util în astfel de situații, sigur un prieten al unui prieten te poate ajuta / ghida / oferi extra informații despre locul unde vrei să mergi.

Cele mai faine lucruri din lumea asta mare sunt cele gratuite. Doar câteva exemple: muzeele din Marea Britanie, apusul pe plajă, răsăritul din vârful muntelui, plimbarea în parc.

Instagram ține loc de ghid turistic pentru landmarks, localuri, baruri, cafenele și restaurante. M-am convins și eu într-un final. Folosiți cu încredere hashtagul orașului pe care îl vizitați.

Întrebați localnicii de cele mai bune restaurante ca să aveți parte de super experiențe gastronomice. Noi așa am făcut la Veneția. 

Vânați și perioadele cu festivaluri pentru destinațiile pe care vi le doriți. Orașele se transformă de cel mai multe ori în ceva absolut fabulos.

Consumați produse locale, în special mâncare și alcool. Apoi faceți ca mine: vă place atât de mult vinul încât comandați din Bordeaux special o ladă.

Răsfățați-vă din când în când. Eu am fost anul acesta la un resort spa de 5* și m-am simțit cu adevărat prințesă.

Ce am învățat din călătoriile de anul acesta?

Foarte mult despre comunitățile locale de artiști – desigur, este și un aspect care mă interesează profesional vorbind. Dar arta locală – fie ea plastică, cinematografică, muzicală sau street art spune mai multe despre un oraș decât ghidul turistic oficial.

Că niciodată n-o să am suficienți bani pentru toate lucrurile care îmi trec prin fața ochilor, dar investiția în experiență merită din plin. Am renunțat să mai cumpăr obiecte și lucruri – doar dacă sunt artsy mai dau banii, altfel nu, și am început să investesc în mese la restaurante cu poveste, în vinuri și beri locale, în expoziții temporare și concerte ale bandurilor locale. Și per total, experiența este de neprețuit.

Să citesc înainte despre evenimentele temporare. Am ratat la Bruxelles expoziția lui Banksy, din păcate. Și multe altele.

Ce îmi doresc în 2018?

Să călătoresc și mai mult pentru evenimente culturale și pentru concerte. Deja am pe wishlist concertul lui Roger Waters, să vedem cum și unde se va întâmpla. Să mai bifez niște destinații de pe travel bucket listul meu personal. Să mă bucur mai mult de fiecare experiență în parte.

Cum a fost 2017 în poze?

Dubai, Burj Khalifa
Ianuarie 2017: Dubai, Burj Khalifa
Bruxelles, Muzeul Magritte
Februarie 2017: Bruxelles, Muzeul Magritte

 

Venetia, Italia
Martie 2017: Venetia, Italia
Vama Veche
Aprilie 2017: Vama Veche
V&A Museum, Londra
Mai 2017: Expoziție Pink Floyd, V&A Museum, Londra

 

Timișoara
Iunie 2017: Timișoara

 

Dobrogea
Iulie 2017: Dobrogea

 

Gura Portiței
Iulie 2017: Gura Portiței

 

Craiova
August 2017: Craiova

 

Edinburgh
August 2017: Edinburgh

 

Delta Dunării
Septembrie 2017: Delta Dunării

 

Alba Iulia
Septembrie 2017: Alba Iulia
Edinburgh
Octombrie 2017: Edinburgh

 

Crama Lacerta
Octombrie 2017: Crama Lacerta

 

Sibiu
Noiembrie 2017: Sibiu

 

Londra
Decembrie 2017: Londra

Write A Comment