N-am avut niciodată pe wishlist Emiratele Arabe Unite, cu atât mai puțin Dubai. Doar că s-a întâmplat să-mi petrec aproape o săptămână acolo. Și da, recunosc că lumea arabă mă fascinează într-un mod pe care nici acum nu mi-l explic. Pentru orice altă curiozitate, întrebați-mă. Poate știu, dacă nu, întreb mai departe. Relațiile diplomatice cu Emiratele au fost deja semnate.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Cum ajungi
Eu am avut zbor direct cu WizzAir, cumpărând biletele la promoția de Black Friday. Am dat 400 RON pe ele, dus-întors. Altfel, cu escală, aveți Qatar, Turkish, Etihad, Emirates. Bineînțeles, la prețuri de companie de linie.
Zborul durează aproximativ 5 ore, iar aeroportul nou din Dubai e puțin mai departe de oraș (20 minute distanță cu mașina). De asemenea, nici shoppingul din aeroport nu este cine știe ce. Însă am observat că majoritatea produselor de tip suvenir au aceleași prețuri ca în orice souvenir shop din orașe. Iar apa are preț normal, de 2 dirhami.
Bine de știut
Moneda oficială este dirhamul. Un dirham valorează cam 1.2 RON. Spre deosebire de Iordania descoperită de mine în 2015, în Emirate poți plăti cu cardul aproape peste tot, și poți folosi majoritatea tipurilor de carduri bancare: VISA, VISA Electron, Maestro, Mastercard. Subliniez acest aspect pentru că atunci când am aterizat în Amman, Iordania, n-am găsit niciun bancomat Mastercard friendly, așadar am avut ceva emoții.
Țara este destul de cosmopolită și tourist friendly. Dacă ești femeie, nu e nevoie de haine lungi, nu te obligă nimeni să porți burka sau abaya, însă vei surprinde niște priviri. Sunt curioși, nu neapărat agresivi.
Se vorbește limba engleză în propoziții și fraze, însă nu articulează cuvintele. Fac această subliniere pentru că în Iordania, vocabularul localnicilor era extrem de limitat în limba engleză. S-ar putea să vă fie puțin dificil să înțelegeți ce vă spun. E ok, sunt drăguți, repetă.
Abia acum au un sistem de transport în comun bine pus la punct. Linia de metrou e foarte utilă, practic poți ajunge la toate obiectivele turistice cu metroul. Vă luați un card reîncărcabil, iar o călătorie variază între 3-6 dirhami, depinde de distanță. Sunt și variante de bilet de două călătorii, de o zi, etc. Informația nu e la vedere, trebuie să stai la rând la un ghișeu să întrebi și să cumperi biletele.
Fiind țară musulmană, aveți grijă când vă urcați în mijloacele de transport. Există secțiuni dedicate doar femeilor, iar bărbații sunt amendați 100 dirhami dacă vin în zona respectivă. După cum știți, o femeie musulmană nu poate să stea decât în prezența fratelui, tatălui sau soțului, așadar, avem compartimente separate. Altfel, femeile pot sta fără nicio problemă în zona dedicată bărbaților. Pe testate, în zona respectivă sunt mereu locuri libere.
În Emirate, toată lumea conduce. Așadar, turiștilor le recomand închirierea unei mașini. Aveți mare grijă la limitele de viteză. Amenzile încep de la 600 dirhami și urcă până la 30.000 dirhami. Sau pușcărie. Iar radarele sunt practic din kilometru în kilometru. Cât privește parcarea, există mai multe variante. Unele sunt gratuite, altele devin gratuite, dacă consumi ceva din locația unde ai parcat, însă ai nevoie ca restaurantul să-ți ștampileze tichetul de parcare. Altfel, plătești de la 10-60 dirhami/ parcare. Mai există varianta de valet parking, ca să nu-ți mai bați capul cu căutarea unui loc de parcare, și câteodată funcționează tot pe bază de semnarea tichetului. Trebuie întrebat, oricum.
Dacă nu te simți ready to ride pe autostrăzi întortocheate de 8 benzi pe sens, taxiul este o variantă nu foarte scumpă. Pornirea pornește de la 5 dirhami, iar distanțele către obiective turistice costă cam 30-40-50 dirhami/ călătorie. Taxiul îl opriți din mers sau din parcările semnalate pentru ei. Apropo, dacă plecați cu taxiul dintr-un centru comercial, e foarte posibil ca pornirea să coste 12 dirhami. Consumă mașina mai mult când e mai grea de la atâta shopping.
Este sufocant de cald și la 25 de grade. Practic, descoperirea Emiratelor ar trebui să se facă în perioada octombrie-aprilie, după care vine valul de căldură. 60 grade ziua.
Dubaiul este un oraș construit în jurul autostrăzilor, așadar n-aveți cum să mergeți pe jos să vizitați. Distanțele sunt de zeci de km. De altfel, din ce am descoperit eu în New Dubai, doar zona Marina are trotuar de promenadă, plajele foarte cunoscute au și ele zonă de promenadă și în centru există CityWalk, o rețea de străduțe mici, pline cu magazine și restaurante. Abu Dhabi mi-a părut mai prietenos din punctul acesta de vedere, ei au șosele cu patru benzi prin oraș, nu autostrăzi, și este destul de verde, având foarte multe parcuri.
Internetul merge prost și foarte greu. Și mai este și foarte scump. Rețeaua lor de free wifi este destul de securizată, la modul în care trebuie să te înscrii cu numărul de telefon din Emirate, primești un sms cu un cod și aia e. Dar dacă ești turist, n-o să-ți dea (aproape) nimeni un cod. Am încercat, s-au uitat ciudat la mine.
Nu se mănâncă gumă, mâncare și nici nu se bea apă în mijloacele de transport în comun. Impresia mea este că au făcut obligatoriu acest aspect pentru a respecta Ramadanul. Așadar, decât să interzică doar o lună pe an, de ce să n-o facă permanent?
Aveți mare grijă cu alcoolul. Acesta este interzis de Coran, așadar se consumă doar în anumite baruri. Există liquer shops, doar că teoretic n-ai voie să transporți alcool.
Ceaiul lor este un fel de băutură tradițională și se servește de obicei negru sau verde. Dacă nu stați bine din punct de vedere cardiac, vă recomand să nu comandați astfel de ceaiuri, sunt foarte concentrate. De la un ceai negru băut seara, am avut două zile de insomnii.
Nu pot să zic nimic despre hoteluri și cazare, eu am locuit la o prietenă. Însă în avion la întoarcere am povestit cu vreo două persoane care mi-au spus că hotelurile de 2 stele sunt foarte ok – de asemenea, cam toate hotelurile oferă inclus în preț pickup/drop off service la aeroport. Pe Airbnb am văzut iar niște apartamente foarte foarte faine.
În ceea ce privește mâncarea, Dubaiul este un oraș plin de expați, așadar o să regăsiți majoritatea lanțurilor celebre. Pentru prânz, am observat că majoritatea are dish of the day, cam 50 dirhami meniul. Cina costă cam între 50-90 dirhami, în funcție de ce comandați. Mâncarea e ok ca preț, la băuturi mi se pare că au sărit calul. O Cola costă destul de mult în meniu, 26 lei, în condițiile în care la orice chioșc de stradă este un magazin și vând aceeași Cola cu 1 dirham, adică 1.2 lei. Spicy la ei înseamnă FOARTE PICANT, așadar cereți no spicy, căci oricum o să fie picant. Pe testate. Și dacă vă plac creveții, oriunde găsiți în meniu Dynamite Shrimps, comandați cu încredere. O să vă placă.
Dacă vă simțiți îndrăgostiți și pasionali, să știți că în Emirate oamenii nu se pupă în public, nu se țin de mână, nu se îmbrățișează. Și cam toată lumea acceptă acest lucru.
Peste tot sunt polițiști undercover, așadar sunteți în siguranță. Mai ales dacă le încălcați regulile.
D-ale turistului
Din punct de vedere cultural, nu-i o variație foarte mare. Obiectivele turistice sunt cele menționate de absolut toate siteurile și ghidurile. Șocul meu cultural a fost că absolut tot arată ca în poze. Da, mi-a picat capul pe spate uitându-mă la Burj Khalifa. Practic, cam așa te simți lângă fiecare clădire. Sau cel puțin așa m-am simțit eu.
Cam așa zice Trip Advisor: Dubai Fountains, Burj Khalifa, Burj al Arab, Dolphin Bay, Dubai Mall, Safari.
Ce fac turiștii care vor să spargă bani în Dubai? Păi se plimbă cu cămila, se pupă cu delfinul, hrănesc rechinul și se pozează cu pinguinii din Mall of the Emirates – ăla cu pârtie de ski. Unii mai văd din elicopter Dubaiul și alții închiriază yaht, după posibilitățile financiare, pentru un tur de golf. Apoi, e plin de cluburi care mai de care mai scumpe și mai fițoase.
Tips
Burj Khalifa este impresionant. Cred că cel mai mult merită să-l vezi ziua, deoarece noaptea orașul arată frumos, dar îmi pare o imagine care seamănă cu ce vezi pe geamul avionului când aterizează. Biletele sunt destul de scumpe, însă puteți folosi cu încredere groupon pentru oferte. Practic, luați biletul la preț și cu 60% mai mic.
Safariul în deșert este interesant, dar nu spectaculos, comparând cu traseul de safari pe care l-am făcut în deșertul iordanian. Durata e foarte scurtă, 15-20 minute, după care ești lăsat în camp, unde aștepți apusul, cina și spectacolul artistic. Safariul este o mare afacere, am aproximat vreo 500-600 de turiști care sunt cu toții aduși în același loc. De asemenea, groupon rules. Toate safariurile îți oferă aceeași experiență, așadar puteți lua varianta cea mai ieftină fără nicio problemă. Să fiți atenți doar că unii oferă pickup service și vin să vă ridice de la locația voastră. Alții stabilesc un punct de întâlnire într-o parcare de hotel.
În Dubai Mall, la marele acvariu, practic vezi tancul cu rechini gratuit, fără să mai plătești bilet.
Poți să te plimbi cu bărcuța în golf și fără să dai o grămadă de bani pe excursiile cu yahturile. Ai varianta de ferry, care te lasă în patru locuri diferite: Marina Bay, bazarul (Old Dubai), plaja Jumeira (lângă Burj al Arab) și Atlantis. Excursia costă 25 dirhami pe sensul de mers.
Perioada de reduceri este ianuarie-februarie, iar mallurile sunt absolut impresionante. Ce mi-a plăcut cel mai mult este că nicio vitrină nu seamănă cu alta, iar fiecare mall are propriul design & cool stuff. Da, și reducerile sunt generoase. Apropo, toate ghidurile turistice nominalizează mallurile ca obiective turistice. Dacă vreți Dubai pentru shopping, luați în considerare că ultima săptămână din ianuarie este liberă pentru cei din Arabia Saudită, așadar toți saudiții vin la shopping aici. Tot pentru ei, mallurile sunt deschise 24/24. Iar saudiții nu sunt cel mai simpatici musulmani de pe fața pământului, dar despre ei o să povestesc cu altă ocazie.
Wow-ul meu personal
Cred că-s defectă, dar pe mine singurul lucru care m-a impresionat în Dubai a fost dansul fântânilor de la Mall Dubai. Am asistat la 3 dansuri, le vedeți mai jos. Iar Thrillerul lui Michael, OMG OMG OMG.
Impresionant
Am povestit deja pe Facebook, repet mai jos. Și ca să înțelegeți că nu-i de joacă cu crezul lor, acum doi ani un tată și-a lăsat fiica să moară înecată, doar ca să n-o atingă salvamarul. Știrea aici.
Din cărți, despre Emirate
În avion, am citit Arabian Sands, Wilfred Thesiger. Până să plec, am citit mai multe articole ale jurnalistului Jim Krane, cel care a documentat expansiunea economică a Emiratelor în cartea care se numește City of Gold.
Iar ca ghid turistic, eu am folosit Berlitz: Dubai Pocket Guide.
Apps
Nu-s deloc tehnică, habar n-am cu appurile, însă ca gps care merge offline am folosit Here GO, cu download prealabil de harta Emiratelor. Aplicația te ajută și-ți explică și variantele cu mijloacele de transport, precum și limitele de viteză.
Pentru extra info despre locurile unde am fost, am ales aplicația Google Trips.