Romanian Design Week 2019

Romanian Design Week este o poveste creativă care are un scop precis: activarea comunității creative de meșteșugari de diverse obiecte și idei. În acest an, festivalul propune publicului trei circuite care integrează peste 30 de entități din comunitățile și hub-urile creative Industria Bumbacului, Creative Tribe și Încotroceni.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

La acestea se adaugă expoziția centrală, o serie de expoziții-capsulă semnate de creativi și organizații locale, dar și din Moldova sau Franța, un concept store dedicat designului românesc, dar și cea de-a doua ediție RDW Awards, premiile care încurajează excelența în industriile creative și promovează designerii români.

Expoziția centrală RDW 2019 propune explorarea în premieră a clădirii BCR din Piața Universității și cuprinde peste 200 dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de designeri, graficieni și arhitecți români. Expoziția, cea mai complexă de până acum, reunește cinci categorii – Arhitectură, Design de Produs, Design Grafic, Fashion și Multidisciplinar. Aceasta face parte din traseul Noaptea Muzeelor.

Vizitatorii vor putea să descopere o varietate de proiecte, de la prima bicicletă din bambus laminat din lume, un dicționar digital pentru pasionații de advertising și online, un semn de carte care adaptează lumina din camera cititorului și piese vestimentare care reclamă nevoia societății de a promova drepturi egale și respectul mutual între sexe, până la case abandonate revigorate și reintegrate în viața comunităților și instalații interactive.

Spațiul central RDW  include și o serie de expoziții-capsulă, semnate de creativi și de organizații locale sau internaționale: Lille Metropole 2020-World Design Capital, parte din programul Sezonului România-Franța; Universitatea de Arte București și Marcel Klamer;  Asociația Igloo – Habitat și Arhitectură; Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Arte și Design; Zeppelin; Designforkidz; Miloš Jovanović; Moldovan Design Week; Smart DesignChallenge, precum și expoziții, instalații sau branded content realizat în parteneriat cu Absolut, Brico Depôt, Illy, IKEA, MedLife și Renault.

ABSOLUT SELF EXPRESSION SPACE @ RDW

Absolut expune în cadrul RDW lucrările câștigătoare Absolut Global Creative Competition din etapa locală. Destinată tuturor creativilor, competiția a constat în realizarea unei creații vizuale pornind de la una dintre cele cinci credințe ABSOLUT, derivate din campania Create a Better Tomorrow, Tonight.

Oricine își dorește să pornească un dialog abstract cu cele cinci creații artistice și, implicit, cu Absolut este așteptat în spațiul interactiv destinat libertății de exprimare absolute și autocunoașterii prin artă, din cadrul RDW.

SMART DESIGN CHALLENGE 

Expoziția „Smart Design Challenge” prezintă o selecție a celor mai bune proiecte finaliste în competiția națională organizată de Orange România, în parteneriat cu magazinul de design românesc Dizainăr. Este vorba de produse inteligente care îmbină tehnologia cu o viziune creativă și curajoasă în ceea ce privește designul.

Tema ultimei ediții Smart Design Challenge a fost „Daily routine”, iar produsele create de candidaţi, proiectate și apoi prototipate, au trebuit să se încadreze în categoriile home&deco sau accesorii. Înainte de anunțarea marilor câștigători, cele mai bune obiecte de design au fost expuse în magazinele Orange de tip smart shop. Astfel, smart shop-urile Orange au devenit spații de retail neconvenționale, atât pentru tinerii antreprenori, cât și pentru clienți, care au avut ocazia să descopere aceste inovații.

IKEA ART EVENT 2019

IKEA Art Event 2019 „se dă jos de pe perete”, ajunge „cu picioarele pe pământ” și în ringul de dans, cu mult entuziasm. Opt designeri, fiecare cu viziuni artistice diferite, au creat câte un covor cu o expresie unică și îndrăzneață, rezultatul fiind o colecție limitată de obiecte de artă, realizată manual din materiale naturale.

Covoarele care fac parte din ediția IKEA Art Event de anul acesta oferă opt răspunsuri diferite – și opt moduri foarte diferite de a personaliza spațiul create de: Supakitch, Franța; Chiaozza, SUA; Noah Lyon, USA; Craig Green, Marea Britanie; Seulgi Lee, Coreea; Virgil Abloh, SUA; Misaki Kawai, Japonia; Filip Pagowski, Polonia.

Expoziția creată pentru lansarea colecției IKEA Art Event 2019 din cadrul Romanian Design Week explorează conceptul de exprimare de sine printr-o prezentare jucăușă a pieselor de design, care interacționează cu vizitatorul atrăgându-l în interior și integrându-l în expoziție.

STAȚIILE DE REÎNCĂRCARE IKEA

Foarte mulți creativi spun că obiceiul de a lucra pe timp de noapte este ceea ce îi ajută să se concentreze și să fie productivi. Anul acesta, IKEA își propune să desființeze acest mit și să arate că somnul este de fapt un combustibil al creativității.

„Reîncarcă-te pentru viață” este conceptul umbrelă sub care IKEA îi invită pe cei mai mulți oameni să redescopere importanța somnului de calitate în viața de zi cu zi. Iar Stațiile de Reîncărcare IKEA abia așteaptă să fie descoperite în cadrul expoziției Romanian Design Week.

Vizitatorii sunt invitați să „se deconecteze pentru a se conecta”, „să doarmă precum bebelușii” și poate să viseze puțin mai mult.

RENAULT ROMÂNIA LA RDW

#DesigningZOE este o capsulă unde participanții își pot desena și personaliza un Renault ZOE cu ajutorul unui perete digital de tip graffiti.

Aceştia au posibilitatea să își posteze „creațiile” pe Instagram și Facebook, le pot imprima și expune în zona dedicată.

MEDLIFE LA RDW

Una dintre expozițiile-capsulă prezente la RDW este Aequilibrium – Atlasul Bolilor Născute din Dragoste, de MedLife.

Expoziția „Atlasul Bolilor Născute din Dragoste” este menită să deschidă calea unor reflecții cu privire la toate acele gesturi de iubire pe care le facem, ignorând potențiale afecțiuni. Știm că toți avem pasiuni care cer sacrificii în ceea ce privește sănătatea noastră, așa că expoziția propune un atlas medical dintr-o perspectivă paralelă și actualizată, o abordare unică a sănătății trupului, a minții și a sufletului.

Designul este o combinație de fotografie, ilustrație și poezie, în care posturile relevă nuditatea corpului uman, evidențiind aspecte ale bolilor născute din iubire și pasiune pentru artă sau viață. Expoziția va fi un periplu printre teme precum dragostea de viață, maternitate, dans, muzică, justiție, dreptate, sport, tradiții și profesii. Te va face să reflectezi la cum am putea descoperi măsura corectă a unui stil de viață sănătos care să conducă la o stare de bine.

CANDELABRUL ILLY ART COLLECTION 

Illy prezintă candelabrul iconic „illy Art Collection”, ce combină plăcerea senzorială a unui espresso perfect cu cea estetică a unei opere de artă.

Cu douăzeci și șase de ani în urmă, Francesco Illy a avut inspiraţia de a invita un grup de artiști să-și exprime creativitatea pe suprafaţa unei ceşti de espresso proiectate de Matteo Thun pentru illy. A rezultat colecția „illy Art Collection”, care a transformat un obiect folosit zi de zi într-o pânză albă. De-a lungul anilor, peste o sută de artiști de renume internațional au lucrat pe această pânză, de la Michelangelo Pistoletto la Marina Abramović, de la Anish Kapoor la James Rosenquist, de la William Kentridge la Yoko Ono, de la Gillo Dorfles la Robert Wilson, de la Maurizio Galimberti la Max Petrone.

Colecțiile „illy Art Collection” sunt o expresie tangibilă a conceptului illy despre cultura frumuseții. 

BRICO DEPÔT

Viziunea Brico Depôt este ca fiecare dintre noi să aibă o casă în care să se simtă bine, iar îmbunătățirea locuinței să devină accesibilă tuturor. Plecând de la acest obiectiv, Brico Depôt vine la Romanian Design Week cu două spații de experiență de unde vizitatorii se pot inspira pentru noi proiecte și pot găsi totodată soluții inteligente și idei de amenajare.

Spațiul de la etajul doi al expoziției centrale invită la o incursiune în lumea amenajărilor funcționale, cu dușumea, pietriș decorativ și panouri modulare de gard care pot transforma orice spațiu într-o oază de relaxare. Și pentru că fiecare proiect de amenajare a locuinței este diferit și are nevoie de unelte și produse de decorat pe măsură, vizitatorii pot descoperi în spațiul de la parter noua gamă de unelte electrice Erbauer EXT. Tot în acest spațiu este prezentată și noua gamă de vopsele de interior cu nuanțe unice. 

TOMORROWS – MILOŠ JOVANOVIĆ 

Flux permanent mess art design. Cu alte cuvinte, o să fie două camere și o ușă mică între ele. O să fie linia de modă Ciao Miki, ȘahȘah, poate FÜZZBALL, o brichetă, o bere, memorabilia, probabil un puzzle. Cin Cin

MOLDOVAN DESIGN WEEK LA RDW

Moldovan Design Week 2019 prezintă o selecție a celor mai creative proiecte de design, arhitectură, design industrial, de produs, design interior, design grafic, proiecte de AR sau VR din Republica Moldova.

Conceptul expozițional propus este unul minimalist, accentul punându-se pe proiectele expuse și pe caracteristicile acestora. Structura expoziției este una narativă, care îmbină autenticul cu invoațiile autohtone.

DESIGNED TO INSPIRE PLAY

Expoziția prezintă o serie de jucării din portofoliul designforkidz.com, jucării speciale, care trec testul timpului și care presupun procese și finisaje excepționale.

Într-o lume dominată de consumerism, această expoziție își propune să prezinte o selecție de jucării trainice, gândite cu atenție și realizate cu minuțiozitate, din materiale de calitate, obiecte care permit atât copiilor, cât și adulților să își imagineze și să creeze povești.

Meine grosse liebe. Design de Marcel Klamer 

Design de Marcel Klamer prezintă o selecție reprezentativă din creația unuia dintre cei mai prolifici și premiați designeri români de produs. 

Cele 30 de obiecte expuse reprezintă o incursiune în creația designerului, de la obiecte domestice și instrumente pentru pregătirea și servirea mesei, recipiente și dispozitive la aparate electronice, articole promoționale și obiecte pentru birou. Totodată, această expoziție se dorește un omagiu adus școlii de design de la București – catedrei și dascălilor acesteia, o școală pe care Marcel Klamer a absolvit-o.

scop + funcţie + stil + atitudine / Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de arte și design

Expoziția prezintă proiecte realizate de studenți și absolvenți recenți ai Facultățiii de Arte de la Universitatea de Vest din Timișoara, acoperind o arie largă de domenii: design de produs, design grafic, design ambiental, design vestimentar sau design ceramic și prezentând concepte, procese și tehnici diverse.

B:MAD 2.0 – Art Deco şi Bulevardele Centrale / Asociația Igloo – Habitat și Arhitectură

Expoziţia Bucureşti: Modernism Art Deco 2.0 – Art Deco şi Bulevardele Centrale, un proiect igloo, co-finanţat de AFCN, conectează, explorează şi surprinde realitatea orașului dintr-o perspectivă Modernist Art Deco printr-o campanie integrată, trasee ghidate, o expoziție multimedia, care poate fi admirată în cadrul spațiului central Romanian Design Week și printr-o aplicație interactivă pentru device-uri mobile.
Asociația Igloo – Habitat și Arhitectură își propune să contribuie la articularea unui spațiu public coerent, prin derularea de activități ce vizează ridicarea standardelor culturii vizuale într-o societate care își caută, încă, reperele în domeniul arhitecturii și al politicilor urbane.

Zeppelin + Radu Manelici. 10 ani de critică și design Zeppelin

Peste o sută de numere de revistă și de afișe povestesc despre evoluția ca designer a lui Radu Manelici, dar și despre arhitecți, designeri, lucrări, orașe și teme: 10 ani din perspectiva Zeppelin.

Designul expozițional este semnat și anul acesta de Attila Kim Architects și propune un traseu complex, care urmărește personalitatea și caracteristicile clădirii, dar surprinde, totodată, vizitatorul prin elementele folosite în amenajare, precum și prin integrarea conținutului. Instalațiile din interiorul clădirii sunt realizate cu sprijinul Cemacon.

În plus, anul acesta Romanian Design Week prezintă formatul RDW Talks, susținut de Medlife, o serie de conferințe pe teme de design, în cadrul cărora pasiunea pentru domeniu este disecată pană la cele mai fine detalii. Toate conferințele se desfășoară în clădirea BCR din Piața Universității. 

Meet the Designer: Vlad Drăgușin, duminică, 19 mai, ora 11:00

Meet the Designer propune o întâlnire relaxată, dar bogată în conținut, cu fondatorul Candylab Toys, prezentată de designforkidz.com.

Vlad Drăgușin, arhitect și designer stabilit în Brooklyn, a creat o companie din care transpare pasiunea lui pentru mașini clasice, lucrul cu lemnul, design și modernismul american al anilor ‘60.

Vlad va susține în cadrul RDW 2019 o conferință pentru designeri și tineri antreprenori, o poveste fascinantă despre cum a trecut de la arhitectură la design de jucării, despre procesul său de design, de la desen până la modelare 3D și prototipare, despre cum și-a finanțat producția prin câteva campanii de succes pe Kickstarter și despre cum au ajuns mașinile sale la MoMA Design Store.

Culori și materiale pentru accentuarea experienței senzoriale: Mélanie Bernard, duminică, 19 mai, ora 15:00

Cum să folosim culorile și materialele pentru a accentua percepția utilizatorului? Vă invităm să descoperim împreună cum să ne jucăm cu materialele și culorile ca instrumente potrivite cu cerințele senzoriale și funcționale ale utilizatorilor într-un mediu divers, ghidați de Mélanie Bernard, ex-integrated designer al companiei franceze Dickson Constant.

Cum poate designul să transforme un întreg teritoriu?: Lille Métropole 2020, Capitală Mondială a Designului – Denis Tersen, duminică, 19 mai, 16:00

Denis Tersen prezintă în cadrul Romanian Design Week proiectul Lille Métropole 2020, World Design Capital, și subliniază importanța designului ca instrument pentru schimbare. El va detalia cum acest titlu acordat orașului Lille a devenit o reală oportunitate pentru ca zona să se reinventeze prin design, încurajând abordarea creativă a tuturor actorilor participanți la acest proces.

Educație în design @MOME Budapesta: Universitatea de Arte MOME din Budapesta și Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, marți, 21 mai, 11:00

Lenkei Balázs (profesor la Catedra de design de obiect a Departamentului de Design, designer), Kele Ildikó (profesor la Catedra de textile a Departamentului de Design, designer KELE Clothing) şi Szabó Dóra (profesor la Catedra de textile a Departamentului de Design, designer de textile) de la prestigioasa Universitate de Arte și Design Moholy-Nagy din Budapesta vor discuta despre educația de design și despre cele mai recente tendințe din domeniu.

TypeThursdayBUC, joi, 23 mai, 18:30

Prima ediție TypeThursday din România, o întâlnire lunară de trei ore de distracție fantastică dedicată designerilor pasionați de litere, va avea loc în cadrul Romanian Design Week. TypeThursday este un eveniment global care a luat naștere în New York în august 2015, iar apoi s-a răspândit în alte 8 orașe din lume. Evenimentul aduce la un loc oameni din comunitatea de design şi încurajează prezentările şi dezbaterile pe proiecte care au ca subiect principal typography-ul.

Fă ceea ce iubești, iubește ceea ce faci: Marcel Klamer, un proiect Design 50 al Departamentului de Design – Universitatea de Arte București, sâmbătă, 25 mai, 11:00

Universitatea de Arte București propune o conferință despre pasiunea pentru design vizibilă în obiectele semnate de designerul de produs Marcel Klamer. Obiectele pe care le va prezenta publicului sunt o mărturie vie a dăruirii cu care acesta creează.

Crafting Futures: British Council, sâmbătă, 25 mai, 13:00

Crafting Futures e o iniţiativă British Council care sprijină viitorul meşteşugurilor de pe întregul Glob. Ca un prim pas spre implementarea programului în România, British Council îi invită pe cei interesați de viitorul meșteșugului la o discuţie de contextualizare, urmată de o masă rotundă a profesioniştilor în domeniu.

ECAP RO2019: Politicile arhitecturale – Toată lumea este invitată!: Ordinul Arhitecților din România, sâmbătă, 25 mai, 15:00

Următoarea Conferință Europeană pentru Politicile Arhitecturale (ECAP RO2019) are loc la București în perioada 12-13 iunie 2019, iar acest eveniment își propune să fie un preview al conferinței europene, la care se vor prezenta exemple de bune practici și se va discuta despre cum acestea ne pot inspira pentru a realiza propria noastră politică națională de arhitectură.

Printare 3D la scară mare: Mădălin Gheorghe, duminică, 26 mai, 11:00

Cele mai recente progrese în imprimarea 3D deschid noi posibilități pentru designeri și producători. Creșterea vitezei și a scării de imprimare, precum și reducerea costurilor au dat naștere unei noi generații de designeri și producători. Despre cele mai recente progrese în această tehnologie, precum și despre provocările proiectării pentru imprimarea 3D, va povesti designerul Mădălin Gheorghe.

Conferinţa B:MAD / BUCUREȘTIUL ART DECO – VARIAȚIUNI STILISTICE: conf. dr. arh. Mihaela Criticos, duminică, 26 mai, 13:00

Identitatea arhitecturală a Capitalei este marcată vizibil de amprenta modernismului Art Deco, într-o paletă stilistică de o uimitoare varietate.
Conferinţa va trece în revistă multiplele ipostaze în care se manifestă Art Deco-ul bucureștean, de la eclectismul târziu al începuturilor la stilul pachebot și la interferențele cu stilul internațional sau cu clasicismul modern.

RDW 2019 sărbătorește comunitățile creative, astfel că vizitatorii vor lua parte la o demonstrație multidiciplinară, având trei clustere creative și totodată trei circuite de explorat, Industria Bumbacului, Creative Tribe și Încotroceni.

RDW Awards, format susținut de glo, premiază proiectele din cadrul expoziției centrale care se remarcă printr-o abordare inedită, din dorința de a celebra ce are designul românesc mai bun de oferit în 2019. Câștigătorii trofeelor vor fi aleși de boardul creativ RDW 2019.

Romanian Design Week susține și amplifică și în 2019 discursul industriilor creative locale, subliniind contribuția majoră pe care comunitățile creative o au la transformarea capitalei într-un oraș cu adevărat modern și european.

Programul complet al Romanian Design Week 2019:

Vernisaj expoziția centrală RDW 2019 // 17 mai, 19:00

Clădirea BCR, Piața Universității

Expoziția centrală RDW 2019 // zilnic 10:00-22:00 // S: 18 mai, 10:00-01:00 (parte din programul Noaptea Muzeelor)

Clădirea BCR, Piața Universității

Biletul de intrare costă 20 de lei și se poate achiziționa de aici sau de la intrarea în expoziție.

Industria Bumbacului - NOD Makerspace

Industria Bumbacului // 21 mai, începând cu ora 16:00

Splaiul Unirii 160

Vizitatorii vor putea face cunoștință cu un ecosistem dinamic în care orice minte creativă își găsește spațiul de co-working, NOD makerspace, vor explora Mater, prima bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est, vor putea lua parte la o serie de open doors și se vor putea alătura programului propus de RECUL, Protohub, La Firul Ierbii și Fabrica Gastrobar.

Creative Tribe - Halucinarium

Creative Tribe // 22 mai, începând cu ora 18:00

Calea Giulești 14

Participanților li s-au pregătit o serie de evenimente care îi vor conecta cu designul la mai multe niveluri: de la expoziții și o instalație interactivă, la workshop-uri, discuții despre designul vestimentar sau animație, lansarea oficială a unei școli creative și alte activități și spații de descoperit pe cele șase etaje ale clădirii ISAF, în final celebrând comunitatea cu o petrecere pe terasă.

RDW Awards by glo (participare doar pe bază de invitație) // 24 mai, 19:30

Calea Victoriei 40-42, Teatrul Odeon

Eveniment prezentat de Mihai Gurei.

Incotroceni

Încotroceni // 25 & 26 mai, 11:00-19:00

Cartierul Cotroceni

În acest an, Încotroceni va aduce în prim-plan tema reciclării și va sublinia nevoia acestui demers printr-un târg de obiecte vechi colectate de prin podurile vecinilor, tururi cu mașini de epocă, o seară de filme și, piesa de rezistență, un concert de jazz. Acestora li se adaugă peste 20 de curți private și grădini cu activități care se întind pe toată durata weekendului.

Write A Comment