“A fost odată ca niciodată”, așa încep toate poveștile lumii. După care, fiecare povestitor croiește o călătorie imaginară, presară personaje și ne captivează cu intrigi, anticipând sau nu deznodământul. Ideile roșcate pleacă începând de astăzi în lumi de poveste zugrăvite de călători de profesie.

“Eu am încă vise. Tu?” e un trademark pentru Sori Țigăeru. Niște ani mai târziu de când ne cunoaștem, în continuare mi se pare că-i cea mai potrivită descriere a ei, poate chiar mai bună decât grupul de călători și călătorii HaicuSori. Călătorește în locuri de vis și ne povestește și nouă, mai mult vizual, prin fotografii și recent prin videos, și prea puțin prin povești scrise – wink, wink. Un lucru e sigur: Sori e un povestitor minunat care reușește să te ducă acolo de unde ea s-a întors recent, să visezi și să-ți dorești să îi urmezi traseul.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Once upon a virtual travel s-a născut ca o idee de interviuri cu călători de profesie, care în acest moment nu mai pot străbate lumea pentru a aduna și a spune povești, dar sunt multe dintre ele deja trăite și povestite. Așadar, i-am invitat într-o călătorie virtuală, prin fotografiile și amintirile lor. Iată poveștile:

Pro sau contra călătoriilor virtuale. Argumentează.

Uite că nu m-am lămurit până acum cum stă treaba asta a “călătoriilor virtuale”. Am văzut tururi online prin muzee şi case faimoase şi înainte ca realitatea sa ne ţină legaţi de casă. Am văzut oameni care scriu pe bloguri şi transmit energie pozitivă şi multă, tot înainte de pandemia vieţii. Şi-ţi spun sincer că stau să mă gândesc dacă s-a schimbat, cu adevărat, ceva. Adică viaţa călătorilor era cumva în online şi înainte, dovadă cât de repede şi uşor ne-am pliat pe blog-uri şi alte forme de socializare. Ce stă la baza călătoriilor, cam de acolo cred eu că ar fi bine sa plecăm cu răspunsul pentru întrebarea ta: setea de cunoaştere. Ori asta o materializezi prin a-ţi cauta orice fel de sursă să-ţi hrăneşti pornirea.

Personal, îmi place foarte mult conceptul de Footsteps al celor de la New York Times, despre reluarea/refacerea călătoriilor unor muzicieni, scriitori, arhitecți, personaje din cărți, oameni care inspiră. Ce Footsteps ai urmat? Ce descoperiri ai făcut? Ce ți-ai dori să descoperi dacă abia acum ai aflat de tipul acesta de călătorii?

Nu ştiu dacă se încadrează la ceea ce te aştepţi tu ca răspuns, însă în 2008 mi-am dus propria persoană pe platourile de filmare de la Sex and the City, în New York. Am mers pe urmele personajului “Carrie”, cea cu care mă foarte identificam pe atunci şi am mers pe străduţele ei, am mâncat la cafeneaua unde se întâlnea cu fetele, am baut un Manhattan la barul iubitului ei din film şi i-am cumpărat cărţile pe care le mai am şi acum <3

Aș vrea să facem o călătorie în mașina timpului împreună. Unde ai vrea să călătorești, având trei destinații: una pentru trecut, una pentru prezent și una pentru viitor?

Hai să pornim atunci, dar îţi propun să “trăim periculos” pentru început şi să mergem în viitor. Mă văd descoperind noi ţări şi documentând vieţile oamenilor de acolo. Aş vrea să am o viaţă în care aş putea sa mă mut după o perioadă de vreme de pe un continent pe altul. Să gătesc cu ei, să le învăţ muzica, să râdem şi să plângem împreună. Iar la finalul fiecărei perioade, să închei frumos, cu un documentar video pentru fiecare. Zi-mi, vii? 🙂

Despre trecut, numai de bine, mă bucur mult ca am trăit o viaţă plină de experienţe şi oameni care mi-au adus mult bun. Singurul lucru pe care-l pot spune acum e ca m-aş întoarce acolo unde ştiu ca eram împăcată cu mine. Din partea mea, poate fi banca din faţa blocului sau malul unui ocean. Însă starea de bine va fi cea care va conecta omul cu locul. Bine, bine, îţi zic: aruncă-mă pe o plajă şi am să-ţi zâmbesc etern!

Continuăm călătoria imaginară, tot sub presiunea timpului. Dacă ai avea buget nelimitat, însă doar 24 de ore, ce itinerariu ai alege? Menționează și de unde pleci.

Excelentă întrebarea! În 24 de ore aş avea timp să călătoresc fix cât să-mi pun rulota pe mal, să-mi fac un ceai matinal, să scot două bucăţi de parmezan, struguri şi-o sticlă de vin roşu, iar apoi sa le las pe ele sa se ocupe de itinerar, ştii cum zic.

Care este cartea despre călătorii pe care ți-ai dori foarte mult să o fi trăit din propria experiență?

Greu de răspuns. Înca nu ştiu. A mea cea din viitor? Ău, ce greu e. Dar îţi pot spune un film care mi-a plăcut: The White Massai.

Cum îți hrănești dorul de călătorii în această perioadă?

Cu mult vin roşu, discuţii pe temă şi amintiri, că avem cu ce. Cu locul magic pe care mi l-am făcut sus pe bloc şi acolo-mi mai liniştesc demonii atunci când se aliniază. Şi cu planurile pe care le construiesc la mine în cap atunci când apare inspiraţia.

Toată lumea cere călătorilor de profesie tips&tricks. Eu aș vrea o idee despre ce înseamnă pentru tine “guilty pleasure” într-o călătorie.

Să mă îndrăgostesc.

Once upon a virtual travel devine o categorie a Idei roșcate, unde adun povești ghidate de întrebări și curiozități ale mele cu și despre călătorii.

Toate fotografiile aparțin călătorului de profesie, Sori Țigăeru, eu doar le-am aranjat. Pe Sori o găsiți aici

Write A Comment