Poate ați observat și voi că de cel puțin jumătate de an, pe rafturile Lidl România se găsește un iaurt islandez, mai exact o specialitate islandeză pe bază de lapte SKYR. De curând, între specialitățile săptămânii nordice, am descoperit și brânza SKYR. Adică dragoste la prima degustare. Brânza islandeză SKYR nu are finețea mozzarellei italienești, însă are consistență.
În traducere, skyr înseamnă lapte îngroșat – thick curdled milk, pentru iubitorii de finețuri lingvistice englezești.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Când zici Islanda, te gândești automat la frig, așadar și bucătăria lor trebuie să fie bogată în proteine ca să poți duce frigul pe picioare. Așadar, calitatea supremă a acestei brânze este cantitatea mare de proteine.
La o primă căutare pe google, am descoperit următoarele:
Skyr este un produs tradițional islandez din produse lactate care este fabricat din lapte degresat odată ce crema a fost îndepărtată. În acest moment, acest produs de lapte / brânză se încălzește și se adaugă culturi bacteriene vii din preparatele anterioare din acest produs lactat. După ce laptele / iaurtul începe să se îngroașe, acesta este presat de zer. În timp ce unii oameni consideră că aceasta este o formă de iaurt, este folosită ca o brânză în majoritatea părților din Islanda.
Există o serie de probiotice puternice în acest produs lactat care îl fac extrem de benefic pentru digestie. În ceea ce privește coerența, acest produs islandez este mai gros decât iaurtul grecesc și are un indiciu de dulce plăcut.
Hiloved, un blog care are o întreagă categorie dedicată produselor scandinave, notează:
Skyr-pronunțat “skeer” – este un “iaurt” tradițional islandez, care a fost făcut din epoca vikingă din secolul al IX-lea. Este clasificată din punct de vedere tehnic ca o brânză deoarece conține cheag, o substanță folosită pentru curățarea laptelui atunci când face brânză, dar este considerată ca un iaurt datorită structurii și texturii sale. Skyr este mult mai groasă decât cea de yoghină americană sau chiar greacă și ar putea fi cea mai sănătoasă dintre iaurturile disponibile. Făcut din lapte fără grăsimi, combinat cu culturi vii, are un conținut scăzut de grăsimi, bogat în proteine (conținând de trei ori proteina de iaurturi obișnuite) și absolut încărcat cu probiotice.
Citește și: Reguli de bază pentru degustarea brânzei
Iaurt sau brânză?
Dacă veți căuta pe internet despre skyr, veți descoperi că este o întreagă dezbatere dacă este brânză sau iaurt, datorită procedeului de fabricație. Islandezii îl consideră mai degrabă brânză, în timp ce în restul lumii este mai bine văzut și vândut ca iaurt, în principal datorită comunicării puternice a iaurtului grecesc și a beneficiilor lui – proteine, probiotice și desigur, adjuvant major în orice dietă. O analiză amplă despre subiect poate fi citită în Cooked Illustrated.
Rețeta completă și corectă o puteți găsi aici, rețeta fiind încă considerată un produs care se încadrează în categoria slow food.
Și ca să vedeți cât de atașați sunt islandezii de acest produs, una dintre expresiile lor favorite este “not my cup of skyr” față de englezescul și foarte cunoscutul “not my cup of tea”.
Certificare SKYR
Un aspect foarte interesant pe care l-am descoperit la research a fost această certificare Certified Icelandic Heirloom Skyr Cultures, o organizație independentă din Islanda care certifică iaurturile / brânzele Skyr. Culturile probiotice sunt cele mai importante – dacă v-ați uitat în rețeta originală, o să vedeți că iaurtul skyr se face la fel ca maiaua – se păstrează și se întreține cultura de la producție la producție, de aceea compoziția trebuie certificată.
Pe musai list, dacă aveți pe lista de destinații Islanda, când se va putea călătorii din nou, recomand un local gastronomic tour – eu m-am tot uitat pe propunerile lor și mi-a plăcut mult ce am descoperit 🙂
Photo by Anita Peeples on Unsplash