Poate vă întrebați și voi ce tip de deșeu este masca de protectie. Sau dacă poate fi valorificat. Iată, există soluții: printr-un program pilot, măștile de unică folosință vor putea fi colectate și valorificate energetic de către asociația “Orașul Meu, Culorile Mele”, cu sprijinul Kaufland România.

Momentan, programul este disponibil doar în București, în 17 magazine Kaufland, iar pubelele speciale arată astfel:

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Reciclare masca de protectie kaufland
Reciclare masca de protectie la Kaufland

Conform informațiilor oferite de ONG, vor fi putea fi colectate patru tipuri de măști: măștile de plastic de unică folosință, măștile FFP2, numite și N95, măștile FFP3 și măștile chirurgicale, dacă nu provin dintr-un mediu medical.

Nu vor putea fi colectate măști din material textil, confecționate acasă sau alte articole de protecție, deșeuri periculoase (ascuțite, inflamabile, reactive, corozive, toxice, infectate sau patogene), deșeuri medicale, baterii, recipiente sub presiune sau sticlă spartă.

Programul de Mediu al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNEP) atrage atenţia guvernelor lumii asupra gestionării deşeurilor, inclusiv a deşeurilor medicale şi periculoase, ca pe un serviciu public esenţial. UNEP susţine că manipularea în condiţii de siguranţă şi eliminarea finală a acestor deşeuri este un element esenţial într-un răspuns eficient în situaţii de urgenţă. Tot UNEP susţine că 75% din măştile folosite, precum şi alte deşeuri legate de pandemia de coronavirus, vor ajunge în gropi de gunoi sau în apele mărilor.

În 2020, masca de protectie folosită în lume și-a crescut cantitatea de 207 ori faţă de 2019.

Din documentul de prezentare a proiectului face parte și un studiu de caz despre Operation Mer Propre, un ONG francez care se ocupă, printre altele, cu operaţiuni de curăţenie pe Coasta de Azur. Aceștia au descoperit pe fundul mării cantităţi industriale de măşti, mănuşi şi sticluţe de plastic pentru dezinfectant de mâini, trăgând şi un semnal de alarmă cu privire la acumularea de astfel de deşeuri: “dacă lucrurile nu se schimbă, în curând vom avea mai multe măşti decât meduze aruncate în Marea Mediterană”.

De asemenea, peste 1,5 miliarde de măşti de unică folosinţă vor ajunge în oceanele lumii, este semnalul de alarmă tras de un grup de ecologişti din Hong Kong. Cum fiecare mască are o greutate de trei până la patru grame, s-ar putea ajunge ca peste 6.800 de tone de plastic să ajungă în apele oceanelor. Durata de viaţă a măştilor sanitare aruncate este de 450 de ani, fapt ce face ca ele să fie nişte adevărate bombe cu ceas ecologice, mai ales în condiţiile crizei climatice care afectează planeta de ceva vreme.

Kaufland are o serie întreagă de proiecte/programe dedicate reciclării. De exemplu, această broscuță țestoasă care acceptă tot felul de plastice colorate, în special de la produse pe bază de săpun și detergenți.

Write A Comment