Sunt sigură că și voi aveți prieteni dragi care gătesc incredibil și vă întrebați de ce nu merg la Masterchef sau orice alt reality cooking show care se difuzează la tv. Așa simt și eu de fiecare dată când mănânc ceva gătit de Oana. Povestește cu o simplitate uluitoare cum se pregătesc rețetele, de parcă e cel mai ușor lucru din lume. Și te îndeamnă să faci și tu la fel, căci cât de greu poate să fie să potrivești niște ingrediente?
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Cred că cel mai adesea o asociez pe Oana cu quiche-urile. Am mâncat nenumărate quiche-uri făcute de ea, după rețete precise sau încercări de combinații de ingrediente absolut delicioase. Apoi, dulciuri. Și nu în cele din urmă, am degustat împreună niște licori bahice de poveste, fie home made, fie aduse de prin concediile în Europa din care se întoarce cu portbagajul plin de bunătăți. Acestea fiind spuse, era mai mult decât firesc să o întreb pentru seria wine and dine ce a gătit pe bază de vin până acum. Răspunsul ei? “Cred că numai în ciorbă n-am pus vin”.
Oana mai postează rețetele pe pagina ei de Facebook Oana’s Delis.
Rețetarul:
Quiche Oana’s Delis – rețeta proprie
Ingrediente: ceapă 2 buc, 3 cartofi potriviți, varză cam echivalentul a 2-3 cartofi, 5 ouă, 3 linguri iaurt grecesc, telemea de oi/vacă/capră -2 pumni mari, parmezan dupa gust, ardei iute, rozmarin, piper, usturoi 3-4 căței, vin roșu.
Cum se face: Ceapa se taie mărunt și se călește în ulei de măsline. Cartofii se fierb în coajă după care se curăță, se sfărâmă și se călesc cu ceapă, rozmarin, piper proaspăt măcinat și vin roșu. Se călesc până se evaporă vinul, dar rămâne aroma și culoarea. Varza murată se scurge bine, se taie mărunt, se pune peste ceapă și cartofi și se călește până se înmoaie. La sfârșit se adaugă vin roșu și se scade.
Se bat cele 5 ouă, 3-4 linguri de iaurt grecesc, telemea rasă, parmezan, usturoi, puțin ardei iute. Se amesteca cele 2 compoziții și se toarnă peste blatul precopt. Se coace cam 25-30 min.
Vinul îi dă o aromă deosebită. Testat!
Scoici în sos de vin și rosii cherry
Ingrediente: Midii proaspete – 1 kg, unt, vin alb demisec, usturoi, o ceapă mare, roșii cherry, busuioc, sare.
Cum se face: Midiile proaspete se spală foarte bine. Se taie usturoiul și ceapa foarte mărunt și se călesc în unt, direct în oala în care se fierb midiile. Se adaugă sare și piper și se lasă la foc mediu. Pune midiile în oală într-un singur strat și suficient vin cât să ai un strat de 3-5 cm pe fundul oalei din mixul de vin, unt, ceapă și usturoi. Acoperă oala cu un capac și călește midiile câteva minute la foc mediu spre mare, până ce se dechid.
Verifică midiile după aproximativ cinci minute să vezi dacă s-au deschis, e clar că s-au gătit. Dacă sunt gata (marea majoritate s-au deschis – nu se fierb mai mult de 5-7 min), ia oala de pe foc.
Am scurs sosul și pune-l într-o tigaie în care adaugi roșii cherry tăiate în două și puțin suc de roșii. Mai poți adăuga usturoi, busuioc și ardei iute. Pune scoicile într-un castron și toarnă sosul peste ele. Le poți servi cu vin alb sau roze și cu crutoane mari de pâine.
Bonus: la fel poți face și cu fructe de mare: creveți și calamari proaspeți. Le gătești cam 3 min pe fiecare parte după care faci un sos de usturoi și câteva fire de usturoi călite în ulei de măsline peste care adaugi vin alb, ardei iute, cimbru, busuioc, o linguriță de miere.
Pere fierte în vin roșu cu sos de ciocolată și sorbeto de fructe
Ingrediente: 2 pere ferme, 500ml vin roșu, 100g zahăr, coajă de portocală, 2 cuișoare, un băț de scorțișoară, o boabă de piper, o ciocolată 70% cacao, sorbeto de lămâie și mango – se pot înlocui cu înghețată de vanilie sau nuci caramelizate.
Cum se face: Spălăm perele și le curățăm de coajă. Perele trebuie să fie ferme nu zemoase pentru că altfel se vor înmuia de tot la fiert. Scoatem mijlocul de la pară cu ustensila specială sau cu un cuțit subțire. Dacă doriți puteți să tăiați perele în două pentru a fi mai ușor de curățat. Punem pe foc ingredientele şi aducem la punctul de fierbere. Reducem focul, acoperim cu un capac şi fierbem înnăbușit perele timp de 30-45min. La final scoatem perele cu o paletă și le așezăm în farfurii.
Punem la topit o ciocolată 70% cacao la bain-marie și când devine lichidă o turnăm peste pară. Alături am pus 2 cupe de sorbeto, lămâie și mango.
Înghețată de vin roșu
Ingrediente: 300 ml vin roșu, 100 ml lapte, 2 linguri miere, o lingură zahăr, două gălbenușuri ou, 100 g unt, 100 g mascarpone.
Cum se face: Amestecă mascarpone cu gălbenușurile și zahărul. Separat, pune la fiert vinul, mierea, laptele și untul, circa 10 minute, până când untul se topește și avem un amestec omogen. Amestecă cele două compoziții până obții o spumă. Pune totul la congelator și la anumite intervale scoate și amestecă cu mixerul pentru a evita formarea acelor.
*Wine and dine este seria de articole a lunii care au ca punct central vinul și poveștile din jurul lui.