Se întâmplă ca unele cărți să ajungă fix la momentul potrivit: “Wait what” de James E. Ryan este revelația lunii martie, când aveam puțin timp la dispoziție și chef să învăț ceva nou.
Ce cred foarte tare, la fel ca autorul, este că întrebarea corectă, adresată la momentul potrivit, va deschide o ușă către ceva ce încă nu știi, ceva ce încă nu ți-ai dat seama sau ceva pe care nici măcar nu l-ai luat în considerare – despre ceilalți și despre tine.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Autorul „Wait what” propune 5 întrebări esențiale, iar după ce am citit cartea, am realizat că atunci când le folosesc, lucrurile devin mai clare.
- Wait what? / Stai, ce?
- I wonder if …? I wonder why …? / Mă întreb dacă …? Mă întreb de ce …?
- Couldn’t we at least agree? / Nu am putea măcar să fim de acord?
- How can I help? / Cum pot să ajut?
- What truly matters? / Ce contează cu adevărat?
Wait what? / Stai, ce?
“Wait what?” este prima pe lista de întrebări esențiale pentru că este un mod eficient de a cere clarificări, iar claritatea este primul pas către înțelegerea cu adevărat a ceva – indiferent dacă este o idee, o opinie, o credință sau o propunere de business. „Wait/Stai” care precede „what/ce” ar putea fi interpretată ca un tic retoric inutil. Dar autorul consideră că este crucial pentru că îți amintește (și altora) să încetinești pentru a te asigura că înțelegi cu adevărat. De prea multe ori nu reușim să ne oprim pentru clarificare, crezând că înțelegem ceva înainte de a face acest lucru. Procedând astfel, pierdem ocazia de a înțelege întreaga semnificație a unei idei, a unei afirmații sau a unui eveniment. Când întrebi „Stai, ce?” este o modalitate bună de a surprinde, mai degrabă decât de a rata aceste oportunități.
De asemenea, „Stai, ce?” este o modalitate bună de a evita să sari la concluzii sau de a face judecăți rapide. De obicei decidem foarte devreme dacă suntem de acord sau nu cu cineva sau cu o idee, fără a depune eforturi pentru a înțelege cu adevărat persoana sau ideea.
Convorbirile noastre publice, și în special conversațiile de pe rețelele sociale, par deseori exerciții de alegere a părților și alegerea echipelor. Auzim sau citim ceva, facem un apel rapid, apoi îi respingem pe cei cu care nu suntem de acord ca fiind prea ignoranți sau răi. Dacă am lua mai mult timp pentru a înțelege ideile și perspectivele, în special cele noi și provocatoare, am putea fi mai puțin disprețuitor și, în schimb, mai curioși. Sigur, această abordare este destul de complicată în social media, dar puteți încerca la conversații reale.
I wonder if …? I wonder why …? / Mă întreb dacă …? Mă întreb de ce …?
“Mă întreb . . . ?” are aceste două valențe, „mă întreb dacă” și „mă întreb de ce”, care fiecare are o simbolistică aparte, pentru clarificarea conversației și ideilor.
Curiozitatea începe cu întrebarea „Mă întreb de ce?” Când copiii întâlnesc prima dată lumea, aceasta este cea mai importantă întrebare din mintea lor. “De ce?” este întrebarea lor de bază și constituie o parte excesivă a conversațiilor lor zilnice.
Din orice motive diverse, majoritatea oamenilor tind să devină mai puțin curioși despre lume pe măsură ce îmbătrânesc. Poate că curiozitatea lor nu a fost suficient încurajată de părinți sau profesori, care pot deveni obosiți de întrebarea „de ce”. Logistica vieții poate, de asemenea, să înlăture curiozitatea, deoarece simpla trecere a zilei prezintă propriile provocări pentru adulți. Indiferent de motiv, adultul excepțional a păstrat curiozitatea intrinsecă a unui copil cu privire la lumea din jur.
„Mă întreb dacă?” este o modalitate de a vă determina să încercați ceva nou. Mai mult, este modalitatea de a începe să vă gândiți la modul în care ați putea îmbunătăți lumea sau cel partea care vă intresează din ea.
În timp ce întrebarea „Mă întreb de ce?” vă va ține curioși despre lume, întrebând „Mă întreb dacă?” te va conectat la lume.
What truly matters? / Ce contează cu adevărat?
„Ce contează cu adevărat?” e întrebarea care deși e ultima, ar trebui să fie prima. Înainte să începi ceva – personal sau profesional și să depui energie, ar trebui să te întrebi ce contează cu adevărat. Te obligă să ajungi la esența problemelor și a propriilor tale convingeri, credințe și obiective în viață.
În loc de concluzii
“Stai ce?” este la baza oricărei înțelegeri. “Mă întreb . . . ? ” este în centrul oricărei curiozități. „Nu am putea cel puțin. . . ? ” este începutul tuturor progreselor. “Cum pot ajuta?” se află la baza tuturor relațiilor bune. Și „Ce contează cu adevărat?” te ajută să te duci la esența lucrurilor.
Un rezumat video al cărții este disponibil aici:
Cartea se poate achiziționa de aici. Pe blog am o secțiune specială cu #goodreads, pe care o puteți descoperi aici.