Nu-s vreo expertă în ale călătoritului profesionist cu avionul, dar decolez destul de des încât să îmi permit să vă povestesc una-alta despre waiting time la aeroport. Am scris despre asta căci aseară om drag aproape a pierdut avionul către city break-ul unde un el o aștepta, dar m-a ascultat cu procedura de checkin și a ajuns la fix.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
- Primul lucru, verifică pe siteul aeroportului câte alte zboruri sunt într-un interval de o oră față de ora ta de zbor. Dacă aeroportul e relativ mic și sunt mai puțin de cinci zboruri, din experiența mea mai mult de 30 minute nu durează de când intrii în aeroport, security check, passport check, ajuns la poartă. Dacă sunt mai multe de cinci, atunci da, respectă regula cu două ore înainte.
Tips pentru aeroportul Otopeni: dimineața e oribil, sunt zeci de mii de oameni care tranzitează și se fac cozi mari la security. Dacă ești în întârziere, folosește terminalul nou, din stânga, de obicei nu-i așa aglomerat.
Tips 2: dacă ești în mega întârziere, oamenii te vor lăsa în față. Roagă-i frumos, zâmbește-le și mulțumește-le, cei mai triști oameni din lume sunt cei din aeroporturi, nimeni nu zâmbește, toți au fețe lungi și oboseala ține loc de machiaj.
- Din experiența mea, ora de închidere de pe bilet nu este neapărat reală. Dacă ai noroc, se întâmplă ca din cauza numărului mare de pasageri, să mai depășească ora de închidere cu 5-15 minute. Dacă ai făcut checkin online, n-o să te strige în aeroport, însă dacă ai cumpărat ceva din duty free și ți-au scanat biletul, apari în baza de date și te vor striga. Dacă ai de traversat tot aeroportul ca să ajungi la terminalul potrivit și ești în mega întârziere, oprește-te la primul ghișeu deschis de checkin și roagă-i să anunțe că alergi spre terminalul potrivit. Am făcut și asta, oamenii m-au așteptat și chiar m-au escortat cu o mașină mică la aeronavă.
- Dacă ai connection flight și timpul de schimbat aeronave este limitat, primul lucru pe care trebuie să-l știi este că cea de-a doua aeronavă o să te aștepte. Ești deja în sistemul lor, apari ca fiind în tranzit, n-ai timp de colindat duty free-ul, dar ai timp să schimb aeronavele. Sugestia mea este să-i spui stewardesei că ai un connection flight destul de rapid față de ora când aterizați, ea o să îi spună pilotului, el turnului de control, niște magie se întâmplă. Am făcut-o și pe asta în octombrie 2016, deci se poate. Nu știu cum e pe alte continente, dar în Europa au fost foarte amabili și drăguți cu mine.
- Multe aeroporturi din Europa au security check cu pașaportul printr-o mașinărie. Eu recomand căci e super rapid în comparație cu clasica coadă unde poliția de frontieră se mișcă foarte încet.
- Din aeroport în orașul unde aveți treabă sunt de obicei destule variante de transport în comun. Dacă zburați cu low cost, verificați online și biletele de bus. De obicei, prețurile pot fi cu până la 90% mai ieftine decât la șofer și/sau ghișeul de bilete.
- Majoritatea aeroporturilor din Europa nu mai sunt atât de restrictive cu privire la ambalarea cosmeticelor, așadar nu vă stresați că n-aveți pungi transparente & co. De obicei oamenii întreabă, scoateți portfardul, aia e. Apropo, dintr-o amețeală specifică mie, am trecut de multe ori cu sticla de apă în geantă. Deci nu vă stresați prea tare că ați uitat-o în geantă. Tot din această serie, aveți grijă cu cantitățile. Eu am rămas la Roma fără un borcan de cremă de trufe pentru că avea 130g, iar limita este de 100g. Am și plâns și i-am zis ăleia că mănânc acolo pe loc jumătate, n-a mers. Dar măcar am încercat.
- Când cei de la securitate vă pun să vă descălțați, vă rog eu mult să folosiți papucii de plastic. Este oribil ce mi-a fost dat să văd în materie de șosete. Plus că nu-i igienic. Și dacă nu mai sunt papuci, nu vă descălțați. Pot scana talpa pantofilor și cu alte aparate.
- Dacă plecați într-o destinație unde viza o luați din aeroport, pregătiți-vă să așteptați la cozi, cam 20-30 minute din experiența mea în Orientul Mijlociu.
- Luați un sandwich în rucsac, ceva de ronțăit, fructe, ciocolată. Pe lângă faptul că aeroporturile sunt foarte scumpe, mâncarea este oribilă. În afara chain-urilor pe care le cunoșteam deja, orice food court al aeroportului vinde tălpi de cauciuc în loc de pizza, niște sandwichuri oribile și prăjituri fără nicio textură. Nu comentez de mâncarea din avion, ceva decent am mâncat doar de la Turkish Airlines, însă mai țin minte cum Tarom ne-a servit o dată mâncare de mazăre cu sos de roșii și carne de pui, mazăre care mi-a ajuns în poală de la vecinul de scaun. Altfel, în Wizz sandwichurile n-au nicio treabă cu pozele, acum vreo două luni am călătorit cu cineva care a cumpărat un sandwich cu chiflă albă și cașcaval, deși în descrierea de pe ambalaj trebuia să existe și ceva legume și unt, n-a fost să fie. A fost urât, dar în urma scandalului, a primit bonus un Snickers care a ajuns la mine.
- Bagajul de mână. Aici e o întreagă aventură și mi se pare că-i doar pe bază de noroc. În afară de România, eu n-am văzut în niciun alt aeroport verificare a bagajelor la îmbarcare. Călătoresc destul de des cu Wizz, așadar le știu foarte bine politica de bagaje. Eu personal n-am avut probleme, am un rucsac pentru city breaks și m-am obișnuit să travel light. Am înțeles că nici Blue Air nu mai e așa restrictiv, iar cei mai ok sunt RyanAir, care te lasă cu două bagaje.
Tips: dacă aveți prea multe bagaje care nu mai încap în geantă, poți cumpăra ceva din duty free și ruga personalul să-ți dea o sacoșă mare. Eu am venit acum vreun an cu un braț de cărți, m-au lăsat să trec așa, deși împreună aveau cam 5-6 kg (Taschen fan). Am mai livrat un tablou care era 1×1.2m și au fost drăguți și mi l-au depozitat ei într-un spațiu adecvat din avion.
PS: nu încurajez alergatul prin aeroport. Am căzut și chiar m-am lovit de vreo trei ori, mi-am uitat bagajul la security check, am făcut de două ori cu mâna aeronavei de pe aeroport. Cam asta se întâmplă când nu calculezi timpul bine.
Drumuri bune vă doresc!