Tu știi ce se întâmplă cu PET-urile lăsate în natură? Societatea Ornitologică Română (SOR) a început proiectul „PETlican”, prin care îşi propune reducerea cantităţii de plastic din Delta Dunării prin promovarea unui comportament responsabil faţă de natură.

Campania se desfăşoară în perioada 16-27 august, pe plajele de la Marea Neagră din Sulina şi Sfântu Gheorghe, din Delta Dunării. Reprezentanții ONG-ului oferă turiştilor mini-tururi ornitologice gratuite dacă aduc pet-uri.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

“Dacă vor aduce plastic la corturile pe care le avem instalate, turiştii vor primi tururi ornitologice gratuite. Vom învăţa despre păsări, cum să folosim binoclul, luneta. Toată lumea câştigă, şi turiştii, şi localnicii, şi biodiversitatea. Vorbim de cinci pet-uri de doi litri sau de zece pet-uri de câte 0,5 litri“, a declarat responsabilul de comunicare al SOR, Andreea Oprea.

Tururile ornitologice vor dura o oră, în funcţie de numărul persoanelor care se vor adresa voluntarilor SOR.

Ambasadorul proiectului este o pasăre emblematică pentru Delta Dunării, dar și ușor de recunoscut pentru publicul larg: pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus). Este una dintre puținele specii de la noi care cuibărește într-un singur loc, în Delta Dunării, fapt care îl face vulnerabil. Pentru ca în viitor pelicanul să nu devină PETlican, proiectul îşi doreşte să tragă acum un semnal de alarmă privind pericolele la care sunt expuse multe dintre specii din cauza neglijenţei şi nepăsării oamenilor.

Câteva informații despre apa din Dunăre

Din această rețea hidrografică generoasă a Dunării, a doua din Europa ca mărime, aproape o treime (29,9%) se află pe teritoriul României. Acest lucru aduce cu el, pe lângă potențialul turistic și comercial, și o mare responsabilitate, aceea de a păstra apele curate.

Pe măsură ce Dunărea străbate 2.857 de kilometri și 10 țări, fiind singurul fluviul care traversează atât de multe state, ea adună apele poluate din toată zona menționată. Poluarea accidentală cu substanțe toxice, cu nutrienți proveniți în principal din agricultură, cu ape menajere sau industriale netratate sau poluarea cu plastic fac ca în prezent doar 24.7% din apele Dunării să aibă un bun statut ecologic. Lucru cu atât mai important, cu cât aproape 20 de milioane de oameni folosesc aceste ape ca sursă de apă potabilă și mii de alte specii depind de acest ecosistem pentru supraviețuire.

Conform evaluărilor ARBDD (Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării) apele Dunării poartă cu ele, anual, 1533 de tone de plastic. Cu alte cuvinte, 4,2 tone de deșeuri ajung zilnic în Delta Dunării, urâțind acest paradis acvatic și alterând calitatea apelor și a vieții animalelor de aici.

Toate informațiile despre proiect le găsiți pe pagina de Facebook Societatea Ornitologică Română (SOR) și pe website-ul lor.

Proiectul PETlican care face parte din programul „Cu apele curate”, linie finanțată de Lidl România, program care are scopul de a susține proiecte din domeniul mediului care răspund obiectivului general: reducerea poluării cu plastic a Dunării și afluenților săi. 

Personal, mă preocupă situația mediului, așadar veți găsi pe blog o serie de articole despre sustenabilitate.

Write A Comment