Sunt Oana și am o piele foarte albă. Nu foarte, extrem de albă. În taberele la mare din liceu toată lumea râdea de mine că mă întorceam de la mare după o săptămână la fel de albă cum plecasem. Se prea poate că party-urile până dimineață la Mega Discoteca Tineretului să aibă a face cu cei patru ani petrecuți în tabără la Costinești fără să mă vadă prea mult soarele. Dar asta și pentru că foloseam o grămadă de cosmetice pentru plaja.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

În toată existența-mi, m-am bronzat uniform și vizibil doar o singură dată: la 20 ani, când am avut un platouaș de o săptămână la Costinești, 3 weekenduri la Mamaia, 1 weekend la Vama Veche (prima întâlnire cu Vama, de altfel) și alte 2 săptămâni în Grecia. Dacă nu mă lasă memoria, cred că am fost de 2-3 ori și la bronzat la celebra stațiune brăileană Lacu Sărat. La momentul respectiv, foloseam gama pentru copii Nivea din seria cosmetice pentru plaja.

Vara la Vama Veche

Ani mai târziu, am învățat că viața sub umbrelă e minunată, că-i mai bine să stau îmbrăcată (cămașă cu mânecă lungă plus pantaloni lungi) la plajă decât să tratez piele arzândă după. De asemenea, din cauza tipului meu de piele, fac inclusiv erupții cauzate de soare – o fericire, altceva nu, am trecut inclusiv prin tratament cu antibiotic ca să repar situația.

Problema cu aceste cosmetice pentru plaja mi-e recurentă. În fiecare vară, mă întreb “eu ce folosesc acum”. Și nu scriu pe Google “cosmetice pentru plaja 2017” sau fac documentare din revistele de femei. Nu, nu. Mă duc la farmacie și o terorizez pe doamna care foarte amabil mă întreabă dacă poate să-mi fie de folos. Pentru căci piele foarte albă, cel mai tare mă enervează cremele cu SPF 50, așa cum e recomandat. Pe lângă faptul că majoritatea costă o avere, textura este absolut oribilă. Maglavaisul e gras și foarte greu de întins pe piele, rămân urme albe și mă enervează cumplit faptul că trebuie să masez muuuuult ca să intre în piele. Acestea fiind spuse, de doi ani am renunțat la ele, prefer să fiu foarte îmbrăcată.

Nu mă dau în vânt după dermato-cosmetice, pielea mea nu se înțelege extraordinar cu ele, nici în ceea ce privește gama de cosmetice pentru uz zilnic, nici gama cosmetice pentru plaja. Cu toate astea, folosesc pentru față când merg la plajă un Correcteur de teint fluide de la La Roche Posay, pe care l-am descoperit recent. Extraordinar nu e, e mega albicios, dar e prima cremă de dat pe față prin care nu m-a ars soarele pe frunte sau pe nas – poate pentru că SPF 25 sau pur și simplu I got lucky – doar că și prietena mea l-a folosit și la fel, all good, în comparație cu alte chestii special cumpărate pentru față care ne-au mai ars, ocazional, pielea. În plus, mi-e mega lene să mă cremuiesc constant, așadar cu treaba asta m-am dat pe față când am plecat din cameră, rezistă minunat peste zi. Sau cel puțin rezistă minunat peste zi pe mutra mea.

Apoi, de anul trecut am făcut cunoștință cu gama de cosmetice pentru plaja de la Gerovital. N-aș fi cumpărat, dar Oltea a recomandat acest minunat ulei Gerovital cu SPF 10 care pune bronzul pe tine. Nu chiar pe mine, eu îmi petrec veacul sub umbrelă, dar ușoare urme de piele un pic mai închisă au fost sesizate anul trecut datorită acestui ulei. Plus, prietenele mele se bronzează frumos cu el, deci it’s a keeper.

Anul ăsta, tot Gerovital a venit și cu o gamă nouă, cred, cu ceva pe bază de rodie. Foarte fain și fluid, am folosit cel cu SPF 30. Cea mai faină chestiune este că-i foarte ușor și se așază bine pe piele, nu trebuie să întinzi nimic, doar să pufăi. Iar pe cel cu SPF 10 îl țin în poșetă și mă pufăi când plec dimineața de acasă spre birou/ unde am treabă.

De asemenea, mă mai răcoresc sub umbrelă cu apă termală. Acum e Avene din motive de recipient mic, de obicei e oricare dintre apele termale pe care le găsesc la promoție prin farmacii și se vând la recipiente mici. Altfel, acasă folosesc în loc de apă termală îmbuteliată și fără să coste o mică avere apă minerală Borsec pe care o țin în frigider și pentru care am luat de la Jumbo un recipient cu pufăitor special. Happy skin, more happy budget.

Last but not least, încă mă amuz cum credeam că uleiul pur de măsline dat pe corp face mai bine pielii care stă la soare decât o cremă cu SPF inclus. Și râd tare la povestea aia cu berea care dată pe piele, accelerează bronzul.

Nu că-s vreo expertă, dar pentru că am experiența anilor trecuți și cumva suferinzi, îmi permit să dau două sfaturi:

1. Folosiți creme de protecție, e nasol de tot ce urmări pot avea arsurile solare.
2. Sugerez cremuirea încă din camera de cazare. Ani de-a rândul am avut diverse dungi pe corp de la soarele care m-a prins pe picioare, pe genunchi, pe decolteu, pe umeri, toate ca urmare a drumului de la cazare la plajă.

Cealaltă stare de briză am experimentat-o fain de 1 mai.

Write A Comment